Om byte av valutan till euro i de löpande bokföringen medan räkenskapsperioden pågår

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.12.2000 0.00
Pressmeddelande 1640
Nummer
1640

1 Ansökan

Sökanden (--) har den 25 oktober 2000 bett om ett utlåtande på följande frågor:
- Kan euron tas i bruk i löpande bokföring på så sätt att huvudbokföringen under första hälften av räkenskapsperioden sköts i mark och valutan i huvudbokföringen byts till euro medan räkenskapsperioden pågår?
- Kan euron tas i bruk i andra delar av bokföringen medan räkenskapsperioden pågår?
- Om det är tillåtet att ta i bruk euron mitt under räkenskapsperioden, vilka utredningar eller avstämningar förutsätter ändringen?

2 Motiveringarna till utlåtandet

2.1. Bestämmelserna i finsk lag om valutan i bokföringen. I den första meningen i 3:5 § bokföringslagen (1336/1997) bestäms om valutan i bokslut: "Bokslutet skall avfattas -- i finsk valuta." Dessutom får den bokföringsskyldige på basis av den andra meningen i lagrummet, om denne så önskar, också lägga fram sitt bokslut i en annan valuta. Å andra sidan har varken i lagen eller i bokföringsbestämmelser på lägre nivå tagits ställning till valutan i den löpande bokföringen under räkenskapsperioden. Till följd av detta kan man vid behov använda en annan gällande valuta än euron i den löpande bokföringen också efter den 1 januari 2002. 2.2. Europeiska unionens (EU) bestämmelser om användningen av euro. Enligt artikel 11 och 15 i EU-rådets förordning (974/98) skall följande tidtabell följas i medlemsstaterna:

Från den 1 januari 2002 ersätter sedlar och mynt i euro småningom sedlar och mynt i den nationella myntenheten, vilka skall tas ur bruk under tiden fram till den 1 juli 2002. Den nationella myntenheten är efter detta inte längre gångbar valuta, men de nationella centralbankerna kan byta gamla sedlar mot sedlar i euro ännu en lång tid efter detta. Denna tid kan medlemsstaten förkorta genom ett nationellt beslut.

Finlands Bank och finansministeriet beslutade den 15 december 1999 att sedlar och mynt i mark upphör att vara lagliga betalningsmedel vid ingången av mars 2002. Beslutet innebär att sedlar och mynt i mark och euro är i bruk samtidigt under två månader vid ingången av år 2002. (Om en förkortning av inväxlingsperioden från 6 till 1-2 månader kom man överens vid EU:s ekonomi- och finansministrars möte 8.11.1999).

Enligt EU-rådets förordning (1103/97, art. 3) får införandet av euron inte leda till ändring av något villkor i ett rättsligt instrument eller till befrielse från fullgörelse av villkoren i något rättsligt instrument. Det får inte heller ge en part ensidig rätt att ändra eller säga upp ett sådant instrument. Hänvisningar till finska mark i rättsliga instrument, som existerar vid övergångsperiodens utgång, betraktas som hänvisningar till enheten euro med tillämpning av de avrundningsregler som har bestämts i enlighet med den fasta omräkningskursen för mark och euro.

2.3. Tidigare utlåtanden. Den i artikel 52 i EU:s fjärde redovisningsdirektiv (78/660/EEG) avsedda kontaktkommittén har år 1997 utarbetat en promemoria kallad "Redovisning för införandet av euron" (XV/7002/97, nedan europromemorian).

Bokföringsnämnden har tidigare gett sex utlåtanden om övergången till euro:
- Bokföringsnämnden 1489/1997: utlåtande gällande redovisning för införandet av euron
- Bokföringsnämnden 1520/1998: utlåtande om upprättandet av bokslut i finska mark efter 1.1.2002 (på finska)
- Bokföringsnämnden 1528/1998: utlåtande om hur kursförluster skall tas upp vid övergången till euro (på finska)
- Bokföringsnämnden 1532/1998 om ibruktagandet av omräkningskoefficienten för euron (på finska).
- Bokföringsnämnden 1594/1999 om omvandling till euron under övergångsperioden 1999-2001 och
- Bokföringsnämnden 1632/2000 om löpande bokföring i euro.

