Om bokförarens skyldigheter i anknytning till vissa verifikationer

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2012 0.00
Pressmeddelande 1892
Nummer
1892

1. Ansökan

Sökande ( - - -) har i sin ansökan beskrivit betalningen av en s.k. optionsaffär som uppgår till flera miljoner euro och som är objekt för en brottsutredning samt bokföringen av denna i bokföringen för två finländska bolag. I sin ansökan om utlåtande har sökande bett bokföringsnämnden om utlåtande om hur en bokförare ska förhålla sig till de händelser/verifikationer för en viss dag som har presenterats i ansökan för de två i ansökan omnämnda finländska aktiebolagens del.

2. Bokföringsnämndens utlåtande

Enligt bokföringslagen (1336/1997, härefter ”BokfL”) 8:1 § kan bokföringsnämnden på ansökan av myndigheter, organisationer för näringsidkare eller kommuner eller av bokföringsskyldiga ge anvisningar och utlåtanden angående tillämpningen av bokföringslagen.

Bokföringsnämnden konstaterar att bokföringslagen inte innehåller bestämmelser om eventuella särskilda skyldigheter som den bokförare har som registrerar bokföringstransaktionerna. BokfL utgår allmänt från att den bokföringsskyldige ansvarar för att lagen följs. I sitt utlåtande BFN 1866/2011 har bokföringsnämnden behandlat de skyldigheter i anknytning till verifikationerna som en extern instans som erbjuder bokföringstjänster och som sköter bokföringen på den bokföringsskyldiges uppdrag har. Bakgrunden till utlåtandet är Högsta förvaltningsdomstolens utlåtande HFD 2010:91. I utlåtandet konstaterar man bland annat att              

Den bokföringsskyldige bär det primära ansvaret för att bokföringen och bokslutet har upprättats. Ju mera den externa instans som erbjuder tjänster självständigt tar ställning till innehållet i verifikationerna desto större ansvar bär denna för att bokföringen är korrekt. Om den som erbjuder tjänsterna upprättar verifikationerna för den bokföringsskyldiges del ska den som erbjuder tjänsterna därmed utreda vilken karaktär den aktuella affärstransaktionen har och sörja för att den bokföringsskyldige vid behov bestyrker verifikationen med sin namnteckning.

Den till nämnden inlämnade ansökan anknyter till en brottsutredning, som den myndighet som ansöker om utlåtande utför. Bokföringsnämnden konstaterar att den ger sitt svar enbart ur bokföringslagens perspektiv och därmed inte tar ställning till frågor i anknytning till brotts-, skatte- och bolagsrätt eller skyldigheter i anknytning till andra lagar. Bokföringsnämnden konstaterar att bedömningen av om bokföraren eller en extern instans som erbjuder bokföringstjänster borde ha tagit ställning till verifikationernas innehåll inte hör till nämndens befogenhetsområde; den förutsätter sådan utredning av bevisföring som ingår i en brottsutredning.

Som sitt svar konstaterar bokföringsnämnden därmed att ansökan om utlåtande gällande särskilda skyldigheter anknutna till bokförarens uppgift inte innehåller någon sådan omständighet som skulle kräva att bokföringsnämnden ger en ny anvisning gällande tillämpningen av bokföringslagstiftningen. Nämnden hänvisar till nämndens utlåtande BFN 1866/2011 som har beskrivits här ovanför samt till utlåtandet BFN 1702/2003, som behandlar följandet av god bokföringssed i samband med cirkulation av penningmedel.