Poikkeuslupa saman tilikauden vaatimuksesta konsernissa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2002 0.00
Tiedote 1691
Numero
1691

1. Hakemus

Hakija ( - - - ) on suomalainen osakeyhtiö, joka on toisen suomalaisen osakeyhtiön ( - - - ) emoyritys. Hakija on 23.9.2002 pyytänyt lupaa poiketa kirjanpitolain (1336/1997) 6:5.1 §:ssä tarkoitetusta saman tilikauden vaatimuksesta vuosina 2002-2003 siten, että tytäryrityksen tilikausi voi poiketa emoyrityksen tilikaudesta. Hakijalle on myönnetty vastaava poikkeuslupa vuosille 1998 (nro 1535), 1999 (nro 1587), 2000 (nro 1628) ja 2001 (nro 1661).

Hakijan tilikausi päättyy 30.11. ja sen tytäryrityksen 31.12. Hakemuksen mukaan hakijan tilikautta on tarkoitus pidentää siten, että se päättyy 31.12. Hakemuksen mukaan tilikauden muutosta viivästyttävät kuitenkin edelleen hakijan yhdysvaltalaisen emoyrityksen huomattavat verotukselliset edut, eikä hakija ole vielä saanut lupaa omistajiltaan muuttaa tilikauttaan päättyväksi 31.12. Vaikka aiotun muutoksen tarkka aikataulu ei ole hakijan tiedossa, hakija katsoo konsernin toiminnan kannalta epätarkoituksenmukaiseksi muuttaa sen oman tytäryhtiön tilikautta vain väliaikaisesti päättymään 30.11. Hakemuksen mukaan hakijan tytäryrityksen toiminnan luonteesta johtuen joulukuu on tavanomaisesti ollut tytäryrityksen toiminnan hiljaisempia kuukausia eikä joulukuun tapahtumilla siten ole ollut merkittävää vaikutusta tilikauden tuloksen muodostumiseen.

Hakija katsoo, että edellä esitettyjen seikkojen perusteella konsernitilinpäätös voidaan tilikausien pituuksien erilaisuudesta huolimatta laatia hyvän kirjanpitotavan mukaisesti niin, että konsernitilinpäätös antaa oikeat ja riittävät tiedot konsernin toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

2. Perustelut

2.1 Samatilikautisuus. Kirjanpitolain (jäljempänä KPL) 6:5.1 §:n ensimmäisen virkkeen mukaan "konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä tytäryrityksellä tulee olla sama tilikausi kuin emoyrityksellä, jollei kirjanpitolautakunta myönnä tästä - - poikkeusta." Tällainen poikkeus edellyttää "erityistä syytä" ja poikkeus voidaan myöntää vain määräajaksi (KPL 8:2.2 §).

Kirjanpitolautakunta toteaa, että hakija on useampana peräkkäisenä tilikautena hakenut lautakunnalta poikkeuslupaa vastaavin perustein. Lautakunta on vuosina 1998-2001 myöntämissä poikkeusluvissa katsonut, että KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitetut erityiset syyt poiketa konserniyrityksen samatilikautisuuden vaatimuksesta määräajaksi ovat olleet olemassa. Myönteisiin lupapäätöksiin ovat vaikuttaneet hakijan toistuvat ilmoitukset siitä, että tilikausien yhdenmukaistamishanke on vireillä hakijan tytäryhtiöineen muodostamassa alakonsernissa. Kirjanpitolautakunta muistuttaa, että sen myöntämät poikkeusluvat on tarkoitettu ajallisesti rajoitetuiksi poikkeuksiksi kirjanpitolain pakottavista säännöksistä. Tällaisilta luvilta edellytetyn määräaikaisuuden voidaan katsoa edellyttävän yrityksiltä kohtuullisessa ajassa aktiivista toimintaa sellaisten syiden poistamiseksi, joiden perusteella poikkeuslupa on myönnetty. Lautakunta toteaa, että hakijalla on ollut jo useamman vuoden ajan mahdollisuus saattaa konserniyhtiöidensä tilik

audet yhteneväisiksi. Koska hakija edelleen ilmoittaa järjestelyjen tilikauden muuttamiseksi olevan meneillään, kirjanpitolautakunta katsoo, että poikkeuslupa voidaan myöntää vielä vuodelta 2002 laadittavaa tilinpäätöstä koskien.

2.2 Liitetieto. KPL 3:2.1 §:n perusteella liitetietona on ilmoitettava tarpeelliset lisätiedot, jollei tilinpäätös muuten anna oikeita ja riittäviä tietoja kirjanpitovelvollisen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitetusta poikkeusluvasta tulee antaa KPL 3:2.1 §:n mukainen liitetieto sekä hakijan että sen tytäryrityksen tilinpäätöksessä.

2.3 Välitilinpäätöksen laatimisvelvollisuus. KPL 6:5.1 §:n toisessa virkkeessä lausutaan, että "jos konsernitilinpäätökseen yhdisteltävän tytäryrityksen tilikausi päättyy yli kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä tai yli kolme kuukautta emoyrityksen tilikauden päättymisen jälkeen, on konsernitilinpäätökseen yhdisteltävä tytäryrityksen välitilinpäätös, joka laaditaan emoyrityksen tilikauden päättymispäivälle." Kyseinen lainkohta on muutettu nykyiseen muotoonsa kirjanpitolain vuonna 2001 tapahtuneen muutoksen yhteydessä (L 629/2001).

Koska hakijan tytäryrityksen tilikausi päättyy 31.12. eli kuukausi

emoyrityksen tilikauden päättymisen jälkeen, se voidaan KPL 6:5 §:n ja seitsemännen yhtiöoikeudellisen direktiivin 83/349/ETY eli ns. konsernitilinpäätösdirektiivin 27.3 artiklan nojalla yhdistellä konsernitilinpäätökseen ilman erillisen välitilinpäätöksen laatimista. Tämän johdosta se voidaan yhdistellä niiden tilikausien päättymispäivälle 31.12. laadittavan tilinpäätöksen perusteella.

3. Kirjanpitolautakunnan poikkeuslupa

Hakijan ja sen tytäryrityksen tilikaudet voivat poiketa toisistaan siten, että hakijan tilikausi päättyy 30.11. ja tytäryrityksen tilikausi 31.12. Hakija voi yhdistää konsernitilinpäätökseen per 30.11. tytäryrityksensä tilinpäätöksen per 31.12. Poikkeuslupa koskee vuotta 2002. Tästä poikkeusluvasta on annettava liitetieto sekä hakijan että sen tytäryrityksen tilinpäätöksessä.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (KPL

8:2.8 §).