Om bokföring av överskottsmat som förmedlas av en förening
Nummer
2079
Förenings bokslut. Förvärv och överlåtelse utan vederlag. Förmedling av överskottsmat.
1. Ansökan
Sökanden (--, nedan ”sökanden”) begär utlåtande om hur den överskottsmat som föreningen förmedlar ska bokföras och redovisas i föreningens bokslut.
Som grund för sin förfrågan presenterar sökanden följande beskrivning av föreningens verksamhet och materialströmmar:
- Föreningen tar emot överskottsmat av stora livsmedelsbolag, enskilda butiker och bagerier. Föreningen hämtar mathjälpen med egen skåpbil och egen personal och transporterar den till distributörerna huvudsakligen via sitt eget lager. Föreningen lastar av de mottagna pallarna i helheter för vidareutdelning till distributörerna. Mathjälpsdistributörerna består i huvudsak av församlingar, som delar ut matpaketen gratis till klienterna, de hjälpbehövande. Föreningen betalar ingenting för överskottsmaten och tar inte heller ut någon avgift när de överlåter all mat till de distribuerande parterna.
- I transaktionen rör sig inga pengar. Föreningen transporterar maten på egen bekostnad.
- Föreningens verksamhet skapar i sig inget mervärde för den mat som förmedlas, utan föreningen spjälkar bara upp matleveranserna i mindre delar så att de själva kan vidareförmedla maten till distributörerna. Distributörerna delar vid behov mathjälpen i portioner för att delas ut.
- Donatorerna av överskottsmaten har uppgett att maten övergår i föreningens ägo när föreningen hämtar överskottsmaten i deras lager.
- Föreningen täcker de kostnader som transporten och administreringen medför med understöd som de får av olika aktörer, som kyrkliga samfälligheter, staden, staten och som privata donationer.
- Den mat som distribueras registreras endast i kilogram.
- Kvaliteten på den distribuerade maten följs inte.
- Inom ramen för matdistributionen rör sig inga pengar, endast mat angiven i kilogram.
Sökanden presenterar dessutom alternativa förslag till redovisning och lämnande av upplysningar i bokslutet.
2. Bestämmelser
Ordinarie verksamhet
Enligt 2 kap. 3 § 2 mom. i statsrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut (1753/2015) avses med ordinarie verksamhet enligt förenings- och stiftelseschemat verksamhet för uppnående av det syfte som avses i stadgarna eller i bolagsordningen.
Prestationsprincipen
I 2 kap. 1 § i bokföringslagen (1336/1997, nedan BokfL) anges att i bokföringen ska som affärshändelser noteras utgifter, inkomster, finansiella transaktioner samt därtill hörande rättelse- och överföringsposter.
Enligt 2 kap. 3 § i BokFL är grunden för bokföring av en utgift mottagande av en produktionsfaktor, och grunden för bokföring av en inkomst är överlåtelse av en prestation (prestationsprincipen). Utgifter och inkomster får även bokföras på grundval av betalning (kontantprincipen). Om utgifter och inkomster bokförs enligt kontantprincipen ska leverantörsskulderna och försäljningsfordringarna kunna klarläggas fortlöpande.
Omsättningstillgångar
Enligt 4 kap. 4 § 2 mom. i BokFL är omsättningstillgångar tillgångar som är avsedda att överlåtas som sådana eller i förädlad form eller att förbrukas.
Enligt 4 kap. 5 § 1 mom. i BokfL avses med anskaffningsutgift de direkta utgifterna för anskaffning och tillverkning av en tillgång.
I 5 kap. 6 § 1 mom. i BokFL anges att anskaffningsutgiften för de omsättningstillgångar som återstår vid räkenskapens utgång ska aktiveras. Om den sannolika anskaffningsutgiften eller det sannolika överlåtelsepriset vid räkenskapsperiodens utgång är lägre än anskaffningsutgiften, ska skillnaden dock tas upp som kostnad.
Rättvisande och tillräcklig bild
Enligt 3 kap. 2 § 1 mom. i BokFL ska bokslutet ge en rättvisande bild av den bokföringsskyldiges verksamhetsresultat och ekonomiska ställning i enlighet med väsentlighetsprincipen och med beaktande av arten och omfattningen av den bokföringsskyldiges verksamhet. Om inte iakttagande av de förpliktelser som föreskrivs någon annanstans i BokFL leder till en rättvisande bild enligt 3 kap. 2 § 1 mom. i BokFL ska den bokföringsskyldige i noterna uppge de omständigheter som behövs för detta.
3. Bokföringsnämndens utlåtande
Enligt ansökan överlåts överskottsmaten till föreningen utan vederlag och föreningen överlåter maten vidare vederlagsfritt. Ingendera överlåtelsen är bokföringsmässigt en utgift eller inkomst med penningvärde. Med hänvisning till karaktären av sin verksamhet att förmedla överskottsmat utan vederlag noterar föreningen inte värdet av den vederlagsfria överskottsmat som den tar emot och vederlagsfritt förmedlar i vare sig utgifterna eller intäkterna för föreningens verksamhet. Vid utgången av räkenskapsperioden anges det i omsättningstillgångarna i balansräkningen inget värde för den överskottsmat som är i föreningens besittning.
Nämnden rekommenderar att föreningen i sin verksamhetsberättelse ger en ändamålsenlig redogörelse för omfattningen av förmedlingen av överskottsmat. Omfattningen kan uttryckas i till exempel kilogram eller på något annat sätt. Om föreningen inte upprättar en verksamhetsberättelse, kan en motsvarande redogörelse ges i noterna till bokslutet.
Det sätt på vilket ärendet behandlas i föreningens beskattning hör till området för skattelagstiftningen, och i den frågan saknar bokföringsnämnden behörighet.