Valuuttamääräisten erien merkitseminen kirjanpitoon
- Numero
- 1594
1 Hakemus
Hakija (--) on 29.9.1999 pyytänyt lausuntoa valuuttamääräisten erien merkitsemisestä kirjanpitoon. Hakija on hakemuksessaan selvittänyt muuntokertoimien muotoa ja käyttöä EU:n neuvoston asetusten perusteella.
Hakija harjoittaa paperinvalmistajien ylijäämätuotannon osto- ja myyntitoimintaa pääosin vientiin. Toimintaa on sekä euroalueella että muilla vientimarkkinoilla. Täten hakija joutuu muuntamaan valtaosan tositeaineistonsa luvuista.
Hakija haluaa varmistua oikeasta menettelytavasta mm. seuraavissa tapauksissa:
1. Onko kirjanpidossa noudatettava "kahden laskutoimituksen" tapaa muutettaessa euroalueen sisällä kansallinen rahayksikkö toisen kansallisen rahayksikön määräiseksi? Menettely on käytännössä hankala ja työläs, mistä syystä hakija haluaisi suorittaa muunnon markkakurssilla.
2. Valuuttamuuntojen euroalueen ulkopuolisten valuuttojen osalta on tapahduttava myös euron kautta. Voidaanko kirjanpidossa muunnot laskea valuuttakurssilistassa olevan keskikurssin avulla?
3. Voidaanko osto- ja myyntilaskuja muunnettaessa käyttää kyseisen kuukauden viimeisen päivän kursseja?
4. Minkä mukaan muunnetaan valuuttatilien saldot?
2 Perustelut
2.1 Kirjanpitolaki
Kirjanpitolaissa (1336/1997) ei ole erityisiä säännöksiä ulkomaanrahan määräisten liiketapahtumien merkitsemisestä kirjanpitoon. Siihen liittyvien erityiskysymysten ratkaisuperustan muodostaa kirjanpitolain 1:3 §:ssä säädetty hyvän kirjanpitotavan noudattamisvelvollisuus.
Kirjanpitolain 5 luvun 3 §:n mukaan "ulkomaanrahan määräiset saamiset samoin kuin ulkomaanrahan määräiset velat ja muut sitoumukset muutetaan Suomen rahaksi Suomen Pankin tilinpäätöspäivänä noteeraamaan kurssiin. Jos ulkomaanrahan määräiset saamiset tai velat taikka muut sitoumukset on sopimuksilla tai muutoin sidottu tiettyyn kurssiin, ne saadaan muuttaa Suomen rahaksi sitä noudattaen."
2.2 Neuvoston asetus
Euron käyttöönotosta annetun Neuvoston asetuksen (EY) N:o 974/97 II osassa säädetään Suomen ja muiden käyttöönottoon osallistuvien jäsenvaltioiden valuuttojen korvaamisesta eurolla siten, että euro korvaa kunkin osallistuvan jäsenvaltion valuutan vaihtokurssin mukaisesti. Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 2866/98 säädetään peruuttamattomasti kiinnitetty muuntokurssi euron ja Suomen markan välillä.
2.3 Kirjanpitolautakunnan yleisohje
Kirjanpitolautakunnan 15.11.1999 antaman ulkomaanrahan määräisten saamisten sekä velkojen ja muiden sitoumusten Suomen rahaksi muuttamista koskevan yleisohjeen mukaan vuosien 1999 - 2001 siirtymäkauden aikana Suomen markat muutetaan euroiksi ja eurot markoiksi käyttäen kiinteää muuntokurssia. Muiden euroalueen maiden kansallisissa rahayksiköissä ilmaistut rahamäärät muutetaan pääsääntöisesti euroiksi ja eurot markoiksi vastaavasti käyttäen kiinteitä muuntokursseja. Euroalueen ulkopuolisten maiden valuuttojen muuttamisessa Suomen markoiksi tulee käyttää euron ja asianomaisen valuutan välistä kurssia ja sen jälkeen euron ja Suomen markan välistä muuntokerrointa.
