Om noter gällande pensionsförbindelser för börsbolags ledning

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2013 0.00
Pressmeddelande 1906
Nummer
1906

1. Begäran om utlåtande

Finansinspektionen har bett bokföringsnämnden om utlåtande gällande uppgifter som upptas i bokslutet för att förtydliga

·         vad som bör presenteras om de lagstadgade och/eller frivilliga pensionsförbindelserna för ett börsbolags verkställande direktör och hans suppleant och

·         huruvida uppgifter i euro ska anges om dessa förbindelser.

2. Motiveringar till utlåtandet

2.1. Begränsning av utlåtandet

Med stöd i 8:2.1 § i bokföringslagen (1336/1997, härefter ”BokfL”) kan bokföringsnämnden på ansökan av myndigheter, organisationer för näringsidkare eller kommuner eller av bokföringsskyldiga ge anvisningar och utlåtanden angående tillämpningen av bokföringslagen. Nämnden har dessutom möjlighet att ge allmänna anvisningar och råd om tillämpning av BokfL för främjande av sådan god bokföringssed som avses i 1:3 §.

Frågor gällande de internationella bokslutsstandarder som avses i BokfL 7a:1 § faller utanför nämndens befogenhetsområde. Tillämpning av dessa är obligatorisk i s.k. börsbolag, det vill säga i koncernbokslutet för ett sådant företag som har satt i omlopp värdepapper som är föremål för offentlig handel på en reglerad marknad (BokfL 8:2.3 och 7a:2 §). Enligt sökande, Finansinspektionen, är frågeställningarna i begäran om utlåtande inte sådana, utan de gäller tillämpning av andra bestämmelser i BokfL och bokföringsförordningen (1339/1997, härefter "BokfF") än bestämmelser i anknytning till bokslutsstandarderna. I enlighet med det som konstaterats här ovanför avgränsar nämnden sitt utlåtande sålunda att det inte omfattar aspekter grundade på standarderna liksom inte heller värdepappersmarknadsjuridiska aspekter.

2.2. Bokföringslagen och ‑förordningen

                     Enligt BokfF 2:7.2 § ska noterna angående ansvarsförbindelser och ansvar som inte ingår i balansräkningen innehålla uppgift om den bokföringsskyldiges pensionsansvar.

I BokfF 2:8.1 § 2 punkten stadgas att noterna ska innehålla bl.a. räkenskapsperiodens pensionskostnader, om de inte har specificerats i resultaträkningen. Andra momentet i den aktuella paragrafen förutsätter för sin del att i fråga om verkställande direktören och hans suppleant, medlemmarna och suppleanterna i styrelsen och förvaltningsrådet samt om personer tillhörande motsvarande förvaltningsorgan ska per förvaltningsorgan upptas pensionsförbindelserna för dessa uppdrag.

BokfF 2:8.4 § gäller uttryckligen sådana börsbolag som avses i ansökan, det vill säga sådana bokföringsskyldiga, vars värdepapper är föremål för offentlig handel enligt värdepappersmarknadslagen (495/1989, hävd) eller motsvarande handel i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. I den nya värdepappersmarknadslagen (746/2012) används begreppet "handel på en reglerad marknad", där sakinnehållet är detsamma som i "offentlig handel", som används i den hävda lagen. Om värdepappren är objekt för sådan handel ska den bokföringsskyldige som har emitterat dem presentera pensionsförbindelserna individuellt specificerade för verkställande direktören och hans suppleant liksom även för styrelseledamöter och förvaltningsrådsmedlemmar och deras suppleanter samt personer som sitter i motsvarande organ. Enligt 3:e momentet gäller anmälningsskyldigheten även enligt organ de personer som tidigare har suttit i de nämnda organen.

Enligt BokfL 3:2 §: ska bokslutet och verksamhetsberättelsen ge riktiga och tillräckliga uppgifter om resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och om dennes ekonomiska ställning (rättvisande bild). De tilläggsupplysningar som behövs för detta ska lämnas i noterna.

BokL 1:3 § stadgar att den som är bokföringsskyldig ska iaktta god bokföringssed. Väsentlighetsprincipen är ett delområde för god bokföringssed. Allmänt taget kan man konstatera att en uppgift är väsentlig om utelämnande eller inkorrekt presentation av den skulle påverka de slutsatser som bokslutets användare drar. En bedömning av väsentligheten bör göras separat för respektive situation.

2.3. Rådets fjärde direktiv

Enligt 43.1.12 artikeln i rådets fjärde direktiv (78/660/EEG) ska i noterna anges storleken av räkenskapsårets ersättningar till ledamöterna i förvaltnings-, lednings- och tillsynsorganen på grund av deras arbetsuppgifter samt varje avtalad eller på annat sätt uppkommen förpliktelse som avser pensioner till tidigare ledamöter i dessa organ, med uppgift om summan för varje sådan kategori av befattningshavare. Innehållet i bokslutsdirektivet 2013 (2013/34/EU) är likalydande.

