Kapitalisaatiosopimusten käsittelystä tilinpäätöksessä
- Numero
- 1754
1. Johdanto
1.1. Hakemus
Hakija ( - - - ) pyytää kirjanpitolautakunnalta lausuntoa vakuutusyhtiöiden tarjoamien kapitalisaatiosopimusten käsittelystä kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä. Lausuntopyyntö koskee sekä laskuperustekorkoisia tai ns. takuutuottoisia sekä sijoitussidonnaisia kapitalisaatiosopimuksia. Hakija täsmentää kysymyksensä seuraavasti:
1) Miten kirjataan tuloslaskelmassa toisaalta laskuperustekorkoisen ja toisaalta sijoitussidonnaisen kapitalisaatiosopimuksen tuotto?
2) Tulisiko toteutunut ja taattu tuotto kirjata kerralla tilikauden tuotoksi vai jaksottaa koko sijoitusajalle?
3) Kirjataanko tuotto taseeseen siirtosaamiseksi vai rahoitusmarkkinavälineen arvon nousuksi?
1.2. Kapitalisaatiosopimus vakuutuksena
Hakemus ei sisällä tarkempaa määrittelyä kapitalisaatiosopimukselle. Kirjanpitolautakunta perustaa lausuntonsa seuraavaan yleiseen kuvaukseen sopimusjärjestelyn luonteesta.
Kapitalisaatiosijoitus on sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusluokista antaman päätöksen 6 §:n mukainen henkivakuutusluokkaan 6 kuuluva vakuutus, mutta se poikkeaa perinteisistä säästö- ja sijoitusvakuutuksista mm. siinä, ettei kapitalisaatiosopimukseen enää sisälly vakuutusturvaa.
Voimassa saattaa olla vielä vanhoja kapitalisaatiosopimuksia, joihin on liittynyt sijoituksen kannalta vähämerkityksinen henkivakuutusturva. Lausuntopyyntö ei kuitenkaan koske tällaisia sopimuksia. Vakuutusyhtiö perii vakuutusmaksusta myös kustannuskuormitusmaksua, jotka yleensä painottuvat vakuutuskauden alkuvaiheeseen.
Ns. tuottosidonnaista kapitalisaatiosijoitusta hyvitetään kuukausittain laskuperustekorolla. Lisäksi ns. tuottosidonnaiselle kapitalisaatiosijoitukselle voidaan antaa vuosittain vakuutusyhtiön tuloksen perusteella asiakashyvityksiä. Ns. sijoitussidonnaisissa kapitalisaaatiosijoituksissa sijoitukselle sijoituksen päättyessä maksettava tuotto määräytyy sopimuksessa sovitun sijoituskohteen, esim. sijoitusrahaston osuuksien, arvon kehityksen mukaisesti. Tällöin sopimuksen ehtojen mukaan sijoituksen tuotto voi olla myös negatiivinen eli pääomaa ei ole turvattu.
Kapitalisaatiosopimuksessa vakuutuksenottaja on oikeushenkilö, jolle kertynyt sijoitus tuottoineen maksetaan sijoitusajan päättyessä. Vakuutuksenottajaa kutsutaan tavanomaisesti sijoittajaksi tai sijoituksen omistajaksi (jäljempänä "sijoittaja").
Sijoittaja voi siirtää kapitalisaatiosopimuksen toiselle oikeushenkilölle tai antaa sopimuksen pantiksi esimerkiksi luoton takaisinmaksusta. Kapitalisaatiosopimus on irtisanomisehtoinen, jollei ole sovittu vähimmäisajasta irtisanomiselle. Sijoitusajan pituus sovitaan ennen sijoitusmaksun alkamista.
2. Lausunnon perustelut
2.1. Kirjanpitolaki
Kirjanpitolain (1336/1997, jäljempänä myös KPL) 3:3.1 § tilinpäätösperiaatteista merkityksellisiä lausuntopyynnön kannalta ovat etenkin 2a kohdassa tarkoitettu sisältöpainotteisuus ja 3 kohdan mukainen varovaisuus sekä suoriteperiaate (5 kohta). Lisäksi tilinpäätöksen samoin kuin toimintakertomuksen tulee aina antaa oikea ja riittävä kuva kirjanpitovelvollisen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta; tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetietona (KPL 3:2.1 §).
Kirjanpitolain 5:1 §:n ensimmäinen virke edellyttää, että "tilikauden tulot kirjataan tuotoiksi tuloslaskelmaan - -" kun taas KPL 5:2 §:n 1 ja 2 kohtien mukaan "taseeseen merkitään - - saamiset nimellisarvoon, kuitenkin enintään todennäköiseen arvoon" ja "rahoitusomaisuuteen kuuluvat arvopaperit ja muut sellaiset rahoitusvarat hankintamenon suuruisina tai, jos niiden todennäköinen luovutushinta tilinpäätöspäivänä on sitä alempi, tämän määräisinä - -."
Siirtosaamisiin puolestaan kuuluvat KPL 4:6.1 §:n 2 kohdan perusteella mm. "- - sellaiset päättyneellä tai aikaisemmalla tilikaudella suoriteperusteisesti tai suoriteperustetta vastaavalla tavalla toteutuneet tulot, joista ei ole saatu maksua, jollei niitä ole merkittävä myyntisaamisiin."
2.2. Kirjanpitolautakunnan aikaisemmat lausunnot
Kirjanpitolautakunta ei ole aiemmin antanut lausuntoa kapitalisaatiosopimuksista tai niihin rinnastuvista liiketapahtumista, joilla olisi välitöntä merkitystä lausuntopyynnön tarkoittamissa kysymyksissä. Aihepiiriä kuitenkin sivuaa lausunto ns. indeksilainan kirjanpitokäsittelystä (KILA 1998/1523).
