Om skyldigheten att upprätta koncernbokslut

Utgivningsdatum 8.4.2025 0.00 | Publicerad på svenska 30.4.2025 kl. 10.10
Typ:Pressmeddelande 2110

Nummer

2110

Nyckelord

Koncernbokslut. Skyldighete att upprätta koncernbokslut. Storlekgräns. Gränsvärde.

1. Ansökan

Den sökande (--, nedan ”sökanden”) refererar till bokföringsnämndens utlåtande om bedömningen av storleksgränserna för en koncern (BFN 2025/2101) och begär om ett utlåtande om huruvida sökanden kan låta bli att upprätta koncernbokslut för räkenskapsperioden 2023–2024, eftersom gränserna för koncernbokslut inte har överskridits under två på varandra följande räkenskapsperioder?

Som bakgrund framför sökanden följande: Sökanden har under räkenskapsperioden 2023–2024 förvärvat en ägarandel på 65 procent i ett annat aktiebolag, vilket innebär att koncernen har bildats under räkenskapsperioden 2023–2024.

2. Bestämmelser

2.1. Skyldighet att upprätta koncernbokslut i 6 kap. 1 § i BokfL

I 6 kap. 1 § i bokföringslagen (1336/1997; BokfL) finns bland annat följande bestämmelser om koncernbokslut:

"Ett moderföretag ska upprätta och i sitt bokslut ta in ett koncernbokslut, om det är

1) aktiebolag,

Trots bestämmelserna om en rättvisande bild i 3 kap. 2 § behöver en liten koncern inte upprätta koncernbokslut om inget av koncernföretagen är ett företag av allmänt intresse.

...”

2.2. Definitionen av små företag i 1 kap. 6a § i BokfL

Enligt 1 kap. 6a § i BokfL avses med små koncerner sådana koncerner där högst ett av de gränsvärden som anges i 4 a § överskrids, Överskridande av gränsvärdena bestäms utifrån det på moderföretagets bokslutsdag upprättade koncernbokslutet, där de elimineringar som avses i 6 kap. har gjorts. Överskridande av gränsvärdena baseras på koncernföretagens sammanräknade tal på moderföretagets bokslutsdag. De gränsvärden för balansomslutning och omsättning som anges i 4 a och 4 c § ska då höjas med 20 procent.

3. Bokföringsnämndens tidigare ställningstaganden: utlåtande om bedömningen av storleksgränserna för en koncern 25.2.2025 (KILA 2025/2101)

I utlåtandet (BFN 2025/2101) konstaterade bokföringsnämnden följande med hänvisning till artikel 3.10 i redovisningsdirektivet: ”Eftersom bedömningen av det storlekskriterium som gäller ställningen som liten respektive stor koncern i redovisningsdirektivet grundas på de två föregående räkenskapsperioderna, anser bokföringsnämnden att det är logiskt att detsamma gäller även när bokföringslagen tillämpas. Vidare konstaterar bokföringsnämnden att granskningen av storlekskriteriet i fråga om såväl små som stora koncerner ska bedömas utifrån den avslutade och den föregående räkenskapsperioden."

4. Utlåtande

Bokföringsnämnden konstaterar att den grundar sitt svar uteslutande på bokföringsrättsliga aspekter. 

Ett aktiebolag behöver inte upprätta ett koncernbokslut om det uppfyller definitionen av en liten koncern och inget av koncernföretagen är ett företag av allmänt intresse. Gränsvärdena för definitionen av en liten koncern regleras i 1 kap. 6a § BokfL. Baserat på artikel 3.10 i redovisningsdirektivet har bokföringsnämnden uttalat att gränsvärdena för en liten koncern ska bedömas utifrån den avslutade räkenskapsperioden och den föregående räkenskapsperioden.

Den aktuella begäran om utlåtande gäller hur gränsvärdena bör bedömas i en situation där en ny koncern uppstår under räkenskapsperioden. I ett sådant fall finns det inga jämförelseuppgifter om koncernen för den räkenskapsperiod som föregår den avslutade räkenskapsperioden. 

Syftet med att upprätta ett koncernbokslut är att sammanföra de finansiella uppgifterna från de företag som ingår i koncernen till en helhet.  Koncernbokslutet fungerar som en viktig informationskälla för företagets ledning och intressentgrupper, såsom investerare, finansiärer och leverantörer. Med hänsyn till syftet med upprättandet av koncernbokslutet rekommenderar bokföringsnämnden att moderföretaget i en nybildad koncern – till följd av ett företagsförvärv eller på annat sätt – upprättar ett koncernbokslut, om det med beaktande av verksamhetens omfattning är uppenbart att gränsvärdena för en liten koncern kommer att överskridas även under den följande räkenskapsperioden.