Kirjanpitolain 5:2b:n mukaisesta käyvän arvon soveltamisesta

Julkaisuajankohta 3.6.2025 0.00
Tyyppi:Tiedote 2120

Numero

2120

Asiasanat

KPL 5:2b §, Käypään arvoon merkitseminen. Sijoituskiinteistö.

1. Hakemus

Hakija (--, jäljempänä myös ”hakija”) pyytää lausuntoa seuraavasti:

Voidaanko hakijan omistamiin ja hakijan kirjanpidossa oleviin kiinteistöihin, joita hallinnoi samaan konserniin kuuluvat kaksi eri yhtiötä, soveltaa KPL 5:2 b §:n mukaista käyvän arvon menettelyä edellyttäen, että muut vaatimukset täyttyvät?

Taustaksi hakija esittää mm. seuraavaa: Hakijan omistamia kiinteistöjä vuokrataan markkinaehtoisesti ulkopuolisille tahoille. Hakijan omistamat kiinteistöt on merkitty Hakijan kirjanpitoon. Kiinteistöihin liittyvien vuokrasopimusten hallinnointi on järjestetty kahden hakijan kanssa samaan konserniin kuuluvan yhtiön kautta.

2. Säännökset

2.1 KPL 5:2b Sijoituskiinteistön merkitseminen käypään arvoon 

Kirjanpitolain (1336/1997; KPL) 5:2b:n mukaan ”Kirjanpitovelvollinen saa merkitä sijoituskiinteistönsä käypään arvoon. Tällaisessa merkitsemisessä ja esittämisessä tilinpäätöksessä noudatetaan IAS-asetuksella hyväksyttyjä tilinpäätösstandardeja sekä 2 a §:n 2 ja 3 momentin säännöksiä käyvän arvon rahastosta. Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää poikkeuksia standardien soveltamisesta tai niiden soveltamiseen perustuvista lisävaatimuksista tilinpäätöksessä tai toimintakertomuksessa esittäville tiedoille.

Jos kirjanpitovelvollinen on mikroyritys ja noudattaa tässä laissa ja sen nojalla annettuja säännöksiä mikroyrityksistä, se ei saa soveltaa tämän pykälän mukaista menettelyä sijoituskiinteistön arvostamisessa.

3. Kirjanpitolautakunnan aiemmat kannanotot: lausunto sijoituskiinteistöjen tilinpäätöskäsittelystä KPL 5:2 b §:n tarkoittamaa käyvän arvon menettelyä sovellettaessa 1.3.2016 (KILA 2016/1949)

Lausunnossa (KILA 2016/1949) kirjanpitolautakunta lausui mm. seuraavaa: 

Kirjanpitolaki ei aseta käypään arvoon merkitsemisen osalta edellytyksiä sille seikalle, millä oikeudellisella järjestelyllä sijoituskiinteistön omistaminen on järjestetty. Lautakunnan mielestä on perusteltua, että kirjanpitovelvollinen – valitessaan käyvän arvon menettelyn - soveltaa samoja yhteismitallisia tilinpäätösperiaatteita taseeseen merkittyihin suoraan omistettuihin sijoituskiinteistöihin sekä yhtiömuotoisiin sijoituskiinteistöihin, edellyttäen, että kyseiset yhtiöt ovat väline sijoituskiinteistön omistuksen järjestämisessä eikä niissä ole muuta toimintaa (”kuoriyhtiö”).

Edellä sanottu menettely on myös sisältöpainotteisuus –periaatteen (KPL 3:3.1 § 3-kohta) mukaista. Huomio kiinnitetään tällöin liiketapahtumien tosiasialliseen sisältöön eikä yksinomaan niiden oikeudelliseen muotoon. Lautakunta toteaa, että jos arvostusmenettelyksi on valittu käyvän arvon arvostus, tulee arvostusmenettelyn olla jatkuva tilikaudesta toiseen ja lisäksi johdonmukainen siten, että se koskee kaikkia samaan omaisuuslajin kuuluvia omistuksia (KPL 3:3.1 § 2-kohta).

4. Lausunto

Kirjanpitolautakunta toteaa perustavansa vastauksensa yksinomaan kirjanpito-oikeudellisiin näkökohtiin. 

4.1 Kirjanpitolautakunta viittaa aiempaan kannanottoonsa (KILA 2016/1949) ja toteaa, ettei sillä ole merkitystä, miten yhtiön omistamien ja yhtiön taseessa olevien kiinteistöjen vuokraustoiminta on järjestetty. 

4.2 Kirjanpitolautakunta katsoo, että hakijan omistamia kiinteistöjä, joiden vuokraustoiminta hoidetaan konserniyhtiöissä, saa merkitä sijoituskiinteistöinä käypään arvoon KPL 5:2b:n mukaisesti edellyttäen, että muut vaatimukset täyttyvät.