Kestävyysraportoinnin soveltamisesta eri yhtiömuotoihin

Julkaisuajankohta 3.12.2024 0.04
Tiedote 2085

Numero

2085

Asiasanat

Kestävyysraportointi. Yhtiömuoto.

1. Hakemus

Hakija (--, jäljempänä ”hakija”) pyytää lausuntoa/lausuntoja kestävyysraportointia koskeviin kysymyksiin, joista kestävyysraportoinnin soveltamisesta eri yhtiömuotoihin koskee seuraava:

Koskeeko kestävyysraportointivelvoite yhtiömuotojen osalta vain osakeyhtiöitä ja osuuskuntia? Entä kommandiittiyhtiöt?

2. Säännös: KPL 7:1 Soveltamisala

Otsikossa tarkoitettu säännös kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Tämän luvun säännöksiä sovelletaan suuryritykseen, pörssilistattuun pienyritykseen ja pörssilistattuun keskikokoiseen yritykseen.

Yrityksellä tarkoitetaan tässä luvussa osakeyhtiöitä ja osuuskuntia sekä muita tilinpäätösdirektiivin soveltamisalaan kuuluvia oikeushenkilöitä.

Tämän luvun säännöksiä sovelletaan myös luottolaitostoiminnasta annetun lain 1 luvun 7 §:ssä tarkoitettuun luottolaitokseen, vakuutusyhtiölain 1 luvun 1 §:ssä tarkoitettuun vakuutusyhtiöön ja eläkesäätiöistä ja eläkekassoista annetun lain (946/2021) 1 luvun 1 §:ssä tarkoitettuun eläkesäätiöön ja eläkekassaan, jos ne täyttävät 1 momentissa tarkoitetulle yritykselle säädetyt edellytykset.

Tämän luvun säännöksiä sovelletaan myös merimieseläkelain (1290/2006) 1 §:n 3 momentissa tarkoitettuun Merimieseläkekassaan ja maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 1 §:n 2 momentissa tarkoitettuun Maatalousyrittäjien eläkelaitokseen niiden sijoitustoiminnan osalta.

Tämän luvun säännöksiä ei sovelleta Finnvera Oyj:öön eikä Teollisen yhteistyön rahasto Oy:öön, ellei valtioneuvoston asetuksella toisin säädetä. Tämän luvun säännöksiä ei sovelleta ammattikorkeakoululain (932/2014) mukaisiin ammattikorkeakouluihin.

Sen estämättä, mitä 2 momentissa säädetään, osuuskunta, jonka liikevaihdosta kertyy enemmän kuin puolet elintarvikelain (297/2021) 5 §:n 2 momentin 4 kohdassa tarkoitetusta alkutuotannosta tai alkutuotannon hankinnasta, sekä talletuspankkien yhteenliittymästä annetussa laissa (599/2010) tarkoitettu talletuspankkien yhteenliittymän jäsenluottolaitos voi päättää, ettei siihen sovelleta tämän luvun säännöksiä. Päätöksestä on annettava tieto toimintakertomuksessa.

3. Lausunto

Kysymykset koskevat menettelyä eikä kestävyysraportin sisältöä, josta yksityiskohtaisten säännösten antaminen on delegoitu tilinpäätösdirektiivin (2013/34/EU) 29b.1 artiklan ensimmäisen alakohdassa Euroopan unionin komissiolle. Kirjanpitolautakunnan toimivalta ei ulotu mainitun artiklakohdan nojalla annettuihin säännöksiin eli komission asetuksella ((EU) 2023/2772) säädettyyn kestävyysraportointistandardistoon, joka on sellaisenaan velvoittavaa oikeutta Suomessa. Koska lausuntopyynnön mukainen kysymys on yksinomaan menettelyllinen, lautakunta katsoo sen kuuluvan KPL 8:2.1:ssa säädetyn toimivaltansa piiriin.

Kestävyysraportointivelvollisuudesta säädetään KPL 7:1.1-2:n lisäksi tilinpäätösdirektiivissä, joka koskee osakeyhtiöitä sekä sellaisia avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä, joissa kaikki vastuunalaiset yhtiömiehet ovat osakeyhtiöitä. Toisin kuin velvollisuus tilinpäätöksen laatimiseen ja julkistamiseen, velvoite kestävyysraportointiin ei kuitenkaan ulotu kaikkiin edellä mainittuihin yhtiöihin. Kriteerit velvoitteen piiriin tulemiselle juontuvat yhtäältä yrityskoosta ja toisaalta harjoitetun toiminnan luonteesta.

KPL 7:1.3–4:n mukaan finanssialalla toimivien yritysten kestävyysraportointivelvollisuus on riippumaton oikeushenkilömuodosta

KPL 7:1.5:ssa poissuljetaan erityisrahoituslaitokset ja ammattikorkeakoulut kestävyysraportin laadintavelvollisuudesta.

KPL 7:1.6:n mukaan alkutuotannollisilla osuuskunnilla sekä jäsenluottolaitoksilla on mahdollisuus jättäytyä raportoinnin ulkopuolelle.