Bokföringsnämnden har i sitt utlåtande 1520/1998 som sin ståndpunkt uttryckt att en bokföringsskyldig kan upprätta sitt bokslut i finska mark för en räkenskapsperiod som går ut den 31 december 2001 eller före det. De bokslut som skall upprättas över räkenskapsperioder som går ut efter nämnda tidpunkt skall upprättas i euro. Om den löpande bokföringen har nämnden konstaterat att under den period då de två myntenheterna används parallellt får en bokföringsskyldig i sin löpande bokföring använda hjälpkonton i mark i den mån som detta är nödvändigt innan de nationella sedlarna och mynten växlas till euro.

Dessutom har bokföringsnämnden i sitt utlåtande 1632/2000 anfört följande:

"En bokföringsskyldig får sköta sin löpande bokföring i mark till dess bokslutet för en sådan räkenskapsperiod som har gått ut senast den 31 december 2001 har fastställts under år 2002. Detta påverkar inte valutan i bokslutet: bokslutet skall alltid upprättas i euro för de räkenskapsperioder som går ut efter den 31 december 2001. En förutsättning för detta förfarande är att den löpande bokföringen omvandlas till euro för den pågående räkenskapsperioden i sin helhet sedan bokslutet har fastställts. Förfarandet får inte heller hindra att de anmälningar som grundar sig på bokföringen ges myndigheterna i euro från den 1 januari 2002. Också de fakturor och andra verifikat som den bokföringsskyldige ger sina övriga intressegrupper, som kunder och anställda, bör stå i euro från den 1 januari 2002."

2.4.. Nationella övergångsplaner. Finansministeriet offentliggjorde den 10 oktober 2000 en plan för ibruktagandet av euron 2000/2001. I den sägs följande on löpande bokföring (punkt 5.2):

"Eftersom euron är Finlands enda myntenhet från ingången av 2002 måste alla myndighetsrapporter och andra rapporter som företagen gör upp om den period som inleds 1.1.2002 senast då vara i euro, och deras samband med bokföringen måste tydligt gå att påvisa."

2.5. Bokföringsnämndens ställningstagande. Bokföringsnämnden anser att en bokföringsskyldig får övergå till att använda euro i den löpande bokföringen också under pågående räkenskapsperiod. Detta gäller också enskilda delar av bokföringen. Övergången till euro under pågående räkenskapsperiod förutsätter inte att den löpande bokföringen omvandlas till euro retroaktivt för den del av räkenskapsperioden som redan har gått. Övergången skall emellertid bekräftas med avstämningar, och när dessa genomförs kan den av bokföringsnämnden den 22 maj 2000 givna allmänna anvisningen om metoder som skall användas vid maskinläsbar bokföring (8 kap.) tillämpas. Smärre differenser som eventuellt uppenbarar sig vid avstämningen kan i enlighet med punkt 8.1 i den allmänna anvisningen bokföras på ett skilt huvudbokskonto, som i bokslutet tas upp bland övriga rörelsekostnader, också fastän totalbeloppet för differenserna är positivt.

3 Bokföringsnämndens utlåtande

En bokföringsskyldig får övergå till att använda euro i den löpande bokföringen också under pågående räkenskapsperiod . Detta gäller också enskilda delar av bokföringen. Övergången till euro under pågående räkenskapsperiod förutsätter inte att den löpande bokföringen omvandlas till euro retroaktivt för den del av räkenskapsperioden som redan har gått. Övergången skall emellertid bekräftas med avstämningar. Smärre differenser som eventuellt uppenbarar sig vid avstämningen kan bokföras på ett skilt huvudbokskonto, som i bokslutet tas upp bland övriga rörelsekostnader, också fastän totalbeloppet för differenserna är positivt.