Om upprättande av en koncernhållbarhetsrapport i en situation där inget koncernbokslut upprättas om den företagsgrupp som motsvarar koncernhållbarhetsrapporten

Utgivningsdatum 17.12.2024 0.00 | Publicerad på svenska 30.1.2025 kl. 9.26
Pressmeddelande 2086

Nummer

2086

Nyckelord

hållbarhetsrapportering | koncernhållbarhetsrapport | undantag för dotterföretag

1. Ansökan

Av ansökan framgår bland annat följande:

  • Den sökande är ett finländskt aktiebolag (--; nedan ”företaget”) som med sina dotterbolag ingår i koncernen av ett amerikanskt börsnoterat bolag. Företaget behöver inte upprätta ett koncernbokslut, eftersom samtliga dotterföretag i företagets koncern har sammanställts i koncernbokslutet och verksamhetsberättelsen av ett moderföretag högre upp i koncernen (dvs. det ovannämnda amerikanska börsbolaget) på det sätt som avses i 6 kap 1 § i bokföringslagen (1336/1997; BFL).
  • Företaget är ett sådant stort företag som avses i BFL 1:4c.1 och som ska upprätta en hållbarhetsrapport i enlighet med BFL 7 kap. för första gången för räkenskapsåret 2025. Å andra sidan kommer företagets amerikanska moderföretag inte ännu för räkenskapsåret 2025 att upprätta en attesterad koncernhållbarhetsrapport som uppfyller kraven i CSRD.

Sökanden begär ett utlåtande om företaget ska upprätta en koncernhållbarhetsrapport som omfattar företagets samtliga direkta eller indirekta dotterföretag, såväl inom som utanför EU, eller om det räcker med hållbarhetsrapportering för endast företaget själv, så att hållbarhetsrapporten har samma omfattning som företagets bokslut och verksamhetsberättelse.

Enligt ansökan skulle inkludering av koncernhållbarhetsrapportering i företagets verksamhetsberättelse leda till att bokslutet och verksamhetsberättelsen upprättas för företagets själv, men hållbarhetsrapporten i verksamhetsberättelsen upprättas för företagets koncernnivå. Detta strider enligt sökanden mot avsnitt 9.2 i ESRS 1 Allmänna krav, ”Anknuten information och anknytning till bokslut”, som kräver att monetära belopp eller andra kvantitativa datapunkter som överskrider ett tröskelvärde för väsentlighet och som redovisas i hållbarhetsförklaringen ska kopplas till informationen i bokslutet. Detta krav uppfylls inte om bokslutet och hållbarhetsrapporteringen har olika omfattning.

2. Bestämmelser

Bokföringslagen. Skyldigheten att hållbarhetsrapportera gäller de företag som definieras i BFL 7:1 (nedan ”rapporteringsskyldiga”) och deras egen verksamhet. Ifall den rapporteringsskyldiga är ett moderföretag ska den upprätta en koncernhållbarhetsrapport enligt BFL 17:19 §, men den behöver inte upprätta en separat hållbarhetsrapport om sin egen verksamhet (BFL 7:1.1 andra meningen). 

Om den rapporteringsskyldiga själv ingår i en större koncern, upprättas ingen separat hållbarhetsrapport om den rapporteringsskyldiga (inklusive dess dotterföretag), förutsatt att den större koncernen upprättar och offentliggör en hållbarhetsrapport i enlighet med de särskilda bestämmelserna i BFL 7:17.  

Skyldigheten att upprätta koncernbokslut omfattar under de förutsättningar som fastställs i BFL 6:1 inte sådana moderföretag som själva är dotterföretag i en större koncern. Boksluten för moderföretag som ingår i en större koncern samt för moderföretagets dotterföretag sammanställs i det konsoliderade koncernbokslutet för den större koncernen. 

ESRS-standarderna. I ansökan hänvisas till avsnitt 9.2 i ESRS 1 som innehåller bland annat följande normer:

124. Om hållbarhetsförklaringen innehåller monetära belopp eller andra kvantitativa datapunkter som överskrider ett tröskelvärde för väsentlighet och som presenteras i boksluten (direkt konnektivitet mellan information som redovisas i hållbarhetsförklaringen och information som redovisas i boksluten), ska företaget inkludera en hänvisning till den relevanta punkt i sina bokslut där motsvarande information kan hittas.
    
125. Hållbarhetsförklaringen får innehålla monetära belopp eller andra kvantitativa datapunkter som överskrider ett tröskelvärde för väsentlighet och som antingen är en aggregering av, eller en del av, monetära belopp eller kvantitativa uppgifter som presenteras i företagets bokslut (indirekt konnektivitet mellan information som lämnas i hållbarhetsförklaringen och information som lämnas i boksluten).

  • Om så är fallet ska företaget förklara hur dessa belopp eller datapunkter i hållbarhetsförklaringen hör samman med de mest relevanta beloppen som presenteras i boksluten. 
  • Denna upplysning ska innehålla en hänvisning till den post och/eller de relevanta stycken i dess bokslut där motsvarande information återfinns. 
  • I förekommande fall kan en avstämning göras som får presenteras i tabellform.

