Bokföringsmässig behandling av en grotta som ingår i fastigheten

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 28.9.2010 0.00
Pressmeddelande 1856
Nummer
1856
Nyckelord
verifikat

1. Ansökan

I den fastighet som kunden till sökande, en bokföringsbyrå (- - -), har förvärvat ingår en grotta, som kommer att användas i affärsverksamheten så att utrymmet hyrs ut som möteslokal. Dessutom kommer olika evenemang att hållas i grottan och i samband med dem kommer man att ha servering.

Sökande frågar hur man ska förfara så att grottan och tomten, då dessa vid köpet har prissatts med ett belopp och då ingen specifikation av värdena på tomten, grottan och apparaturen finns i köpebrevet, bokförs korrekt och ger en riktig och tillräcklig bild av företagets tillgångar i balansräkningen och å andra sidan en riktigt grund för uträkning av avskrivningarna i beskattningen.

2. Motiveringar till utlåtandet

2.1. Begränsning av utlåtandet. Bokföringsnämnden konstaterar att nämnden ska begränsa sitt utlåtande så att frågor om beskattningen faller utanför utlåtandet eftersom dessa inte hör till nämndens befogenhetsområde.

2.2  Bokföringslagen och bokföringsnämndens allmänna anvisning om avskrivningar enligt plan, bestämmelser om periodisering av intäkter, kostnader och förluster finns i bokföringslagen (1336/1997, härefter även ”BokfL”) 5:1 och 5:5 §:

1 § Räkenskapsperiodens inkomster skall tas upp som intäkter i resultaträkningen. Från intäkterna skall som kostnader dras av de utgifter som sannolikt inte längre medför motsvarande inkomst samt förlusterna. Övriga utgifter får aktiveras i enlighet med vad som bestäms nedan i detta kapitel.

5 § Periodisering av anskaffningsutgiften för bestående aktiva. Anskaffningsutgiften för materiella tillgångar som hör till bestående aktiva skall aktiveras och tas upp under sin verkningstid som kostnad genom avskrivningar enligt plan.

I en aktiverad anskaffningsutgift inräknade utgifter som föranletts av anskaffning och tillverkning skall kunna klarläggas med hjälp av kostnadsberäkning eller kostnadskalkyler.

Tillgångar av samma slag bland bestående aktiva, vars anskaffningsutgift är av underordnad betydelse, får i balansräkningen tas upp till samma belopp från en räkenskapsperiod till en annan, om de av den bokföringsskyldige omsätts så att deras kvantitet och sammanlagda värde inte varierar väsentligt.

Den 16.10.2007 gav bokföringsnämnden en allmän anvisning om avskrivningar enligt plan. I den allmänna anvisningen finns en detaljerad beskrivning bland annat om upprättandet av en avskrivningsplan. Eftersom nämnden inte anser det vara ändamålsenligt att upprepa det heltäckande innehållet i den allmänna anvisningen i detta utlåtande hänvisar nämnden till de principer som framgår av den allmänna anvisningen, till exempel vad som har sagts om iakttagande av anvisningarna för små bokföringsskyldiga i 11 kapitlet.

3.      Bokföringsnämndens utlåtande

Bokföringsnämnden konstaterar att det såsom bestäms i BokfL 2:5 § av en utgiftsverifikation skall framgå den mottagna produktionsfaktorn och att bokföringen skall verifieras med en handling som skrivits ut av den bokföringsskyldige själv och som är bekräftad på behörigt sätt om inte till grund för bokföringen någon verifikation som utfärdats av en utomstående erhålls.

I den situation som ansökan avser ska den bokföringsskyldiga själv upprätta en verifikation som grund för de produktionsfaktorer som har förvärvats i samband med fastighetsaffären eftersom man inte separat kommit överens om fördelning av köpeskillingen på de förvärvade tillgångsposterna. Grunden för fördelning av köpeskillingen är hur köpeskillingen de facto fördelas på de olika förvärvade tillgångsposterna.

På verifikationen ska köpeskillingen fördelas så att åtminstone betydande poster som ingår i de bestående aktiva som har förvärvats vid köpet specificerat framgår av verifikationen i enlighet med balansschemat i bokföringsförordningen (1339/1997, härefter även ”BokfF”) 1:6 §: 1) mark- och vattenområden, 2) byggnader och konstruktioner samt 3) maskiner och inventarier. Då verifikationen upprättas ska även bestämmelsen i BokfF 5:1 beaktas, dvs. att minst ökningarna i bestående aktiva ska räknas upp som balansspecifikationer.

Nämnden konstaterar att den grotta som nämns i ansökan och som i affärsverksamheten används såsom en uthyrbar lokal utgående från sitt användningsändamål kan likställas med en byggnad. Avskrivningsperioden för en sådan grottbyggnad ska uppskattas utgående från den ekonomiska livslängden. Avskrivningsperioderna för byggnader har allmänt varit 20-40 år.

Utgående från det ovan nämnda ska av en verifikation som sökande eller den bokföringsskyldiga har upprättat specificerat framgå anskaffningsutgiften för markområdet liksom även anskaffningsutgiften för grottbyggnaden och anskaffningsutgiften för den apparatur som har köpts i samband med grottbyggnaden. Av verifikationen ska likaså grunderna för fastställandet av tillgångsposternas anskaffningsutgift framgå. Dessa grunder ska härledas ur hur köpeskillingen de facto fördelas på de förvärvade tillgångsposterna. Vid fastställandet av anskaffningsutgiften ska även det verkliga värdet på motsvarande markområden inom samma område beaktas liksom även de verkliga värdena på de apparater som ingår i fastigheten.

I övrigt hänvisar nämnden till sin allmänna anvisning om avskrivningar enligt plan av den 16.10.2007. Nämnden konstaterar ytterligare att den inte tar ställning till frågor i anknytning till beskattningen eftersom nämnden inte har befogenhet att tolka dem.