Lykättyjen korkojen kirjaaminen
- Numero
- 893
Hakija on soveltanut omistamiensa asuntolainoitettujen vuokratalojen osalta lakia eräiden asuntolainojen koron alentamisen sekä lyhennysten ja korkojen lykkäämisen väliaikaisesta järjestämisestä (883/1985).
Hakija kirjaa lykätyt korot ja edellä mainitun lain 8 §:n 2 momentin mukaiset korot velaksi siten, että sen kaikki suoriteperustetta vastaavasti kirjatut korot käyvät ilmi tilinpäätöksestä. Hakija katsoo, että mikäli lykätyt korkoerät kirjataan tuloslaskelmaan, antaa tilinpäätös virheellisen kuvan hakijaosuuskunnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta, koska niitä vastaavia tuottoja ei kerry viranomaispäätöksiin perustuen. Asuntohallituksen vuokranmääritysohjeiden mukaan perittävien vuokrien määrään ei saa sisällyttää kyseessä oleviin lykkäyksiin sisältyviä eriä.
Edellä esitetyn perusteella hakija on ehdottanut, että se tilikausittain kirjaisi lykätyt korkoerät taseen vastaavien arvostuseriin. Arvostuseristä ne kirjattaisiin tuloslaskelmaan sen mukaisesti kuin ne kohdekohtaisiin viranomaispäätöksiin perustuen hyväksytään vuokraperusteisiin. Näin menetellen hakijaosuuskunnan tilinpäätös antaisi oikean informaation tilikauden tuloksesta ja sen muodostumisesta. Kun lisäksi liitetiedoissa annettaisiin informaatio edellä mainitun lain perusteella lykätyistä määristä, muodostuisi kuva hakijan tuloksesta, taloudellisesta asemasta ja tilinpäätöksen perusteista tosioloja vastaavaksi.
Lausunnon perustelut
Kirjanpitolain 16 §:n 1 momentin mukaan tilinpäätöksessä tilikauden tulot kirjataan tuotoiksi. Tuotoista vähennetään kuluina ne menot, joista ei todennäköisesti enää kerry niitä vastaavaa tuloa. Muut menot saadaan aktivoida sen mukaan kuin 16 §:ssä jäljempänä säädetään. Kirjanpitolain 16 §:n 4 momentin mukaan on muut pitkävaikutteiset menot poistettava vaikutusaikanaan, mikäli niitä on aktivoitu.
Edellä mainitut säännökset eivät sanamuotonsa mukaan koske vieraan pääoman korkoja. Kirjanpitolain 16 §:ssä säädetään menojen vähentämisestä kuluina tulosta laskettaessa, mutta ei koroista.
Kirjanpitolain 19 §:ssä säädetään tuloksen syntymisen esittämisestä. Säännöksestä ja siihen perustuvasta kirjanpitoasetuksen 3 §:n mukaisesta tuloslaskelmakaavasta käy selville vaatimus tilikaudelle kuuluvien korkotulojen esittämisestä tuloslaskelmassa.
Hakemuksessa tarkoitettujen asuntolainojen korkojen maksun lykkääminen perustuu lakiin eräiden asuntolainojen koron alentamisen sekä lyhennysten ja korkojen lykkäämisen väliaikaisesta järjestämisestä (883/85). Koronmaksun lykkäämisen tarkoituksena on väliaikaisesti alentaa vuokrataloissa muun muassa korkojen kattamiseen perittävien vuokrien tasoa. Kirjanpitolain 16 §:n 1 ja 4 momenttien säännöksistä ilmenevän periaatteen mukaisesti on tällöin tilinpäätöksessä myös lykättyjä korkoja mahdollista aktivoimalla siirtää odotettujen, niitä vastaavien vuokratulojen kohdalle.
Kirjanpitolain 20 §:n 1 momentin mukaan taseeseen on riittävästi eriteltyinä merkittävä asetuksessa tarkemmin määrättävällä tavalla vastaaviin rahoitusomaisuus, vaihto-omaisuuden aktivoidut hankintamenot sekä käyttöomaisuuden hankintamenojen ja muiden pitkävaikutteisten menojen poistamaton osa samoin kuin arvostuserät sekä muut pitkäaikaiset sijoitukset. Aktivoidut vieraan pääoman korot esitetään kirjanpidollisen luonteensa mukaisesti arvostuserinä taseen vastaavissa. Kirjanpitolain 21 §:n 3 kohdan mukaan tuloslaskelmassa tai taseessa taikka niiden liitteinä on ilmoitettava arvostuserät sekä niiden lisäykset ja vähennykset tilikauden aikana, eriteltyinä.
Kirjanpitolautakunnan lausunto
Hakemuksessa tarkoitetut vieraan pääoman korot, joiden maksun lykkääminen perustuu lakiin eräiden asuntolainojen koron alentamisen sekä lyhennysten ja korkojen lykkäämisen väliaikaisesta järjestämisestä, voidaan aktivoida ja vähentää korkokuluina niiden kattamiseksi myöhemmin kertyvistä vuokratuotoista. Aktivoidut vieraan pääoman korot esitetään taseen vastaavissa kohdassa "Arvostuserät".