Om hur rättigheterna till filmförevisning skall bokföras
- Nummer
- 1662
1. Ansökan
Sökanden (---) är en sammanslutning, som har gjort upp anvisningar/rekommendationer om de bokförings- och bokslutsprinciper som skall följas i filmbolag som ansöker om produktionsstöd för filmer. Sökanden ber om ett utlåtande om ovan nämnda regelverk till den del som det gäller bokföring av förevisningsrättigheterna till färdiga filmer. Punkten i fråga lyder som följer:
Ifall man vill räkna rättigheterna till färdiga filmer till bolagets omsättningstillgångar, skall de värderas till anskaffningsutgiften eller till ett sannolikt överlåtelsepris som är lägre än denna (BFL 5:6). Värderingsprinciperna skall härvid tas upp filmvis i noter till balansräkningen. En uppskattning av det gängse värdet bör grunda sig på ett uppskattningsutlåtande som har erhållits från en utomstående part (t.ex. att anbudspris som ett tv-bolag har gett).
I det regelverk som sökanden har gjort upp konstateras det vidare att anskaffningsutgiften för en film bör bokföras som kostnad allt efter som de beräknade totala intäkterna för filmen (inklusive produktionsstöd) flyter in. En uppskattning av de kommande intäkterna bör göras innan filmproduktionen inleds och den bör justeras under den fas då filmen produceras samt utgående från distributionen till biograferna senast i samband med upprättandet av det bokslut som skall upprättas för det år då filmen blir färdig. Efter detta skall en justering göras årligen till dess anskaffningsutgiften för filmen i sin helhet har bokförts som kostnad. Av anskaffningsutgiften skall dock den del som överskrider de uppskattade totala intäkterna omedelbart bokföras som kostnad. I regel anses en film ha blivit färdig när den har premiär eller när den annars kan ges ut för distribution. Alla de intäkter som flyter in av distributionen till biograferna beräknas flyta in under ett år från premiären. I fråga om distributionen till tv k
an man med beaktande av försiktighetsprincipen uppskatta endast de intäkter som flyter in på basis av det överenskomna kontraktet om förhandsförsäljningen av förevisningsrättigheterna. De intäkter som flyter in av den försäljning som sker sedan förevisningsrättigheterna har återgått till producenten beaktas inte när de totala intäkterna uppskattas för periodisering.
Enligt sökanden bör anskaffningsutgiften för en film på basis av regelverket i de flesta fall utgående från försiktighet bokföras som kostnader under det år då filmen blev färdig, om det inte finns säkerhet om att inkomster från försäljningen av rättigheterna till filmen kommer att flyta in senare.
Producenten äger således i allmänhet alltid förevisningsrättigheterna till de filmer vilkas anskaffningsutgifter i sin helhet har bokförts som kostnad. Enligt regelverket skall nödvändiga tilläggsuppgifter om värdet av de färdiga filmer och filmrättigheter som inte ingår i balansräkningen ges i noter till bokslutet. Sådana är bl.a. filmens produktionsår, intäkter som flutit in från distributionen till biograferna, utredning av televisionsrättigheter samt intäkter som flutit in från videoproduktion och annan motsvarande produktion. Bokföringen av färdiga filmer bland omsättningstillgångarna, om vilken sökanden frågar om det är rätt att göra så, är ett alternativt behandlingssätt som tas upp i regelverket.
2. Motiveringar till utlåtandet
2.1. Bokföringslagen. I 4:3 och 4 § bokföringslagen (1336/1997, nedan BFL) definieras anläggnings- och omsättningstillgångar. Till anläggningstillgångarna räknas föremål samt rättigheter som kan överlåtas separat och andra tillgångar vilka är avsedda att stadigvarande ge intäkter under flera räkenskapsperioder. Omsättningstillgångarna igen är tillgångar som är avsedda att överlåtas som sådana eller i förädlad form eller att förbrukas.
2.2. Bokföringsnämndens tidigare utlåtanden. Medan bokföringslagen från år 1973 var i kraft gav bokföringsnämnden ett utlåtande (BfN 168/1976), där nämnden tog ställning till om bilar som innehas i försäljnings- och uthyrningssyfte kan bokföras i olika tillgångsposter. Sökanden utövade vid sidan av bilförsäljning också biluthyrning, där hyrestiden uppgick till mellan en dag och två år. I sitt utlåtande konstaterade nämnden entydigt att de bilar i en bilaffär som är avsedda för uthyrning räknas som anläggningstillgångar. Däremot räknas de bilar som är avsedda för försäljning till omsättningstillgångarna utan att sporadisk uthyrningsverksamhet utgör något hinder för detta.
