Velvoitepaikkamaksun kirjanpito-oikeudellisesta luonteesta

Julkaisuajankohta 27.8.2024 0.01
Tiedote 2073

Numero

2073

Asiasanat

Velvoitepaikkamaksu. Suorite. Tulo. Vieras pääoma. Oma pääoma. SVOP. Pääomalaina.

1. Hakemus

1.1 Tausta. Hakija (- -; jäljempänä myös ”Yhtiö”) kuvaa lausuntopyyntönsä tarkoittamaa tilannetta seuraavasti:

Vantaan kaupungin määräysvaltaan kuuluva Yhtiö rakennuttaa, omistaa ja ylläpitää pysäköintilaitoksia. Yhtiön rakennuttamien ja omistamien pysäköintilaitosten vaikutusalueella olevien tonttien asemakaavan edellyttämät pysäköintipaikat on tarkoitus osoittaa Yhtiön pysäköintilaitoksiin. 

Vantaan kaupunki luovuttaisi tontteja esimerkiksi asunto-/kiinteistöyhtiöille tietyin ehdoin, ja ehdoista yksi olisi se, että luovutuksensaaja tekee Yhtiön kanssa velvoitepaikkasopimuksen ja maksaa velvoitepaikkamaksun Yhtiölle. Velvoitepaikkamaksun maksaneen asunto-/kiinteistöyhtiön tavoitteena on ratkaista kaavan vaatima edellytys varsinaiselle (asuin- liike, toimitila- tai muu) kiinteistön rakentamishankkeelle.

Velvoitepaikkamaksu vastaisi luovutetun tontin velvoitepaikkojen osuutta pysäköintilaitoksen arvioiduista rakentamiskustannuksista, eli velvoitepaikkamaksuja maksavat tahot osallistuisivat pysäköintilaitosten rahoittamiseen.

  • Velvoitepaikkasopimus antaisi luovutuksensaajalle velvoitepaikkamaksua vastaan oikeuden sijoittaa kaavan edellyttämät pysäköintipaikat Yhtiön omistamaan pysäköintilaitokseen. 
  • Käytännössä velvoitepaikkasopimuksen tekemällä tontin luovutuksensaaja siis huolehtisi velvollisuudestaan järjestää pysäköintipaikat rakentamisen yhteydessä. 
  • Velvoitepaikkaoikeus ei tuottaisi pysäköintioikeutta, vaan pysäköintioikeudet perustuisivat Yhtiön ja pysäköintilaitosten asiakkaiden välisiin erillisiin sopimuksiin. 
  • Kyse ei siten ole pysäköintipaikan hallinta- tai käyttöoikeutta tuovasta oikeudesta.
  • Velvoitepaikkasopimus antaisi tontin haltijalle ainoastaan etuoikeuden ennen muita asiakkaita solmia velvoitepaikkojaan vastaavan määrän sopimuksia pitkäaikaispysäköinnistä pitkäaikaispysäköintiä koskevilla ehdoilla ja hinnoilla.
  • Rakennettu pysäköintilaitos pysyisi Yhtiön omaisuutena.
  • Velvoitepaikkasopimuksen tuottaman oikeuden sijoittaa velvoitepaikka Yhtiön pysäköintilaitokseen voi siirtää ainoastaan kyseessä olevan tontin uudelle haltijalle (omistaja tai vuokralainen). 
  • Velvoitepaikkaoikeudesta Yhtiölle suoritettua velvoitepaikkamaksua ei missään tilanteessa palautettaisi takaisin sen maksajalle eikä Yhtiö tulisi maksamaan korkoa saamilleen pääomille.

Velvoitepaikkaoikeuksia kustakin pysäköintilaitoksesta luovutetaan laitoksen fyysisiä pysäköintipaikkoja vastaava määrä. Yhtiö sitoutuu velvoitepaikkasopimuksissa siihen, ettei se luovuta sopimuksessa tarkoitettuja velvoitepaikkoja minkään muun tahon velvoitepaikoiksi.

1.2 Hakijan käsitys asiasta. Hakemuksessa esitetään, että Yhtiön saamat velvoitepaikkamaksut tulisi katsoa kuuluvan oman pääoman luonteiseksi eräksi. Yhtiön saamia velvoitepaikkamaksuja ei makseta takaisin sijoituksen tehneelle taholle, vaan velvoitepaikkamaksu jää maksajansa lopulliseksi kustannukseksi. Yhtiön saamissa velvoitepaikkamaksuissa olisi siten kyse muun kuin osakkaan tekemästä sijoituksesta.

Hakijan käsityksen mukaan Yhtiön saamat velvoitepaikkamaksut tulisi ensisijaisesti katsoa kirjanpidossa vapaan oman pääoman rahaston eräksi. Yhtiö ja velvoitepaikkamaksuja maksavat tahot tulisivat laatimaan tätä tukevat kirjalliset yhtiöoikeudelliset sitoumukset ja päätökset, ja näiden mukaan rahoittamisessa olisi kyse osakeyhtiölain (624/2006, OYL) 8:2 §:n tarkoittamasta muusta oman pääoman sijoituksesta, joka merkitään SVOP-rahastoon tai muuhun vapaan oma pääoman rahastoon, jos sellainen on perustettu.

Mikäli velvoitepaikkamaksuja ei vastoin Hakijan käsitystä voida pitää vapaan oman pääoman rahaston eränä, tulisi saadut velvoitepaikkamaksut Hakijan käsityksen mukaan käsitellä ennakkomaksuina siten, että ennakkoon suoritetut velvoitepaikkamaksut kirjataan oman pääoman ehtoiseksi pääomalainaksi, kuitenkin niillä osakeyhtiölaista ja kirjanpitolaista kumpuavilla erityisehdoilla, joilla Hakija velvoitepaikkamaksujen suorittavien tahojen ja hakijan välillä sopisi.

2. Lautakunnan kannanotto

2.1 Hakemuksesta ilmenee, että asian tarkoittama suoritus eli velvoitepaikkamaksu ei perusta sen tekijälle saamisoikeutta Yhtiötä kohtaan (”- - Yhtiölle suoritettua velvoitepaikkamaksua ei missään tilanteessa palautettaisi takaisin sen maksajalle eikä Yhtiö tulisi maksamaan korkoa saamilleen pääomille”). Toisaalta hakemuksessa esitetyllä tavalla velvoitepaikkamaksuun perustuen Yhtiö sitoutuu antamaan velvoitepaikkamaksun suorittajalle ”etuoikeuden ennen muita asiakkaita solmia velvoitepaikkojaan vastaavan määrän sopimuksia pitkäaikaispysäköinnistä pitkäaikaispysäköintiä koskevilla ehdoilla ja hinnoilla.” 

2.2 Näiden seikkojen perusteella kirjanpitolautakunta katsoo, että maksu tehdään Yhtiölle sen suoritetta vastaan, minkä myötä saatu liittymismaksu on kirjanpito-oikeudellisesti Yhtiön kertaluonteista tuloa.

2.3 Velvoitemaksu kirjataan kokonaisuudessaan tuotoksi, kun Yhtiö on täyttänyt sopimuksessa sille asetetut velvoitteet. Tätä ennen saadut maksut merkitään saatuna ennakkona siirtovelkoihin.

2.4 Lautakunnan käsityksenä on, että asia on samankaltainen kuin mihin aiempi lausunto KILA 1875/2011 siirtokelpoisen ei-palautettavan liittymismaksun kirjaamisesta.