3. Bokföringsnämndens utlåtande

3.1. BokfF 2:8.4 § kräver att en bokföringsskyldig, vars värdepapper är föremål för handel på en reglerad marknad bland annat ska ge uppgifter specificerade per person om verkställande direktören och hans suppleant; detsamma gäller styrelseledamöter och medlemmar i förvaltningsrådet och personer som sitter i motsvarande organ. I fråga om de personer som tidigare har hört till dessa organ (BokfF 2:8.3 §) ska uppgifterna anges per förvaltningsorgan, då den redovisningsskyldige har haft pensionsutgifter för dem eller pensionsförbindelserna inte har täckts.

3.2. Pensionen kan klassificeras som en ersättning i efterskott för utfört arbete. På motsvarande sätt som i ett tidigare utlåtande BFN 1378/1996 förutsätter 3:4 § i den gällande BokfL att utgifter som grundar sig på pensionsförbindelser behandlas enligt prestationsprincipen i takt med att ansvaret uppstår. Bokföringsnämnden konstaterar att detta gäller alla pensionsförbindelser, oberoende av om de grundar sig på lag eller är frivilliga.

Lagstadgade pensioner

3.3. Bokföringsnämnden anser att man för lagstadgade pensioner som grundar sig på lagen om pension för arbetstagare (395/2006) eller på annat sätt är lagstadgade bör ange den prestationsbaserade pensionsutgiften på det sätt som avses i BokfF 2:8.4 § specificerad enligt person för verkställande direktören och hans suppleant liksom även för övriga personer som omfattas av denna bestämmelse, även om den bokföringsskyldige inte har ordnat med tilläggspensionsskydd för personerna i fråga.

Tilläggspensionsskydd ordnat av den bokföringsskyldige

3.4. För ett frivilligt tilläggspensionsskydd, som den bokföringsskyldige har ordnat, upptas såsom kostnad för räkenskapsperioden det pensionsansvarsbelopp som har uppstått under räkenskapsperioden. Den bokföringsskyldige fastställer den prestationsbaserade pensionsavgiften för räkenskapsperioden utgående från pensionsavtalet. I bokslutet ska samtliga förutsedda ansvar beaktas. Vid värderingen av pensionsansvar kan ledning hämtas ur bestämmelsen 5:14.3 § i BokfL, enligt vilken förluster och utgifter tas upp i resultaträkningen och balansräkningen till sitt sannolika belopp. Då företaget självt ansvarar för tilläggspensionsskyddet för verkställande direktören, hans suppleant och annan sådan person som avses i BokfF 2.8.4 § såsom har beskrivits i punkt 3.7 här nedanför ska särskild uppmärksamhet fästas vid värderingen.

3.5. Vid värderingen har till exempel frågan om arrangemanget är förmånsbaserat eller kontantbaserat betydelse. Ett tilläggspensionsskydd, som den bokföringsskyldige har köpt genom ett försäkringsbolag, en försäkringskassa eller pensionsfond eller motsvarade utländska anstalt, värderas enligt de uträkningsprinciper som Finansinspektionen eller en utländsk tillsynsmyndighet har godkänt för den aktuella anstalten. Om pensionsansvaret å sin sida finns i den bokföringsskyldiges egen balansräkning såsom beskrivs i punkt 3.7, ska man vid bedömning av ansvarets sannolika belopp i tillämplig utsträckning följa de principer som myndigheten kräver av pensionsanstalter.

Metod för ordnande av pensionsansvar och noter

3.6. Tilläggspensionsskydd från livförsäkringsbolag eller pensionsfond eller pensionskassa. I en situation där den bokföringsskyldige har avtalat om tilläggspensionsskydd för verkställande direktören eller hans suppleant eller annan sådan person som avses i BokfF 2:8.4 § med ett försäkringsbolag eller en pensionsfond eller pensionskassa ska arrangemanget beskrivas i noterna och de centrala villkoren för arrangemanget anges, såsom pensionsåldern och nivån på pensionen, till exempel ett procentuellt belopp av den aktuella personens pensionsgrundande lön, liksom även hur den lön som utgör grund för pensionen har uträknats. Ytterligare ska den tilläggspensionsutgift som enligt prestationsprincipen har ansamlats under räkenskapsperioden anges per person.

3.7. Företaget ansvarar för tilläggspensionsskyddet. Då den bokföringsskyldige själv har förbundit sig att ansvara för tilläggspensionsskyddet för verkställande direktören och hans suppleant eller annan sådan person som avses i BokfF 2:8.4 §, ska i noterna, parallellt med de uppgifter som krävs enligt punkt 3.6, det belopp som har upptagits som pensionsansvar i balansräkningen till följd av tilläggspensionen anges för respektive person. Om pensionsansvaret är sådant att den bokföringsskyldige ännu inte har behövt uppta det som skuld i balansräkningen till exempel på grund av att villkoren för pensionsförbindelse inte har uppfyllts ska även detta upptas i noterna enligt BokfF 2:7.2 §. Pensionsansvarsbeloppet ska då anges specificerat och motiveringar till varför pensionsansvaret inte har upptagits i balansräkningen bör framgå.

Specifikation av pensionsskyddets karaktär

3.8. Till följd av kravet på rättvisande bild i BokfL 3:2.1 § ska noterna om å ena sidan det lagstadgade pensionsskyddet och å andra sidan det frivilliga pensionsskyddet för verkställande direktören och hans suppleant samt personer i övriga organ som avses i BokfF 2:8.4 § anges separat, till exempel i tabellform.