Bokföringsnämnden tog i sitt utlåtande (BfN 1604/2000) ställning till aktiveringen av immateriella rättigheter i balansräkningen. Nämnden ansåg att anskaffningsutgifterna för de adb-programvaror som den bokföringsskyldige hade köpt kunde aktiveras och tas upp i posten "Immateriella rättigheter" i det balansräkningsschema som avses i 1:6 § BFF till den del som med dessa sammanhänger licensrätt eller motsvarande rätt. Till övriga delar skulle anskaffningsutgifterna tas upp i posten "Övriga utgifter med lång verkningstid" i balansräkningsschemat.
2.3. Bokföringsnämndens ställningstagande. I ansökan är det fråga om huruvida förevisningsrättigheterna till färdiga filmer kan behandlas som omsättningstillgångar i produktionsbolagets balansräkning. Sökanden har i en tilläggsutredning talat om att filmproducenterna i regel inte slutgiltigt överlåter sina förevisningsrättigheter utan överlåter dem med tidsbundna kontrakt till utomstående, varefter rättigheterna återgår till producenten. Det är sällsynt i branschen att man slutgiltigt avstår från förevisningsrättigheterna, och när det sker sammanhänger det ofta med att produktionsbolaget har ekonomiska problem.
På basis av det som har presenterats för bokföringsnämnden anser den att förevisningsrättigheterna till en färdig film i regel inte kan bokföras bland omsättningstillgångarna på det sätt som sökanden anför. Av definitionerna i BFL 4:3 och 4:4.2 § kan den principen härledas att som omsättningstillgångar inte anses sådana poster som är avsedda att inbringa inkomster stadigvarande under flera räkenskapsperioder. Överlåtelse av förevisningsrättigheterna till en utomstående på ett sätt som inte är bestående kan anses som ett slags uthyrning av en immateriell rätt. Följaktligen är det inte förenligt med god bokföringssed att räkna dessa rättigheter till omsättningstillgångar.
Endast i sådana fall där en film har producerats för att rättigheterna skall säljas en gång för alla, kan det anses möjligt att behandla dem som omsättningstillgångar. Härvid bör förevisningsrättigheterna till färdiga filmer i enlighet med BFL 5:6.1 § aktiveras i bokslutet till sin anskaffningsutgift eller, ifall det sannolika överlåtelsepriset för förevisningsrättigheterna är lägre än anskaffningsutgiften vid räkenskapsperiodens utgång, till sitt överlåtelsepris. Som den anskaffningsutgift för förevisningsrättigheterna som skall aktiveras kan anses de utgifter som förorsakas av produktionen av filmen, vilka med stöd av BFL 5:6.2 § skall kunna redas ut med hjälp av kostnadsberäkning eller kostnadskalkyler. Den aktiverade anskaffningsutgiften bokförs i posten "Övriga omsättningstillgångar" i ett balansräkningsschema enligt 1:6 § bokföringsförordningen (1339/1997, nedan BFF). Om produktionen av filmen pågår ännu vid utgången av räkenskapsperioden, bokförs anskaffningsutgiften i balansräkningsposten "Varor under
tillverkning".
I enlighet med den praxis som råder i branschen i fråga om överlåtelsen av filmrättigheter kan det dock anses som regel att förevisningsrättigheterna skall räknas till anläggningstillgångarna. När det är fråga om immateriella tillgångar som hör till bestående aktiva, sammanhänger med anskaffningsutgiften för dem ingen aktiveringsskyldighet enligt BFL 5:5 §. Följaktligen är det alltid möjligt att omedelbart bokföra dem som kostnader. Eftersom aktiveringen av immateriella rättigheter förutsätter motsvarande inkomstförväntningar som grundar sig på dem, är bokföring som kostnad av de utgifter som hänför sig till anskaffningen av dem också alltid förenlig med god bokföringssed och den försiktighetsprincip som avses i BFL 3:3 §.