2.3. Kirjanpitolautakunnan kannanotto
2.3.1. Laskuperustekorkoinen kapitalisaatiosopimus
Laskuperustekorollisen kapitalisaatiosopimuksen pääomaan liitettävä perustekorko ja sille mahdollisesti maksettava asiakashyvitys, jonka vakuutusyhtiö vuosittain ilmoittaa sijoittajalle, tulee esittää KPL 3:3.1 §:n 5 kohdassa tarkoitetun suoriteperiaatteen mukaisesti tilikausittain tuloslaskelmassa sijoitus- ja rahoitustoiminnan korkotuottona, tarkemmin eriteltäessä kirjanpitoasetuksen (1339/1997) 1:1.1 ja 1:2.1 §:n 10c kohdan nimikkeessä "Tuotot muista pysyvien vastaavien sijoituksista". Toteutunut ja vakuutusyhtiön ilmoittama tuotto kirjataan näin kokonaisuudessaan tilikauden tuotoksi eikä KPL 3:3.1 §:n 3 mukainen varovaisuusperiaate edellytä sen jaksottamista koko sijoitusajalle. Tämä kirjaustapa kuitenkin edellyttää, että todennäköisyys tuoton maksamatta jäämiselle on vähäinen.
Taseessa tämä vuosittainen tuotto lisätään laskuperustekorollisen kapitalisaatiosopimuksen pääomaan, jos todennäköisyys sen maksamatta jäämiselle on vähäinen. Kysymys ei siten ole KPL 4:6.1 §:n 2 kohdassa tarkoitetusta siirtosaamisesta vaan KPL 5:2 §:n 1 kohdassa säädetyllä tavalla nimellisarvoon, mutta kuitenkin enintään todennäköiseen arvoon, taseeseen merkittävästä saamisesta.
Viimeksi mainitun lainkohdan mukainen rajoitus "enintään todennäköiseen arvoon" merkitsemisestä ilmentää sitä, että lähes kaikkiin saamisiin liittyy epävarmuus. Jos todennäköisyys luottotappion realisoitumiselle on vähäinen, ei hyvä kirjanpitotapa siten edellytä sen vähentämistä tulosvaikutteisesti eikä ole tarpeen tehdä siitä selkoa liitetietona.
Kirjanpitolautakunta katsoo, että kapitalisaatiosopimukseen mahdollisesti liittyvän henkivakuutuksen kulut on KPL 3:2.1 §:ssä tarkoitetun oikean ja riittävän kuvan antamiseksi ja KPL 3:3.1 §:n 2a kohdassa säädetyn sisältöpainotteisuuden periaatteen nojalla käsiteltävä sijoitustoiminnan yhteydessä tuottojen oikaisueränä, jos vakuutuksen ottaminen on ollut sijoituksen edellytys. Sama koskee mahdollisia hallintokuluja kapitalisaatiosopimuksesta.
Kapitalisaatiosopimukseen voi liittyä ehto, joka vähentää sijoitukselle maksettavaa tuottoa, jos vakuutus irtisanotaan ennen sovittua erääntymispäivää. KPL 3:3.1 §:n 2 kohdassa säädetyn varovaisuusperiaatteen mukaan tämä osuus tulee jättää tulouttamatta siinä tapauksessa, että vakuutussopimuksen ennenaikainen irtisanominen on todennäköistä.
KPA 2:4.1 §:n 10 kohdan perusteella takaisinostoarvon ja taseessa esitettävän pääoman olennainen erotus on kerrottava liitetiedoissa. Peruste korkeammalle arvolle on se, että vakuutus on tarkoitus pitää voimassa sopimusajan loppuun. Tällöin kirjanpitovelvollisen tulee selvittää takaisinostoarvo erikseen.
2.3.2. Sijoitussidonnainen kapitalisaatiosopimus
Sijoitussidonnaisen kapitalisaatiosopimuksen tuotot eivät ole vakuutuslaitoksen takaamia. Siten tuotot tuloutetaan KPL 3:3:1 §:n 2 kohdassa tarkoitetun varovaisuusperiaatteen mukaisesti sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuottona sitä mukaa, kun vakuutusyhtiö on lopullisesti sitoutunut niiden suorittamiseen. Muu mahdollinen tuotto tai kulu kirjataan siinä vaiheessa, kun sijoitus päättyy. Jollei vakuutussopimuksessa ole suojaa negatiiviselle kehitykselle, sijoituksesta pitää tehdä arvonalentumiskirjaus KPL 5:13 §:n nojalla samoin edellytyksin kuin muista sijoituksista.
3. Kirjanpitolautakunnan lausunto
Laskuperustekorollisen kapitalisaatiosopimuksen toteutunut ja vakuutusyhtiön ilmoittama niin laskuperustekorkoinen kuin sen mahdollisesti ylittävä asiakashyvitykseen perustuva tuotto kirjataan kokonaisuudessaan tilikauden korkotuotoksi. Taseessa tämä vuosittainen tuotto lisätään saamisena laskuperustekorollisen kapitalisaatiosopimuksen pääomaan. Tämä kirjaustapa kuitenkin edellyttää, että todennäköisyys tuoton maksamatta jäämiselle on vähäinen.
Koska sijoitussidonnaisen kapitalisaatiosopimuksen tuotot eivät ole vakuutuslaitoksen takaamia, tuotot tuloutetaan sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuottona sitä mukaa, kun sopimuksesta on saatu suorituksia vakuutusyhtiöltä. Muu mahdollinen tuotto kirjataan siinä vaiheessa, kun sijoitus päättyy. Jollei sopimuksessa ole suojaa negatiiviselle kehitykselle, sijoituksesta pitää tehdä arvonalentumiskirjaus KPL 5:13 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttyessä.