Tilikauden päättymispäivän vuosittaisesta vaihtumisesta
- Numero
- 1842
- Asiasanat
- tilikauden pituus, tilinpäätös
1. Hakemus
(- - -) (jäljempänä hakija) on pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa seuraavista asioista:1) Pitääkö kirjanpitolain (jäljempänä KPL) mukaan yhtiön säännöllisen ja poikkeuksellisen tilikauden päättyä samana päivänä, mutta eri vuosina?
2) Rajoittaako KPL tilikausien muuttamista kesken tilikauden?
3) Onko yhtiöjärjestyksen määräys ”Yhtiön tilikausi päättyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina” KPL:n mukainen?
Taustaksi hakija on esittänyt, että kyseessä on ulkomaisen yhtiön täysin omistamaa tytäryhtiötä (jäljempänä Yhtiö) koskeva kysymys. Yhtiön voimassa olevan yhtiöjärjestysmääräyksen mukaan yhtiön tilikausi alkaa 1.10. ja päättyy 30.9. Yhtiön yhtiökokous on maaliskuussa 2009 päättänyt muuttaa yhtiöjärjestyksen tilikausimääräyksen seuraavaksi: ”Yhtiön tilikausi päättyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina”. Hakemuksen mukaan kaupparekisteri on pyytänyt muuttamaan yhtiöjärjestysmääräystä, eikä tätä määräystä ole siten merkitty kaupparekisteriin. Hakija on lausuntopyynnössään todennut, että kun emoyhtiön tilikausi päättyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina, on tytäryhtiön kannalta tarkoituksenmukaista, että sillä on sama tilikausi kuin emoyhtiöllänsä.
2. Lausunnon perustelut
2.1. Lausunnon rajaus. Kirjanpitolautakunta toteaa, että lausunto rajoittuu lautakunnan toimivallan mukaisesti hakemuksessa esiin tuotujen seikkojen kirjanpidolliseen arviointiin. Lautakunta ei siten ota kantaa niiden osakeyhtiölain mukaisuuteen.
2.2. Kirjanpitolaki. Kirjanpitolain (1336/1997, jäljempänä KPL)
1:4 §:ssä säädetään tilikaudesta. Tilikausi on 12 kuukautta. Toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa taikka tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi saa olla tätä lyhyempi tai pitempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta (1 mom.). Kirjanpitovelvollisen kaikilla liikkeillä on oltava sama tilikausi (2 mom.).
2.3. Kirjanpitolautakunnan kannanotto. Hakemuksessa on kyse suomalaista osakeyhtiötä koskevasta tilanteesta, jossa yhtiön tilikausi muuttuisi voimassaolevasta kaudesta 1.10.- 30.9. siten, seuraava tilikausi olisi 1.10.2009 – 24.9.2010 ja sen jälkeinen taasen 25.9.2010 – 30.9.2011. Tilikausi ei siten olisi pysyvästi sama ajanjakso, vaan se vaihtelisi tilikausittain. Tilikausi ei myöskään olisi kestoltaan 12 kuukautta.
Kirjanpitolautakunta toteaa, että KPL 1:4.1 §:n ensimmäisestä virkkeestä ”Tilikausi on 12 kuukautta” ilmenee lain tarkoittama pääsääntö: tilikauden pituus on KPL:n mukaan määritetty yhden vuoden pituiseksi ajanjaksoksi, joka tilikausittain alkaa ja päättyy samoina kalenteripäivinä. Tilikausien samapituisuutta edellyttävä määräys luo perustan eri tilikausilta olevien tilinpäätösten keskinäiselle vertailukelpoisuudelle.
Lautakunnan käsityksen mukaan KPL 1:4.1 §:n toisen virkkeen ”Toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa taikka tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi saa olla tätä lyhyempi tai pitempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta” tarkoituksena on määritellä ne olosuhteet ja tilanteet, joissa 1 virkkeen pääsäännöstä – 12 kuukautta – voidaan poiketa. Säännöksen mukaan tällaisia poikkeuksellisia tilanteita ovat toiminnan aloittaminen ja lopettaminen. Eräs tyypillinen tilanne tilikauden muuttamiselle on myös muutos omistussuhteissa ja siitä johtuva kirjanpitovelvollisen raportointisyklin muuttaminen uuden emoyhtiön tilikausirytmiin. Kirjanpitolautakunta toteaa kantanaan, että poikkeaminen tilikauden pituutta koskevasta 12 kuukauden pääsäännöstä on tarkoitettu erityisiin edellä kuvatun kaltaisiin tilanteisiin, joissa pääsäännöstä poikkeaminen on perusteltua. Siten hyvän kirjanpitotavan mukaista ei ole tilinpäätöksen ajankohdan tilikausittain tapahtuva säännöllinen muuttaminen.
Lautakunta toteaa kantanaan hakijan esittämiin kysymyksiin, että tilikausi, joka päättyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina, ei ole KPL 1:4.1 §:n mukainen, koska tämän määräyksen perusteella määrittyvä tilikausi ei ole 12 kuukauden pituinen. Lainmukaista on esimerkiksi määrätä, että tilikausi päättyy syyskuun viimeisenä päivänä. KPL 1:4.1 §:n 2 virkkeessä on määritelty tilanteet, joissa tilikausi saa olla 12 kuukautta lyhyempi tai pidempi.
3. Kirjanpitolautakunnan lausunto
Kirjanpitovelvollisen tilikauden määrittävä määräys, ”Yhtiön tilikausi päättyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina”, johtaa tilikausittain eri ajankohtina alkaviin ja päättyviin tilikausiin, jotka eivät ole 12 kuukauden pituisia. Tämän perusteella kirjanpitolautakunta katsoo, että määräys ei ole KPL 1.4.1 §:n mukainen. Lautakunta toteaa kantanaan vielä, että tilinpäätöksen ajankohdan tilikausittain tapahtuva säännöllinen muuttaminen ei ole hyvän kirjanpitotavan mukaista, eikä näin ollen kirjanpitolain mukaista.