Om uppdatering av bostadsaktiebolags bokföring

Utgivningsdatum 17.12.2024 0.01 | Publicerad på svenska 30.1.2025 kl. 9.16
Pressmeddelande 2087

Nummer

2087

Nyckelord

bostadsaktiebolag | försummelse av bokföring | upprättande av bokslut


1. Ansökan

Den sökande (--, nedan ”sökanden”) begär om utlåtande gällande upprättande av ett bostadsaktiebolags (nedan ”bolaget”) bokföring och bokslut i en situation där bolagets tidigare bokföring och bokslut har försummats.

Som bakgrund för sin begäran framför sökanden följande:

Bolaget har två aktieserier, vilka bägge berättigar till innehav av en specifik bostadslägenhet i ett parhus med två bostäder som bolaget äger. Bolaget har aldrig haft en disponent och det är ett mikroföretag som avses i 1 kap. 4b § i bokföringslagen (1336/1997; BFL).

Bolaget förfogar inte över några som helst bokslut, bokföringar, kontoutdrag eller verifikationer från tiden före den nuvarande administrationens mandatperiod (dvs. sedan 2007 då bolaget bildades). Trots försök har det inte gått att lokalisera detta bokslutsmaterial.

Med tanke på att det inte har gått att hitta materialet och att bolaget aldrig har haft vare sig en disponent eller ett bankkonto, är det tämligen sannolikt att bokföringen och boksluten har tidigare helt och hållet försummats. Visserligen är det omöjligt att nå full säkerhet i frågan. Även om det skulle finnas bokslut från åtminstone några år, har bevaringstiden för många av dem ändå gått ut.

Det har visat sig vara i praktiken omöjligt att få fram det material som saknas. Under dessa omständigheter, med hänsyn till den tid som förflutit och i synnerhet då den person som tidigare skötte förvaltningen har avlidit, befinner sig bolaget i ett dödläge och kan inte hitta någon uppenbar laglig utväg.

Planerade åtgärder

Bolaget planerar att upprätta bokföringarna och boksluten så att den ingående balansen i första bokslutet skulle vara det egna kapital som anges på bolagets etableringsanmälan. I noterna skulle redogöras för de väsentliga omständigheterna för att boksluten försenats och inte alls upprättats.
Inga bokslut och bokföringar skulle upprättas för den tid för vilken bevarandetiden har gått ut. Det är i praktiken omöjligt att upprätta en väsentligen korrekt bokföring för denna tid. Även detta skulle framgå av noterna.

Eftersom verifikationer från byggtiden inte längre finns och det i praktiken är möjligt att uppskatta dem efter en så lång tid, skulle ingen anskaffningsutgift för byggnaden tas upp i bolagets balansräkning. I noterna skulle anges det uppskattade värdet utifrån tillgängliga uppgifter (t.ex. realiserade köpeskillingar) av den byggnad som bolaget äger.

Begäran om utlåtande

  1. Kan den planerade lösningen, med hänsyn till bolagets omständigheter, anses vara förenlig med bokföringslagen, lagen om bostadsaktiebolag, förordningen om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut samt god bokföringssed?
  2. Alternativt, kan följande lösning anses vara godtagbar enligt ovan?
  3. Bolaget försätts i likvidation och försöken att vidare utreda bolagets finansiella ställning fortsätter under den tiden.
  4. Boksluten upprättas enligt ovan, till relevanta delar, men endast från och med den räkenskapsperiod då bolaget försatts i likvidation.
  5. Efter att minst ett bokslut har upprättats under likvidation, avslutas likvidationen och bolaget fortsätter verksamheten.
  6. För de räkenskapsperioder som går ut efter likvidationen upprättas bokslut enligt normala bokslutsförfaranden.

2. Bestämmelser

2.1 Röttvisande bild

Enligt BFL 3:2.1 ska bokslutet ge en rättvisande bild av den bokföringsskyldiges verksamhetsresultat och ekonomiska ställning i enlighet med väsentlighetsprincipen och med beaktande av arten och omfattningen av den bokföringsskyldiges verksamhet. Om inte iakttagande av de förpliktelser som föreskrivs någon annanstans i BFL leder till en rättvisande bild, ska den bokföringsskyldige i noterna uppge de omständigheter som behövs för detta. 

2.2 Bokföringsnämndens allmänna anvisning om bostadsaktiebolags och andra ömsesidiga fastighetsbolags bokföring, bokslut och verksamhetsberättelse 1.2.2017

I den allmänna anvisning som avses i rubriken framhålls bland annat följande:

”Kravet på en rättvisande bild enligt [BLF] 3:2 § och 1 kap. 3 § i statsrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut (SMF, 1753/2015) ska tas i beaktande i noterna. Således ska även ett småföretag, vid sidan av det som stadgats uttryckligen i SMF, som noter lägga fram sådana situationsspecifika omständigheter som är väsentliga för en rättvisande bild. Kravet på situationsspecifika noter är inte tvingande för bokföringsskyldiga i kategorin mikroföretag enligt [BFL] 1:4b §

Den s.k. bestämmelsen om en säker hamn (eng. safe harbour, fi. suojasatama) i SMF 1:3.3 § befriar mikroföretagen från övriga noter än de som nämns separat i SMF. Detta gäller också bostadsbolag och ömsesidiga fastighetsbolag i mikroklassen.

Bokföringsnämnden uppmanar emellertid sådana bostadsaktiebolag och ömsesidiga fastighetsaktiebolag i mikroklassen där innehavet är uppdelat att överväga om det är ändamålsenligt att ge tilläggsuppgifter från fall till fall trots att det inte föreligger någon skyldighet till det med stöd av bestämmelsen om säker hamn.”

3. Bokföringsnämndens utlåtande

Enligt bokföringsnämndens uppfattning är de primärt planerade åtgärderna i princip ändamålsenliga under de omständigheter som beskrivs i ansökan, då avsikten är att upprätta ett bokslut som ger en så rättvisande bild av bolagets verksamhetsresultat och ekonomiska ställning i enlighet med väsentlighetsprincipen och med beaktande av arten och omfattningen av verksamheten som möjligt.

Nämnden anser att i den situation som beskrivits ovan är det ändamålsenligt att upprätta ett bokslut för den senast avslutade räkenskapsperioden, inklusive jämförelsetalen med föregående räkenskapsperiod, i den omfattning som sådana finns. 

Nämnden påpekar att i bokslutet och den övriga bokföringen får noteras endast sådana affärshändelser som avses i BFL 2:1. Det är med andra ord inte tillåtet att göra bokföringar enligt uppskattning om byggnaden som bolaget äger och om andra sådana poster om vilka uppgift om affärshändelsen saknas. Å andra sidan uppmärksammar nämnden sökanden om att uppgift om det inbetalda aktiekapital som antecknats i handelsregistret går att få från patent- och registerstyrelsen. Likaså är det med största sannolikhet möjligt att från Lantmäteriverket, Riksarkivet eller Landskapsarkivet få den förvärvshandling med vilken bolaget en gång i tiden sökte lagfart för den förvärvade fastigheten och i vilken köpeskillingen finns antecknad. 

Bokföringsnämnden är inte behörig att uttala sig om försättande i likvidation.

För tydlighetens skull konstaterar nämnden att detta utlåtande är begränsat till bokföringsrätten i enlighet med bokföringsnämndens befogenheter. Nämndens befogenheter omfattar inte frågor som gäller bland annat bolagsrätten och associationsrätten.