Taideteosten arvonkorotusmahdollisuudesta
- Numero
- 1774
1. Hakemus
Hakija ( - - - ) on palvelutoimintaa harjoittava osakeyhtiö, joka on hankkinut taideteoksia mm. asiakasviihtyvyyden parantamiseksi ja yleisenä sijoituksena. Teokset on aktivoitu taseen pysyvien vastaavien aineellisiin hyödykkeisiin. Hakija tiedustelee, voidaanko kyseisiin taideteoksiin tehdä arvonkorotuksia ? Teokset on arvioitu taidevälittäjän puolesta; niiden arvo on pysyvästi noussut ja tullee nousemaan lisää tulevaisuudessakin. Mahdollisessa arvonkorotuksessa hakija kertoi noudattavansa varovaisuusperiaatetta.
Edelleen hakija haluaa tietää arvonkorotusten tekomahdollisuuden ja käsittelytavan, jos mainitut teokset kuuluvat vaihto-omaisuuteen.
2. Lausunnon perustelut
2.1. Kirjanpitolaki. Kirjanpitolain (1336/1997, jäljempänä myös KPL) 5:17.1 §:n (sellaisena kuin se on muutettuna laissa 1304/2004) mukaan arvonkorotus voidaan tehdä, "jos pysyviin vastaaviin kuuluvan maa- tai vesialueen tai sellaisen arvopaperin, joka ei ole 5 luvun 2a §:ssä tarkoitettu rahoitusväline, todennäköinen luovutushinta on tilinpäätöspäivänä pysyvästi alkuperäistä hankintamenoa olennaisesti suurempi". Tällöin "saadaan taseeseen johdonmukaisuutta ja erityistä varovaisuutta noudattaen merkitä vielä poistamatta olevan hankintamenon lisäksi enintään todennäköisen luovutushinnan ja poistamatta olevan hankintamenon erotuksen suuruinen arvonkorotus".
2.2. Kirjanpitolautakunnan kannanotto. Edellä kuvattu KPL 5:17.1 §:n luettelo niistä omaisuuseristä, joihin voidaan tehdä tilinpäätöksessä arvonkorotus, on tyhjentävä. Arvonkorotuksen kohteena voi siis olla ainoastaan pysyviin vastaaviin kuuluva maa- tai vesialue taikka arvopaperi, joka ei ole rahoitusväline. Hakemuksessa tarkoitetut pysyviin vastaaviin aktivoidut taideteokset eivät siten kuulu arvonkorotussäännöksen soveltamisalan piiriin. Mitä tulee hakijan toiseen kysymykseen, vaihto-omaisuuteen ei arvonkorotuksia voida tehdä lainkaan.
KPL 5:5.1 §:n mukaan pysyviin vastaaviin kuuluvan aineellisen omaisuuden hankintameno aktivoidaan ja kirjataan vaikutusaikanaan suunnitelman mukaan poistoina kuluksi. Taideteoksilla on arvonkorotusmahdollisuuden sisältävien omaisuuserien tavoin tyypillistä lähtökohtaisesti rajoittamaton taloudellinen vaikutusaika. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että niiden hankintamenoista ei yleensä tehdä suunnitelmapoistoja. Kun kirjanpitovelvollinen hankkii taide-esineitä muussa kuin kaupankäyntitarkoituksessa - esimerkiksi hakijan tavoin joko sijoituskohteeksi tai asiakastiloihin - ne merkitään taseen pysyvien vastaavien erään "Muut aineelliset hyödykkeet".
3. Kirjanpitolautakunnan lausunto
Kirjanpitovelvollisen hankkimat taide-esineet eivät ole sellaisia omaisuuseriä, joihin voidaan soveltaa KPL 5:17 §:n arvonkorotusta koskevia säännöksiä siitäkään huolimatta, että myös tällaisille esineille on ominaista lähtökohtaisesti rajoittamaton taloudellinen vaikutusaika. Muussa kuin kaupankäyntitarkoituksessa hankitut taide-esineet merkitään taseen pysyvien vastaavien erään "Muut aineelliset hyödykkeet".