Investointivarauksella katetun hankintamenon esittäminen taseessa
- Numero
- 613
Hakija on lausunut tehneensä vuosien 1979-1981 tilinpäätöksissä investointivarauksia, joista valtaosan se aikoo käyttää kuluvana vuonna valmistuvan toimitalonsa hankintamenon kattamiseen. Hakija katsoo, että mikäli investointivaraukset kirjattaisiin yleisen kirjaustavan mukaan rakennuksen hankintamenon vähennykseksi, hakijan tase ei antaisi oikeaa kuvaa yrityksen vakavaraisuudesta. Tämän takia hakija haluaisi esittää investointivarauksilla katetun rakennuksen hankintamenon osan taseessaan ja käsitellä hankintamenon kirjanpitolain 16 §:n 3 momentissa lausutun periaatteen mukaan tilinpäätöksessään seuraavasti:
Rakennuksen käyttöönottovuonna investointivarausten vähennys merkittäisiin varausten muutoksena tuloslaskelmaan sekä rakennuksen hankintamenon vastaava osa erikseen tuloslaskelmaan. Sama markkamäärä merkittäisiin suunnitelman mukaisella 1/25:n arvonvähennyksellä vähennettynä taseen vastaavien käyttöomaisuuden rakennuksiin sekä ennakkopoistona vastattaviin varauksiin. Tilinpäätöksen liitetietoina ilmoitettaisiin eriteltyinä investointivarauksilla katettu hankintamenon osa ja ennakkopoisto sekä niiden vähennykset. Seuraavissa tilinpäätöksissä sekä rakennuksen hankintamenoa että varauksiin merkittyä ennakkopoistoa vähennettäisiin 1/25:lla vuosittain.
Lisäksi hakija on ilmoittanut, että maahantuontiliikkeelle eivät pelkkinä liitetietoina annetut selvitykset ole riittäviä ulkomaiset hankkijat huomioon ottaen.
Hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnan lausuntoa siitä, onko yhtiön ehdottama kirjausmenettely hyvän kirjanpitotavan mukainen, sekä mikäli sitä ei voida hyväksyä, ohjetta muusta samaa tarkoitusta vastaavasta kirjaamismenettelystä.
Lausunnon perustelut
Kirjanpitolain 16 §:n 3 momentin mukaan käyttöomaisuuden hankintameno aktivoidaan ja kirjataan vaikutusaikanaan poistoina kuluiksi.
Kirjanpitolain 17 §:n mukaan vastaisia menoja tai menetyksiä varten saadaan tilinpäätöksessä tehdä investointi-, vienti-, luottotappio- ja muu sellainen varaus.
Kirjanpitolain 19 §:n 2 momentin mukaan tuloslaskelmaan on merkittävä omana kulueränään mm. poistot sekä 17 §:ssä tarkoitettujen varausten muutos, mikäli sillä on vaikutusta tilikauden tulokseen.
Kirjanpitolain 20 §:n 1 momentin mukaan taseeseen on riittävästi eriteltyinä merkittävä asetuksessa tarkemmin määrättävällä tavalla vastaaviin mm. käyttöomaisuuden hankintamenojen ja muiden pitkävaikutteisten menojen poistamaton osa.
Hakemuksessa tarkoitettu rakennuksen hankintamenon osan kattaminen investointivarauksilla voidaan esittää tuloslaskelmassa siten, että investointivarausten vähennys merkitään varausten muutosten kohtaan ja sitä vastaava rakennuksen hankintamenon osa erikseen "Poistot" -kohtaan. Vaihtoehtoisesti se voidaan esittää taseessa siten, että vastaavien käyttöomaisuuteen merkitään erikseen rakennuksen hankintameno ja sen vähennyksenä investointivarausten vähennys. Investointivarauksella katettua rakennuksen hankintamenon osaa ei sitä vastoin voida merkitä hakemuksessa ehdotetulla tavalla vastaavien käyttöomaisuuteen ja vastattavien varauksiin.
Kirjanpitolain 18 §:n mukaan, jos käyttöomaisuuteen kuuluvan maa- tai vesialueen, rakennuksen, arvopaperin tahi muun niihin verrattavan hyödykkeen todennäköinen luovutushinta on tilinpäätöspäivänä pysyvästi hankintamenoa olennaisesti suurempi, voidaan taseeseen merkitä poistamattoman hankintamenon lisäksi enintään todennäköisen luovutushinnan ja poistamattoman hankintamenon erotuksen suuruinen arvonkorotus. Arvonkorotusta vastaava määrä on merkittävä arvostuseräksi vastattaviin. Osakeyhtiölain 11 luvun 4 §:n 1 momentin mukaan, jos käyttöomaisuuden arvoa on tilikauden aikana korotettu, on korotusta vastaava määrä merkittävä vastattaviin arvonkorotusrahastoon. Rahastoa voidaan käyttää ainoastaan rahastoantiin.
Hakija voi kirjanpitolain 18 §:ssä mainituilla edellytyksillä merkitä investointivarauksilla katettua rakennuksen hankintamenon osaa vastaavan markkamäärän taseeseen arvonkorotuksena.
Kirjanpitolautakunnan lausunto
Investointivarauksella katettua rakennuksen hankintamenon osaa ei voida merkitä hakemuksessa tarkoitetulla tavalla taseen vastaavien käyttöomaisuuteen ja vastattavien varauksiin.