Kaupparekisteristä poistetun yrityksen kirjanpitovelvollisuudesta ja tilinpäätöksestä

Julkaisuajankohta 19.11.2024 16.15
Tiedote 2080

Numero

2080

Asiasanat

Kaupparekisteristä poistettu yritys. Kirjanpitovelvollisuus.

1. Hakemus

Hakija (--, jäljempänä ”hakija”) pyytää lausuntoa kaupparekisteristä poistetun yrityksen kirjanpitovelvollisuuteen sekä siitä, miten rekisteristä poisto tulee ottaa huomioon tilinpäätöksessä.
Pyyntönsä taustaksi hakija esittää seuraavaa:

PRH (Patentti- ja rekisterihallitus) on poistanut kaupparekisteristä osakeyhtiöitä ja muita ilmoitusvelvollisia muun muassa puuttuneiden tilinpäätöstietojen ja puuttuneiden edunsaajatietojen vuoksi.

Nykyinen lainsäädäntö on johtanut tilanteisiin, joissa lakisääteisten tietojen toimittamatta jättämisen vuoksi kaupparekisteristä poistettuja yrityksiä ei ole voitu palauttaa rekisteriin, vaikka tietojen toimittamatta jättäminen olisi johtunut vain yrityksen tahattomasta toiminnasta.

Parhaillaan valmistellaan lakimuutosta, joka antaisi laiminlyöntinsä korjanneille yrityksille mahdollisuuden palata kaupparekisteriin hakemuksesta. Uutta lainsäädäntöä sovellettaisiin sellaisiin yrityksiin, jotka on poistettu kaupparekisteristä vuoden 2023 alusta alkaen. Palauttamisen hakeminen tulisi mahdolliseksi, kun uusi lainsäädäntö on tullut voimaan.

Tilikauden päättymisen jälkeen ennen tilinpäätöksen hyväksymistä yritys on voinut mahdollisesti hakeutua takaisin rekisteriin, mutta hakemusta ei ole käsitelty tai yritys ei ole vielä jättänyt hakemusta rekisteriin pääsemiseksi. Yritys voi olla tilinpäätöshetkellä myös pois kaupparekisteristä ilman, että rekisteriin aiotaan hakeutua takaisin.

2. Säännökset

Kirjanpitolautakunta rajaa lausuntonsa koskemaan kotimaisia osakeyhtiöitä, osuuskuntia, ja avoimia- ja kommandiittiyhtiöitä.

2.1 Oikeushenkilön kirjanpitovelvollisuus

KPL (Kirjanpitolaki, 1336/1997) 1:1.1-3:n mukaan ”Sen lisäksi, mitä muualla laissa säädetään, kirjanpitovelvollisia ovat:

1) avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys, säätiö ja muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö; sekä

2) … 

Jos 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun oikeushenkilön oikeuskelpoisuus edellyttää kaupparekisteriin tai muuhun rekisteriin merkitsemistä, se on kirjanpitovelvollinen myös rekisteröintiä edeltävästä toiminnastaan.

Kirjanpitovelvollisiin kuuluu myös mainitun momentin 1 kohdassa tarkoitetun oikeushenkilön konkurssipesä, jos se jatkaa oikeushenkilön toimintaa.”

2.2 Oikeushenkilön syntyä koskevat säännökset

Tietyille oikeushenkilöille on julkisen viranomaisen rekisterimerkinnällä niin sanottu konstitutiivinen vaikutus. Tämä tarkoittaa, että oikeushenkilö "syntyy" vasta rekisterimerkinnällä: rekisteriin merkitylle oikeushenkilölle kuuluu oikeuskelpoisuus eli se voi olla oikeuksien haltija ja velvollisuuksien kantaja, ja oikeustoimikelpoisuus, jolla tarkoitetaan sitä, että oikeushenkilön nimissä voidaan tehdä sopimuksia ja muita oikeudellisia toimia ja toisaalta oikeushenkilö voi kantaa ja vastata tuomioistuimessa. 

Tällaisia oikeushenkilöitä ovat muun muassa:
* osakeyhtiöt - osakeyhtiölaki (OYL, 624/2006)
OYL 2:10.1: "Ennen rekisteröimistä yhtiö ei voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia eikä myöskään olla asianosaisena tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa."
OYL 2:9.1 ensimmäinen virke: " Yhtiö syntyy rekisteröimisellä."

* osuuskunnat - osuuskuntalaki (OKL, 421/2013)
OKL 2:10.1: " Ennen rekisteröimistä osuuskunta ei voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia eikä myöskään olla asianosaisena tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa."
OKL 2:9.1 ensimmäinen virke: " Osuuskunta syntyy rekisteröimisellä."

