Poikkeuslupa tuloslaskelmakaavaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.1990 0.00
Tiedote 1126
Numero
1126

Hakija on kehitysyhtiö, jonka toimialana on harjoittaa ja rahoittaa tuotanto-, kehitys- ja tutkimustoimintaa sekä omistaa osittain tai kokonaan muiden liiketoimintaa harjoittavien yhtiöiden osakkeita ja osuuksia sekä erityisesti yhtiöryhmän käyttöön tarkoitettuja toimitiloja ja muuta käyttöomaisuutta. Hakija myöntää takauksia ja antaa muita vakuuksia yhtiöryhmään enemmistö- tai vähemmistöosakkuuksina kuuluville yhtiöille näiden luottojen ja muiden sitoumusten vakuudeksi sekä huolehtii näiden yhtiöiden kehittämisestä ja valvonnasta. Hakija ei käy arvopaperikauppaa.

Toiminnan luonteesta johtuen hakijan pääasialliset tuotot koostuvat korkotuotoista, osinkotuotoista ja tuotoista liikkeenjohdon palveluiden myynnistä tytäryhtiöille.

Hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lupaa siihen, että se voisi kirjanpitolain 19.3 §:n nojalla kirjanpitoasetuksen 1 §:ssä (nyk. 1 tai 2 §:ssä) annetusta tuloslaskelmakaavasta poiketen esittää korko-, provisio- ja osinkotuotot sekä saadut konserniavustukset Liikevaihto- pääryhmässä.

Päätöksen perustelut

Kirjanpitolain 19.2 §:n mukaan tuloslaskelmaan on asetuksessa tarkemmin määrättävällä tavalla erikseen merkittävä mm. kokonaistuotot tai liikevaihto sekä omina tuottoerinään osingot ja korot. Myyntituottoihin ja liikevaihtoon luetaan suoritemyynti. Konsernin lukuun yhteisiä tehtäviä hoitavan kirjanpitovelvollisen varsinaisesta suoritetuotannosta saatuja tuloja ovat liikkeenjohdon palveluiden myyntituotot tytäryhtiöille. Rahoitustoimintaa harjoittavan kirjanpitovelvollisen varsinaisesta suoritetuotannosta saatuja tuloja ovat rahoitustoiminnan korko- ja provisiotulot. Tältä osin ei kirjanpitolautakunnalta ole tarpeen pyytää lupaa poiketa kirjanpitoasetuksen 1 §:n (nyk. 1 tai 2 §:n) mukaisesta tuloslaskelmakaavasta.

Kirjanpitolain 19.3 §:n nojalla kirjanpitoasetuksen 1 §:ssä (nyk. muutetussa KPA 1 tai 2 §:ssä) annetun tuloslaskelmakaavan mukaan liiketuloksen jälkeen "Muut tuotot ja kulut" -kohdassa on ilmoitettava erikseen korkotuotot, osinkotuotot ja muut tuotot. Ottaen huomioon hakijan toiminnan luonteen kehitysyhtiönä ja edellyttäen, että hakijan kehittämiskohteina olevista yhtiöistä saamat osinkotuotot muodostavat sen saamista kokonaistuotoista oleellisen osan, ja sen siten muihin liikkeenharjoittajiin nähden poikkeuksellisen tulonmuodostuksen voidaan poikkeaminen tuloslaskelman esittämistavasta näiden osinkotuottojen osalta määräajaksi kirjanpitolain 35 §:n nojalla sallia.

Saadut konserniavustukset eivät ole kirjanpitovelvollisen varsinaisesta suoritetuotannosta saatuja tuloja, joten ne merkitään tuloslaskelmaan muiden tuottojen ja kulujen pääryhmään muina tuottoina. Kirjanpitoasetuksen 7.1 §:n (nyk. 11.1 §:n) perusteella konserniavustukset on lisäksi esitettävä tuloslaskelmassa omana eränään, mikäli se tilikauden tuloksen muodostumiseen vaikuttaneiden tekijöiden selventämiseksi on tarpeen. Saatujen konserniavustusten osalta hakija ei ole esittänyt hakemuksessaan riittävästi erityisiä syitä poikkeusluvan myöntämiseksi.

Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakija saa kymmenessä tämän päätöksen jälkeen ensiksi laadittavassa tilinpäätöksessä poiketa kirjanpitoasetuksen 1 §:n (nyk. 1 tai 2 §:n) mukaisesta tuloslaskelmakaavasta siten, että sen kehittämiskohteina olevista yhtiöistä saamat olennaiset osinkotuotot merkitään liikkeenjohdon palveluiden myynnistä tytäryhtiöille saatujen tuottojen sekä rahoitustoiminnan korko- ja provisiotuottojen tavoin tuloslaskelmaan liikevaihtoon sisällytettävinä tuottoina ilmoittaen palvelusten myyntituotot, korot ja osingot omina tuottoerinään. Saatujen konserniavustusten esittämistä liikevaihtoon sisällytettävinä tuottoina ei sitä vastoin voida sallia.