Poikkeuslupa erillisen tilinpäätöksen laatimiseen yhdistyksen epäitsenäisistä rahastoista (epävirallinen käännös)

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.1996 0.00
Tiedote 1423
Numero
1423

Kirjanpitolautakunta on myöntänyt hakijalle (suomalainen rekisteröity yhdistys) 21.10.1974 luvan antaa epäitsenäisistä rahastoista tilinpäätösinformaation erillisen tilinpäätöksen avulla -. Lupa on uusittu 1981 ja 1986 -. Hakija pyytää, että se voisi laatia tilinpäätöksensä edellä mainittujen päätösten mukaisesti myös vuosilta 1996 ja 2005.

Päätöksen perustelut

Säännökset
Kirjanpitolain (23.12.1992/1572) 35 §:n nojalla lautakunta voi "- erityisistä syistä myöntää yksittäistapauksessa poikkeuksen muun muassa lain 19-21 §:n -säännöksistä", jotka koskevat tuloslaskelmassa ja taseessa sekä niiden liitteenä ilmoitettavia tietoja. Poikkeusmahdollisuus ulottuu myös näitä säännöksiä tarkentavaan kirjanpitoasetukseen (30.12.1992/1575). Poikkeusluvan määräaikaa ei ole laissa tai asetuksessa rajoitettu.

Asetukseen sisältyy erityisiä säännöksiä aatteellisen yhdistyksen tilinpäätöksestä:

- 3 §:ssä on annettu aatteellisen yhdistyksen tuloslaskelmakaava ja;
- 9 §:n 1 momentin nojalla aatteellisen yhdistyksen "taseessa on ilmoitettava erikseen sellaiset varat ja velat tai sellainen pääoma, joiden suhteen on rajoittavia erityismääräyksiä."

Lisäksi asetuksen 9 §:n 2 momentin mukaan "erillään hoidettavat varat on erikseen ilmoitettava taseessa tai sen liitteenä".

Rahastojen lajeista
Aatteellisella yhdistyksellä on usein erityyppisiä rahastoja, jotka syntytapansa ja luonteensa puolesta poikkeavat toisistaan. Rahastoja voidaan muodostaa yhteisön omien hallintoelinten päätöksillä, mutta tavallisesti rahastot perustuvat sellaisiin lahjoituksiin ja testamentteihin, joihin liittyy saajaa sitovia ehtoja ja määräyksiä.

Eri tyyppiset rahastot voidaan syntyperusteen sekä niihin liittyvien ehtojen pohjalta ryhmitellä esim. seuraavasti:

1. Omat rahastot, jotka ovat syntyneet omien hallintoelimien päätöksillä.
2. Yhteisöt saattavat saada lahjoituksia tai testamentteja, joiden suhteen ei ole rahoittavia ehtoja, mutta joista muodostetaan lahjoittajan nimeä kantava rahasto (muisto- ja nimikkorahastot).
3. Yhteisöt saattavat usein vastaanottaa varoja, joiden käyttöön nähden on esim. lahjakirjassa tai testamentissa annettuja sitovia määräyksiä. Pääomankäyttö on saatettu rajoittaa vain tiettyyn erityistarkoitukseen. Usein pääoman on määrätty säilytettäväksi vähentämättömänä, jolloin vain sen tuotto on kokonaan tai osaksi käytettävissä.
4. Yhteisöt ovat saattaneet saada myös sellaisia varoja, jotka on hoidettava erillään muista varoista. Näin syntyneitä rahastoja, joilla on yhteisön muusta omaisuudesta erillinen kate, on nimitetty omakatteisiksi rahastoiksi. Oikeustieteessä on tällaisia rahastoja kutsuttu epäitsenäisiksi rahastoiksi.

Kirjanpitoasetuksen 9 §:n 1 momentin säännös aatteellisten yhteisöjen taseessa erikseen ilmoitettavista sellaisista varoista tai sellaisesta pääomasta, joiden suhteen on rajoittavia erityismääräyksiä, koskee edellä kohdassa 3. tarkoitettuja varoja tai pääomaa.

Edellä kohdissa 1. ja 2. tarkoitetut rahastot esitetään oman pääoman ryhmässä, eikä kirjanpitoasetuksessa ole niitä koskevia erityismääräyksiä. Sellaiset edellä 4. kohdassa tarkoitetut varat, jotka yhteisöä sitovan velvoitteen mukaan on säilytettävä erossa muista varoista, on kirjanpitoasetuksen 9 §:n 2 momentin mukaan ilmoitettava erikseen taseessa tai sen liitteessä. Vastaavaa periaatetta on noudatettava myös erikseen hoidettavien varojen osalta.

Säännösten soveltaminen hakemuksen tarkoittamassa tapauksessa
Informaatiotarve kussakin yksittäistapauksessa määrää, miten rahastoista annetaan tilinpäätöksessä tietoja asetuksen mukaisen informaation lisäksi. Kun hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa informaation on katsottava yksinomaan paranevan, mikäli rahastoista laaditaan myös erillinen tilinpäätös, voidaan hakemuksessa tarkoitettu menettely kirjanpitolain 35 §:n nojalla sallia edellyttäen, että rahastot sisällytetään omana eränään hakijan tilinpäätökseen tai että erillisistä tilinpäätöksistä muutoin muodostetaan yhtenäinen kokonaisuus.

Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakija saa vuosilta 1996-2005 laadittavissa tilinpäätöksissään antaa hakemuksessa tarkoitetuista rahastoista tilinpäätösinformaation erillisen tilinpäätöksen avulla, mikäli sen omassa tuloslaskelmassa esitetään rahastojen tuotot ja kulut tai tulos ja sen taseessa esitetään rahastojen varat, velat, oma pääoma ja tulos omina nimikkeinään ja mikäli rahastojen erillinen tilinpäätös liitetään hakijan tilinpäätökseen.