Om ett fiskelags bokföringsskyldighet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 26.4.2016 0.00
Pressmeddelande 1953
Nummer
1953
Nyckelord
Bokföringsskyldighet, Fiskelag, Utövande av affärsverksamhet inte en avgörande omständighet för bokföringsskyldighet

Bokföringsskyldighet. Fiskelag. Utövande av affärsverksamhet är inte en avgörande omständighet för bokföringsskyldighet.

1. Begäran om utlåtande

Sökande (- - -) har hört sig för hos nämnden huruvida ett fiskelag, som kan ha inkomster från överlåtelse av fiskerättigheter samt även inkomster för uttag av avgifter av delägarna eller försäljning av gemensamma områden eller naturprodukter från dessa områden, är bokföringsskyldigt. Sökande frågar även huruvida det har någon betydelse om delägarlagets verksamhet bör anses vara rörelse- eller yrkesverksamhet. För det tredje undrar sökande hur balansräkningen och resultaträkningen ska presenteras.

2. Utlåtande

2.1. Bokföringsskyldighet.  Bokföringslagen (1336/1997; härefter även ”BokfL") 1:1.1 § (Juridiska personers bokföringsskyldighet) lyder:

Bokföringsskyldiga är utöver vad som föreskrivs någon annanstans i lag

1) öppna bolag, kommanditbolag, aktiebolag, andelslag, föreningar, stiftelser och andra privaträttsliga juridiska personer, och

2) registrerade religionssamfund och deras registrerade lokalsamfund enligt 2 kap. i religionsfrihetslagen.

Bokföringsnämnden konstaterar att ett fiskelag utgående från moment 1 i den genom lag 1620/2015 ändrade bokföringslagen är bokföringsskyldigt för sin verksamhet, eftersom det är fråga om en privaträttslig juridisk person. I och med ändringen i detta lagmoment saknar frågan om delägarlagets verksamhet bör anses vara rörelse- eller yrkesverksamhet betydelse.

2.2. Bestämmelser som tillämpas på upprättande av bokslutet. Delägarlaget bör upprätta ett bokslut såsom förutsätts enligt BokfL 3 kap. Om delägarlaget är ett sådant mikroföretag som avses i BokfL 1:4 b § ska resultat- och balansräkningen samt noterna presenteras enligt 1:1 § och 4 kap. i förordningen om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut (1753/2015). I ett bokslut för ett småföretag, som är större än ett mikroföretag och vars definition finns i BokfL 1:4a §, följer man för sin del bestämmelserna i 1:1 § samt 2 och 3 kap. i den nämnda förordningen. Resultat- och balansräkningsscheman finns i bilagan till förordningen. I annat fall, det vill säga då sökande är en större bokföringsskyldig än ett småföretag, ska bokslutet upprättas enligt bokföringsförordningen (1339/1997).