Muuntamisessa saadaan olennaisuuden periaatteen mukaisesti käyttää myös Suomen Pankin Euroopan keskuspankin julkaisemista valuuttakursseista laskemia kursseja tai liikepankkien osto- ja myyntikurssinoteerauksia.
Kunkin päivän valuuttamääräiset käteismaksutapahtumat on merkittävä erikseen Suomen rahaksi muutettuna peruskirjanpitoon. Muita valuuttamääräisiä eriä koskevat kirjaukset saadaan tehdä siten, että liiketapahtumat merkitään kirjanpitoon vähintään kuukausikohtaisesti tai neljän viikon jaksolta kahden kuukauden kuluessa tapahtumakuukauden tai jakson päättymisestä Suomen rahan määräisiksi muutettuina.
Hyvään kirjanpitotapaan kuuluvan olennaisuuden periaatteen mukaan voidaan valuuttaerien päiväkohtaisessa kirjaamisessa soveltaa esimerkiksi viikko- tai kuukausikohtaisesti ennalta määriteltyjä kiinteitä kursseja, jos päiväkohtaisen kurssin käyttämiseen verrattuna syntyvä ero Suomen rahassa on merkitykseltään vähäinen. Kiinteiden kurssien käyttäminen ei saa kuitenkaan johtaa valuuttamääräisten erien esittämiseen tilinpäätöksessä olennaisesti eri suuruisina kuin tapahtumapäivän kurssiin muutettuina.
Euron käyttöönotosta 1.1.1999 alkaen tilinpäätöspäivän kurssilla tarkoitetaan ensisijaisesti Euroopan keskuspankin tilinpäätöspäivänä noteeraamaa kurssia. Euron käyttöönoton siirtymäkaudella Suomen Pankki laskee ja julkaisee Euroopan keskuspankin julkaisemista valuuttakursseista valuuttayksikön arvon lisäksi markkoina. Jos tilinpäätös siirtymäkauden aikana laaditaan Suomen markoissa, saadaan saamisten ja velkojen merkitsemisessä taseeseen käyttää olennaisuuden periaatteen mukaan näitä Suomen Pankin laskemia kursseja.
Jos ulkomaanrahan määräiset liiketapahtumat on tilikauden aikana muutettu Suomen rahaksi esimerkiksi kuukausikohtaisesti tai neljän viikon jaksolta määriteltyjä kiinteitä kursseja tai liikepankkien valuuttakurssinoteerauksia käyttäen, on viimeistään tilinpäätöstä laadittaessa pääsääntöisesti siirryttävä käyttämään muuntoperusteena Euroopan keskuspankin tilinpäätöspäivänä noteeraamaa kurssia. Jos tilinpäätös laaditaan euron käyttöönottoa koskevalla siirtymäkaudella Suomen markoissa, muuttamisessa saadaan käyttää olennaisuuden periaatteen mukaan Suomen Pankin tilinpäätöspäivänä laskemaa kurssia.
3 Kirjanpitolautakunnan lausunto
Olennaisuuden periaate huomioon ottaen ulkomaanrahan määräiset liiketapahtumat saadaan merkitä vuosien 1999 - 2001 aikana kirjanpitoon käyttäen Suomen Pankin Euroopan keskuspankin julkaisemista valuuttakursseista laskettuja kursseja tai liikepankkien osto- ja myyntikurssinoteerauksia. Valuuttaerien päiväkohtaisessa kirjaamisessa voidaan soveltaa kuukausikohtaisesti ennalta määriteltyjä kiinteitä kursseja, jos päiväkohtaisen kurssin käyttämiseen verrattuna syntyvä ero Suomen rahassa on merkitykseltään vähäinen.
Valuuttamääräisten saamisten muuntoperusteena käytetään tilinpäätöstä laadittaessa Euroopan keskuspankin tilinpäätöspäivänä noteeraamaa kurssia, jonka sijasta olennaisuuden periaate huomioon ottaen saadaan käyttää Suomen Pankin laskemia kursseja, jos tilinpäätös siirtymäkauden aikana laaditaan Suomen markoissa.