126. När det gäller information som inte omfattas av punkterna 124 och 125 ska företaget, på grundval av en tröskel för väsentlighet, förklara överensstämmelsen mellan betydande uppgifter, antaganden och kvalitativ information i sin hållbarhetsförklaring och motsvarande uppgifter, antaganden och kvalitativ information i boksluten.

  • Detta kan inträffa när hållbarhetsförklaringen innehåller
    • monetära belopp eller andra kvantitativa uppgifter kopplade till monetära belopp eller andra kvantitativa uppgifter som redovisas i boksluten, eller
    • kvalitativ information som är kopplad till kvalitativ information som presenteras i boksluten.

127. Konsekvens enligt vad som krävs i punkt 126 ska vara på enskilda datapunkters nivå och ska innehålla en hänvisning till relevant post/stycke i noterna i boksluten. 

  • När väsentliga uppgifter, antaganden och kvalitativ information inte är konsekventa, ska företaget uppge den omständigheten och förklara anledningen.

Kommissionens tillkännagivande om tolkningen av vissa rättsliga bestämmelser (C/2024/6792)1. sidan 23 i tillkännagivandet fastställs följande: ”Ett företag som ska upprätta och offentliggöra en konsoliderad hållbarhetsförklaring utan att behöva upprätta och offentliggöra motsvarande koncernredovisning behöver i den konsoliderade hållbarhetsförklaringen ta med den finansiella information som är nödvändig för att förstå företagets inverkan på hållbarhetsfrågor och hur hållbarhetsfrågor påverkar företagets utveckling, resultat och ställning.

Dessutom fastställs på sidan 22 följande: ”Ett företag som ska rapportera hållbarhetsinformation och som inte är skyldigt att upprätta och offentliggöra en individuell förvaltningsberättelse eller en förvaltningsberättelse för koncernen får offentliggöra den individuella eller konsoliderade hållbarhetsförklaringen i ett separat dokument.  Det separata dokumentet – som innehåller den individuella eller konsoliderade hållbarhetsförklaringen –  måste dock uppfylla de krav på format och märkning som anges i artikel 29d i redovisningsdirektivet.
 

 

3. Motivering

3.1. Skyldigheten att upprätta hållbarhetsrapport enligt 7 kap. i bokföringslagen gäller på det sätt som fastställs i direktivet om företags hållbarhetsrapportering (2022/2464; nedan ”direktivet”) primärt ett företag, med andra ord en rapporteringsskyldig, som uppfyller de kriterier som fastställs i direktivet. Ifall den rapporteringsskyldiga är själv ett moderföretag, behöver den ändå inte upprätta en separat hållbarhetsrapport om sin egen verksamhet, men uppgifterna om den rapporteringsskyldiga och dess dotterföretag sammanställs i koncernhållbarhetsrapporten. Ifall den rapporteringsskyldiga själv är ett dotterföretag i en större koncern, behöver den rapporteringsskyldiga inte upprätta ovannämnda koncernhållbarhetsrapport om den större koncernen upprättar en koncernhållbarhetsrapport.

3.2. Skyldigheten att upprätta koncernhållbarhetsrapport har varken i BFL 7 kap. eller i direktivet kopplats till upprättandet av koncernbokslut. Det innebär att skyldigheten att upprätta en koncernhållbarhetsrapport kan uppkomma även om koncernen som avses i koncernhållbarhetsrapporten inte behöver upprätta ett koncernbokslut.    

3.3. Eftersom det i en situation som avses i punkt 3.2. ovan inte finns ett koncernbokslut vars uppgifter har direkt eller indirekt konnektivitet till koncernhållbarhetsrapporten enligt punkt 124 respektive punkt 125 i ESRS 1, är de ovannämnda punkterna inte tillämpliga. Normer för förfarandet i sådana situationer finns i punkterna 126 och 127 i standarden.

3.4. Vid ett förfarande enligt punkt 3.2. ska det förfarande som läggs fram i kommissionens tillkännagivande enligt ovan följas. 

4. Utlåtande

Bokföringsnämnden anser att i en situation som avses i ansökan ska en koncernhållbarhetsrapport upprättas, även om inget koncernbokslut upprättas om koncernen.

 

_________________________________

1) Kommissionens tillkännagivande av 13 november 2024 om tolkningen av vissa rättsliga bestämmelser 
i direktiv 2013/34/EU (redovisningsdirektivet), direktiv 2006/43/EG (revisionsdirektivet), 
förordning (EU) nr 537/2014 (revisionsförordningen), direktiv 2004/109/EG (insynsdirektivet), 
kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2772 (första uppsättningen europeiska 
standarder för hållbarhetsrapportering) 
och förordning (EU) 2019/2088 (förordningen om hållbarhetsupplysningar) vad gäller hållbarhetsrapportering.