* Avoimet- ja kommandiittiyhtiöt - (laki avoimesta ja kommandiittiyhtiöstä (AKYL, 389/1988)
AKYL 1:3a.1: " Ennen rekisteröimistä yhtiö ei voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia eikä myöskään olla asianosaisena tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa. "
AKYL 1:2 ensimmäinen virke: " Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö syntyvät rekisteröimisellä."

Käytännössä esimerkiksi perustettavan osakeyhtiön lukuun harjoitetaan liiketoimintaa jo ennen rekisteröintiä. Vastuu toimista siirtyy tietyin edellytyksin yhtiölle rekisteröinnin jälkeen.

2.3 Rekisteristä poistamisen oikeusvaikutuksista

Viranomaisaloitteinen rekisteristä poistaminen ei johda yrityksen purkautumiseen, vaan edellytyksenä purkautumiselle on selvitysmenettely ja purkautumiseen johtava lopputilitys. Poikkeuksen muodostaa kaupparekisterilain 29 §, jossa säädetään yrityksen tai yhteisön poistamisesta rekisteristä toimimattomuuden perusteella.

Yritys ei rekisteristä poistamisen jälkeen voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia. Yrityksen puolesta sen rekisteristä poistamisen jälkeen tehdystä toimesta vastaavat toimesta päättäneet ja tekijät yhteisvastuullisesti. Edustajat voivat kuitenkin ryhtyä toimenpiteeseen selvitystoimien aloittamiseksi tai hakea yrityksen asettamista konkurssiin. 

OYL 20:22.2:n mukaan rekisteristä poistetun yhtiön edustajat voivat ryhtyä toimiin, jotka ovat välttämättömiä yhtiön velan maksamiseksi tai yhtiön omaisuuden arvon säilyttämiseksi. Yhtiön puolesta tehdyistä toimista on tarvittaessa tehtävä merkintä yhtiön kirjanpitoon. Samasisältöisesti on säädetty myös osuuskunnasta (OKL 23:22.2).

Rekisteristä poistetun yhtiön rekisteröiminen uudelleen

Rekisteristä poistaminen ei johda oikeushenkilöllisyyden menettämiseen, jolloin tällaista oikeushenkilöä ei voida sellaisenaan perustaa uudelleen. Oikeushenkilöllisyys on aikanaan syntynyt, kun ilmoitusvelvollinen on rekisteröity. Kyse on rekisteröimättömästä oikeushenkilöstä, jonka uudelleenrekisteröinnistä ei ole sääntelyä. Rekisteristä poistetun ilmoitusvelvollisen oikeushenkilöllisyys päättyy selvitysmenettelyn ja purkautumisen kautta. Jos rekisteristä poistettu ilmoitusvelvollinen perustettaisiin uudelleen, perustettaisiin tosiasiassa 
uusi oikeushenkilö. 

2.4 Jatkuvuuden periaate

KPL 3:3.1:n 1 kohdan mukaan tilinpäätöstä laadittaessa noudatettaviin periaatteisiin kuuluu oletus toiminnan jatkuvuudesta.

3. Lausunnon perustelut

Osakeyhtiö, osuuskunta, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö syntyvät rekisteröimisellä ja ovat KPL 1:1.1-3:n mukaan kirjanpitovelvollisia. Rekisteristä poistaminen ei johda oikeushenkilöllisyyden menettämiseen. Oikeushenkilöllisyys on aikanaan syntynyt, kun ilmoitusvelvollinen on rekisteröity. Rekisteristä poistetun yrityksen osalta kyse on rekisteröimättömästä oikeushenkilöstä, jonka puolesta edustajat voivat toimia. Näin ollen rekisteristä poistetun yrityksen kirjanpitovelvollisuus jatkuu.

4. Kirjanpitolautakunnan lausunto

Rekisteristä poistettu kotimainen osakeyhtiö, osuuskunta sekä avoin- ja kommandiittiyhtiö on kirjanpitovelvollinen, jos se jatkaa toimintaa. 

KPL 3:3.1:n 1 kohdan mukainen oletus yhtiön toiminnan jatkuvuudesta ja sen vaikutus tilinpäätöksen laadintaan tulee arvioida tapauskohtaisesti.

Lautakunta pitää tarkoituksenmukaisena, että tilinpäätöksen liitetiedoissa annetaan selvitys rekisteristä poistosta sekä mahdollisesta hakeutumisesta uudelleenrekisteröintiin. 

Selvyyden vuoksi toteamme, että tämä lausunto rajautuu kirjanpitolautakunnan toimivallan mukaisesti kirjanpito-oikeuteen. Toimivallan ulkopuolella ovat muun muassa yhtiö- ja yhteisöoikeudelliset seikat.