De uppgifter som avses i 72 § lagen om bostadsaktiebolag och som gäller användningen av bolagsvederlag enligt olika grunder för olika ändamål
- Nummer
- 1429
1 Ansökan
I ansökan --- begärs utlåtande om vad som är ett riktigt sätt att upprätta efterkalkyler över användningen av bolagsvederlag (skötsel- och kapitalsidan).
I en bilaga till ansökan presenteras efterkalkyler gällande ett visst bostadsaktiebolag (--) som enligt sökanden har gjorts upp felaktigt på så sätt att uttag av skötsellån inte har tagits upp som inkomst på skötselsidan i efterkalkylen; inte heller amorteringarna av skötsellånet har tagits upp.
Sökanden ber också nämnden om ett utlåtande över hur justeringen i bokföringen (avstämningen) skall göras för att det skall kunna konstateras att efterkalkylerna är riktiga.
2 Motiveringar
2.1 Skötsel- och finansieringsvederlag
Med stöd av 5 § lagen om bostadsaktiebolag (17.5.1991/809) får i ett bostadsaktiebolags bolagsordning bestämmas att vederlaget delas upp i ett skötselvederlag och ett finansieringsvederlag på så sätt att aktieägarna svarar för dem på olika grunder.
2.2 Vederlagsfinansieringskalkylen som en del av verksamhetsberättelsen
I 72 § lagen om bostadsaktiebolag bestäms om den verksamhetsberättelse som skall ingå i bokslutet. Enligt 1 punkten skall i verksamhetsberättelsen "--lämnas upplysning om -- hur bolagsvederlaget har använts, ifall det kan uppbäras enligt olika grunder för olika ändamål."
Av lagen eller motiveringarna till den framgår inte uttryckligen att vederlagsfinansieringskalkylen (eller efterkalkylen) vore avsedd att utgöra en del av verksamhetsberättelsen. I bokföringspraxis inbegrips denna kalkyl dock ofta i verksamhetsberättelsen.
2.3 Uppgörandet av en vederlagsfinansieringskalkyl
Allmänt
Enligt 69 § 1 mom. 3 meningen lagen om bostadsaktiebolag kan "bokföringsnämnden-- så som stadgas i bokföringslagen ge anvisningar och utlåtanden om uppgörande av bokslut för bostadsaktiebolag."
Bokföringsnämnden anser det rekommendabelt att vederlagsfinansieringskalkylen inbegrips i ett bostadsaktiebolags verksamhetsberättelse, om aktieägaren enligt bolagsordningen har rätt att betala bort sin andel av bolagets långfristiga lån.
Bokföringsnämnden anser att den modell för hur en vederlagsfinansieringskalkyl kan uppgöras som presenteras som bilaga till ansökan är förenlig med god bokföringssed:
SKÖTSELN
Vederlag
Hyror och arrenden
Serviceintäkter
Övriga intäkter av fastigheten
Ränteintäkter
Övriga intäkter
Uttag av skötsellån
(A) Totalt (+)
Kostnader för fastighetens skötsel
Aktiverade anskaffningar och reparationer
Övriga skötselkostnader
Räntor för skötsellån
Övriga skötselkostnader av främmande kapital
Direkta skatter
Amorteringar av skötsellån
(B) Totalt (-)
Skötselvederlagsöver-/underskott under räkenskapsperioden ((A)-(B)) (+/-)
Rest av skötselvederlag 1.1.199 (+/-)
(överföring från föregående räkenskapsperiod)
Rest av skötselvederlag som överförs 31.12.199 (+/-)
(överföring till följande räkenskapsperiod)
FINANSIERINGEN
Finansieringsvederlag
Betalda låneandelar
Uttag av finansieringslån
(C) Totalt (+)
Räntor för finansieringslån
Övriga kostnader för finansieringslån
Amorteringar av finansieringslån
(D) Totalt (-)
Finansieringsöver-/underskott under räkenskapsperioden 199 ((C)-(D)) (+/-)
Rest av finansieringsvederlag 1.1.199 (+/-)
(överföring från föregående räkenskapsperiod)
Rest av finansieringsvederlag som överförs 31.12.199
(+/-)
(överföring till följande räkenskapsperiod)
Total rest 31.12.199 (+/- )
Om olika stora vederlag har grundats i finanseringslånen, upprättas en särskild kalkyl för varje vederlag.
Lämplighet för det fall som avses i ansökan
När vederlagsfinansieringskalkylen ställs upp enligt ovanstående modell, förutsätter god bokföringssed att uttag och amorteringar av skötsellån beaktas i vederlagsfinansieringskalkylen.
2.4 Justering av vederlagsfinansieringskalkylen
Bokföringsnämnden anser att den i bilagan till ansökan presenterade modellen för hur vederlagsfinansieringskalkylen skall avstämmas mot bokföringen är förenlig med god bokföringssed:
AVSTÄMNINGSKALKYL
Skötselvederlagsöver/underskott under räkenskapsperioden 199 (+/-)
Finansieringsvederlagsöverskott under räkenskapsperioden 199 (+/-)
Totalt
Finansieringstillgångar (+)
Kortfristiga skulder utan låneamorteringar under följande räkenskapsperiod (-)
Totalt
3 Bokföringsnämndens utlåtande
Det rekommenderas att vederlagsfinansieringskalkylen skall inbegripas i ett bostadsaktiebolags verksamhetsberättelse, om en aktieägare enligt bolagsordningen har rätt att betala bort sin andel av bolagets långfristiga lån.
Vederlagsfinansieringskalkylen (efterkalkylen) kan göras upp genom att å ena sidan skötselvederlagsresten och å andra sidan finansieringsvederlagsresten för räkenskapsperioden beräknas separat. God bokföringssed förutsätter att uttag och amorteringar av skötsellån beaktas i vederlagsfinansieringskalkylen.
Vederlagsfinansieringskalkylen kan avstämmas mot bokföringen genom att det sammanlagda beloppet av skötselvederlagsresten och finansieringsvederlagsresten för räkenskapsperioden jämförs med skillnaden mellan finansieringstillgångarna enligt balansräkningen för räkenskapsperioden i fråga och det kortfristiga främmande kapitalet utan låneamorteringar för följande räkenskapsperiod.