Kestävyysraportin laadinnassa käytettävästä kielestä
Numero
2084
Asiasanat
Kestävyysraportti. Kieli.
1. Hakemus
Hakija (--, jäljempänä ”hakija”) on pyytänyt lausuntoa siitä, onko mahdollista esittää kestävyysraportti eri kielellä kuin tilinpäätös ja muu toimintakertomukseen sisältyvä informaatio?
2. Säännökset
Kirjanpitolain (1336/1997; KPL) 3:5:n ensimmäinen virke kuuluu seuraavasti: ”Tilinpäätös ja toimintakertomus on esitettävä suomen tai ruotsin kielellä euromääräisenä.”
KPL 3:5.4:n 2 kohdan nojalla KPL 7:1:ssä tarkoitetun kestävyysraportointiyrityksen ”- - on esitettävä toimintakertomuksessa - - erillisenä ja yhtenäisenä osiona kestävyysraportoimisessa edellytetyt tiedot - -.”
Euroopan unionin komissio on delegoidullaan asetuksellaan ((EU) 2023/2772) säätänyt jäsenvaltioita velvoittavaksi kestävyysraportointistandardit, jotka ovat Suomessa ensisijaisia KPL 7 lukuun nähden (KPL 7:14.2).
Kestävyysraportointistandardin ESRS 1:n (Yleiset vaatimukset) liitteen B kohdassa Q 16 säädetään tietojen ymmärrettävyyttä koskevasta vaatimuksesta seuraavaa: ”Kestävyystiedot ovat ymmärrettäviä, kun ne ovat selkeitä ja ytimekkäitä. - Ymmärrettävät tiedot auttavat kohtuudella asiantuntevaa käyttäjää ymmärtämään välitetyt tiedot helposti.”
3. Lausunto
Kysymys kestävyysraportin laatimisessa käytettävästä kielestä ei ole sellainen, josta säädetään tilinpäätösdirektiivissä (2013/34/EU) eikä siitä säätämistä ole delegoitu mainitun direktiivin 29b.1 artiklan ensimmäisen alakohdassa Euroopan unionin komissiolle. Koska kysymys on yksinomaan menettelyllinen, kirjanpitolautakunta katsoo sen kuuluvan KPL 8:2.1:ssa säädetyn toimivaltansa piiriin
KPL 3:5:n mukaan tilinpäätös ja toimintakertomus on esitettävä suomen tai ruotsin kielellä. Koska kestävyysraportti on osa toimintakertomusta, vaikka se esitetään erillisenä osiona, lautakunta katsoo toimintakertomuksen yhtenäisyyden ja johdonmukaisuuden sekä luettavuuden kannalta perustelluksi, että kestävyysraportti on samakielinen kuin tilinpäätös sekä toimintakertomuksen muut osiot. Lautakunnan käsityksen mukaan tämä vastaa kestävyysraportoinnilta edellytettyä ymmärrettävyyttä.