Om behandlingen av investeringsbidrag i bokföringen och bokslutet
- Nummer
- 1861
- Nyckelord
- investeringsbidrag
1. Ansökan
Sökande (- - -) är en revisionssammanslutning, som ber om utlåtande gällande sin kunds, en stiftelse, förfarande. Som stöd för sin verksamhet kan stiftelsen bl.a. låta bygga och äga fastigheter och bostäder som är nödvändiga för dess verksamhet, äga aktier, ta emot bidrag, donationer och testamenten.
Stiftelsen är moderbolag i en koncern där dottersammanslutningarna huvudsakligen består av fastighetsaktiebolag som lyder under aktiebolagslagen. Vissa av dessa är s.k. ömsesidiga fastighetsaktiebolag.
Byggandet av bostäderna har möjliggjorts genom understöd från Penningautomatföreningen (RAY) och Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). RAY och ARA har stått för egenfinansieringsandelen för byggandet. Räntestödslån har lyfts för resten av finansieringen. RAY har beviljat stiftelsen understöd medan ARA:s understöd för sin del har beviljats direkt till fastighetsbolagen. Investeringsbidragen har beviljats stiftelsen för fastighetsbolagens grundläggningsutgifter. I besluten har det aktuella fastighetsbolaget för vilket den byggnad som byggs förverkligas omnämnts vid namn och besluten innehåller ett konstaterande att bidragsbeloppet till exempel är 20 % av de godkända separata kostnaderna.
De investeringsbidrag som genom åren har beviljats stiftelsen har hanterats som en ökning av investeringar i balansräkningen (Fastighetsbolagens delägarfinansieringsandelar) samt ökning av eget kapital (Fastighetsandelsfond). I fastighetsbolagen har prestationen hanterats som en placering av eget kapitalnatur gjord av stiftelsen (Placering i byggnadsfonden). I koncernens balansräkning har den aktuella posten eliminerats ur placeringar och byggnadsfonden. Bokföringspraxis ökar värdet på bestående aktiva och eget kapital med de erhållna investeringsbidragen i både stiftelsen och fastighetsbolagen.
Sökande ber nämnden ta ställning till om det beskrivna förfarandet, som stiftelsen tidigare har följt, har varit förenligt med god bokföringssed.
2. Bokföringsnämndens utlåtande
I ansökan ber en revisionssammanslutning om utlåtande gällande den bokföringsmässiga behandlingen av offentliga understöd hos sammanslutningens kund.
Enligt revisionslagen (459/2007) 3:15 § ska revisorn ge ett utlåtande om huruvida bokslutet och verksamhetsberättelsen ger riktiga och tillräckliga uppgifter om resultatet av granskningsobjektets verksamhet och dess ekonomiska ställning. Nämnden konstaterar dessutom att det i ansökan om utlåtande gäller den bokföringsmässiga behandlingen av offentliga understöd i fastställda bokslut, vilka antagligen även har varit tillgängliga för dem som har beviljat understöden. Utgående från detta konstaterade nämnden att den avhåller sig från att ta ställning till detaljerna i ansökan om utlåtande. I utlåtandet tar nämnden inte heller i övrigt ställning till bevisfrågor, normer utanför bokföringslagstiftningen liksom inte heller till eventuella övriga följder av det beskrivna förfarandet.
Som sitt utlåtande konstaterar nämnden att god bokföringssed förutsätter att ett understöd som har öronmärkts för ett visst ändamål i bokföringen behandlas på ett sätt som motsvarar understödets verkliga innehåll och ändamål. Ett understöd av typ genomgångspost som hänför sig direkt till en annan bokföringsskyldigs verksamhet är inte en sådan affärstransaktion för den mottagande parten som påverkar mottagarens resultat för räkenskapsperioden eller balansposition. Därmed är det förenligt med god bokföringssed att i mottagarens bokföring och bokslut bokföra ett sådant understöd som inflyter för täckande av byggnadsutgifterna för en byggnad ägd av ett dotterbolag såsom understödsintäkt i resultaträkningen och till samma belopp som ett understöd och minskning av understödsintäkter. Nämnden anser att man i noterna till bokslutet ska lämna uppgifter om de erhållna och beviljade understöden specificerade för att trygga att bokslutet ger en riktig och rättvisande bild.
I övrigt hänvisar nämnden till sina tidigare utlåtanden kring samma tema (BFN 1701/2003, 836/1986 och 1255/1994).