När räkenskapsperioden går ut kan anskaffningsutgifterna för en film som ännu inte är färdig aktiveras till den del som med dem kan anses sammanhänga inkomstförväntningar. Vid aktiveringen av anskaffningsutgifter bör försiktighet iakttas och som kriterier användas de intäkter som förväntas av överlåtelsen av förevisningsrättigheterna till filmen. Den del av utgifterna som överskrider de uppskattade intäkterna skall bokföras som kostnad. De aktiverade anskaffningsutgifterna bokförs i posten "Övriga utgifter med lång verkningstid" bland bestående aktiva i ett balansräkningsschema enligt BFF 1:6 §.
Sedan filmen har blivit klar har dess producent i sin ägo förevisningsrättigheterna till filmen. Utgifterna för anskaffningen av dessa rättigheter kan fortsättningsvis aktiveras på det sätt som beskrivs i föregående stycke och bokföras i posten Övriga utgifter med lång verkningstid bland bestående aktiva.Vid bokföringen som kostnad av de aktiverade utgifterna för förevisningsrättigheterna till filmen bör periodiseringsregeln i BFL 5:11 § iakttas. Periodiseringen sker därmed genom planenliga avskrivningar under högst fem år, om inte en längre avskrivningstid på högst 20 år av särskilda skäl kan anses förenlig med god bokföringssed. Med beaktande av den för filmbranschen typiska koncentrationen av intäkterna till den räkenskapsperiod då filmen blir färdig och senast under den därpå följande räkenskapsperioden, anser bokföringsnämnden emellertid att avskrivningstiden bör vara synnerligen kort och att de planenliga avskrivningarna bör hänföra sig till begynnelsefasen av filmens livscykel. När de intäkter som flyt
er in efter den första distributionen av filmen till biograferna uppskattas, bör i första hand endast övriga bindande förevisnings- och distributionskontrakt beaktas.
I en not till bokslutet bör i enlighet med kapitel 2 i BFF uppgifter ges om principerna och metoderna för värdering och periodisering av anskaffningsutgifterna för filmrättigheterna. Ifall väsentliga inkomstförväntningar sammanhänger med de anskaffningsutgifter för förevisningsrättigheterna vilka redan har bokförts som kostnader, skall nödvändiga noter om dessa förväntningar meddelas för att en riktig och tillräcklig bild skall kunna erhållas av den bokföringsskyldiges ekonomiska ställning.
3. Bokföringsnämndens utlåtande
Anskaffningsutgifterna för filmrättigheterna, dvs utgifterna för produktionen av filmen, kan alltid minskas som årskostnader i bokslutet. Anskaffningsutgifterna kan också aktiveras med iakttagande av försiktighet högst till det intäktsbelopp som rättigheterna bedöms inbringa. Aktiveringen bör grunda sig på en kalkylering av dessa inkomstförväntningar. När räkenskapsperioden går ut bokförs anskaffningsutgifterna för en film som ännu inte är färdig i posten Övriga utgifter med lång verkningstid bland immateriella tillgångar i bestående aktiva i balansräkningen. Sedan filmen har blivit färdig kan förevisningsrättigheterna till den fortfarande aktiveras i posten Övriga utgifter med lång verkningstid och avskrivas enligt plan på det sätt som bestäms i BFL 5:11 §. När en avskrivningsplan görs upp bör det beaktas att de intäkter som kommer att erhållas av filmrättigheterna till största delen flyter in under den räkenskapsperiod då filmen blir färdig och den därpå följande räkenskapsperioden.
Som not till bokslutet bör presenteras uppgifter om principerna och metoderna för värdering och periodisering av anskaffningsutgifterna för filmrättigheterna. De noter som är nödvändiga för att en riktig och tillräcklig bild skall kunna ges bör meddelas också om sådana filmer och förevisningsrättigheter vilkas aktiverade anskaffningsutgift i sin helhet har bokförts som kostnad, men med vilka sammanhänger väsentliga inkomstförväntningar.
Behandlingen av förevisningsrättigheterna som omsättningstillgångar kan anses förenlig med god bokföringssed, när filmen har producerats för att rättigheterna skall säljas en gång för alla. Härvid bör deras anskaffningsutgift, dvs utgifterna för produktionen av filmen, aktiveras i enlighet med bestämmelserna om periodisering av omsättningstillgångarna i BFL 5:6 §.