Om begränsning av de uppgifter som ska upptas i ett bostadsaktiebolags verksamhetsberättelse för att kravet på rättvisande bild ska uppfyllas
- Nummer
- 1874
- Nyckelord
- bostadsaktiebolag, verksamhetsberättelse
1. Ansökan
Sökande (- - -), som är en revisionssammanslutning, ber om utlåtande gällande följande:
· är det tillåtet att presentera uppgifter av den typ som har angetts i ansökan i ett bostadsaktiebolags verksamhetsberättelse eller som en del av bokslutet?
· om detta är fallet är det då tillåtet att presentera dem bland de obligatoriska uppgifter som ska lämnas för att ge en rättvisande bild eller ska uppgifterna presenteras som en skild grupp i verksamhetsberättelsen eller bokslutet?
I ansökan ges en förteckning över information som kan finnas i bostadsaktiebolagens verksamhetsberättelser: bl.a. en allmän beskrivning av hur styrelsen arbetar, uppgifter om disponentbyrå och webbplatser, principerna för hur ekonomin ska skötas, en allmän beskrivning av bokslutsprinciperna och anvisningar för tecknandet av hemförsäkring.
Sökande anger att man i många bostadsaktiebolag i praktiken har ansett det vara förenligt med god sed att inkludera sådana omständigheter som är oväsentliga för beskrivning av verksamhetsresultatet och den ekonomiska ställningen i verksamhetsberättelsen. Enligt ansökan skulle det finnas så rikligt med sådan information att det väsentligt försvårar möjligheterna för läsaren att skapa sig en rättvisande bild av verksamhetsresultatet och den ekonomiska ställningen. Detta lär i synnerhet vara risken då dessa omständigheter presenteras i den obligatoriska informationen.
Enligt sökande tolkar man bokföringsnämndens allmänna anvisning om bostadsaktiebolags och andra ömsesidiga fastighetsbolags bokföring, bokslut och verksamhetsberättelse delvis så att det fortfarande skulle vara förenligt med god sed att publicera frivilliga uppgifter som en del av verksamhetsberättelsen.
2. Motiveringar till utlåtandet2.1. Begränsning av utlåtandet. Enligt 10:9 § i lagen om bostadsaktiebolag (1599/2009; härefter även ”BABL”) har bokföringsnämnden befogenhet att ge anvisningar och utlåtanden om tillämpning av bestämmelserna om upprättande av bokslut och verksamhetsberättelse i bostadsaktiebolag på sätt som fastställs i 8:2 § i bokföringslagen (1336/1997; härefter även ”BokfL”). I övrigt har nämnden ingen befogenhet att ta ställning till frågor gällande lagen om bostadsaktiebolag.
2.2. Bokföringslagen. Enligt 3:2.1 § i bokföringslagen ska bokslutet och verksamhetsberättelsen ge riktiga och tillräckliga uppgifter om resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och om dennes ekonomiska ställning (rättvisande bild). De tilläggsupplysningar som behövs för detta skall lämnas i noterna.
BokfL 3:1.7 § förutsätter för sin del att handlingar som ingår i bokslutet och som bifogats till bokslutet ska vara överskådliga. Detta krav gäller därmed även den verksamhetsberättelse som avses i BokfL 3:1 4 §.
2.3. Lagen om bostadsaktiebolag. Enligt BABL 10:5.1 § ska ett bostadsaktiebolag alltid upprätta en verksamhetsberättelse som ska innehålla den information som anges i BABL. I regeringens proposition till Riksdagen gällande ny lag om bostadsaktiebolag (RP 24/2009 rd, sidorna 183 - 184) konstaterar man bland annat följande om de uppgifter som i praktiken är tillräckliga för behandling i verksamhetsberättelsen:
”Enligt förslaget ska i verksamhetsberättelsen tas in vissa uppgifter som enligt den gällande lagen ska lämnas i bokslutets noter. Genom att informationen koncentreras till ett ställe förtydligas bokslutsinformationen”
”I praktiken är det oftast tillräckligt att i bostadsaktiebolagets verksamhetsberättelse på basis av 3 kap. 1 § 6 mom. i bokföringslagen läggs fram uppgifter om väsentliga händelser under räkenskapsperioden och efter dess utgång. I bostadsaktiebolag kan dessa krav uppfyllas enligt hävdvunnen praxis så att i verksamhetsberättelsen läggs fram bland annat grundläggande uppgifter om bolaget och dess förvaltning, uppgifter om förbrukning, gjorda och kommande reparationer och projektkalkyler. I de grundläggande uppgifterna om bolaget ingår även uppgifter om grunden för besittningen av fastigheten och byggnaden. Bland annat dessa uppgifter som läggs fram enligt hävdvunnen praxis behövs även för att ge riktiga och tillräckliga uppgifter om resultatet av bolagets verksamhet och dess ekonomiska ställning enligt 3 kap. 2 § i bokföringslagen.”
2.4. Bokföringsnämndens allmänna anvisning om bostadsaktiebolags och andra ömsesidiga fastighetsbolags bokföring, bokslut och verksamhetsberättelse 7.12.2010. Följande konstateras i punkt 6.3 ”Frivilliga uppgifter” i den allmänna anvisningen (”Allmänna anvisningen”) första paragrafen:
”Verksamhetsberättelsens syfte är att i verbal form ge såväl ägarna som andra aktörer sådana uppgifter som inte direkt framgår av bokslutet och som dock är väsentliga för att ge en rättvisande bild av resultatet av bostadsaktiebolagets verksamhet och av dess ekonomiska ställning. Därför finns det inte skäl att i verksamhetsberättelsen ta med allmänna anvisningar, t.ex. föreskrifter om användningen av gemensamma lokaler eller bolagets nyckelanvisningar. Informationen om sådana saker bör skötas på något annat sätt än med hjälp av verksamhetsberättelsen.”
3. Bokföringsnämndens utlåtande
3.1. Bokföringsnämnden konstaterar att man bland annat till följd av skillnaderna i storlek och struktur hos de olika bolagen inte på ett entydigt sätt kan ge mera detaljerade anvisningar om innehållet i verksamhetsberättelsen för bostadsaktiebolag än de anvisningar som finns i den allmänna anvisningen. Därmed är det bostadsaktiebolagen i egenskap av bokföringsskyldiga som bär ansvaret för vilka uppgifter som behövs för att ge en rättvisande bild enligt BokfL 3:2.1 § utöver de omständigheter som särskilt har omnämnts i bokföringslagstiftningen och lagen om bostadsaktiebolag.
3.2. Eftersom kravet på att verksamhetsberättelsen ska vara överskådlig i BokfL 3:1.7 § är bindande för bostadsaktiebolag anser bokföringsnämnden att det är förenligt med god bokföringssed att inga sådana uppgifter inkluderas i verksamhetsberättelsen som inte är nödvändiga enligt BokfL 3:2.1 §. Eftersom dessa till sitt antal eventuellt kan vara många kan de leda till att kravet på en rättvisande bild av resultatet av bostadsaktiebolagets verksamhet och dess ekonomiska ställning inte uppfylls.