Korrigering av ett fel i mängden eget kapital
- Nummer
- 1893
1. Ansökan
Sökande ( - - - ) ber om anvisningar gällande metoden för korrigering av det negativa egna kapital som bokföringen visar. Till följd av observationer som har gjorts vid en skattegranskning har sökandes bokföring för åren 2007-2009 gjorts om. I detta sammanhang observerade man att ett betydande negativt eget kapital har ansamlats i bokföringen till följd av otillförlitligt bokföring. Sökande hoppas att detta negativa egna kapital ska kunna upphävas och ber nämnden om utlåtande gällande detta.
2. Bokföringsnämndens utlåtande
Bokföringsnämnden konstaterar att korrigeringen av rättelser omfattande har behandlats i utlåtandet BFN 1750/2005 och att följande gäller enligt de principer som har presenterats där:
”Ändringarna av bokslutsprinciperna samt rättelse av fel som gäller tidigare räkenskapsperioder bör i fortsättningen göras enbart genom att eget kapital (Tidigare räkenskapsperioders vinst/förlust) korrigeras. Korrigeringar görs således inte längre så att de påverkar resultatet utan retroaktivt. Motsvarande korrigering ska också göras i utgående balansräkningen för den tidigare räkenskapsperiod som utgör jämförelseår. Däremot är det inte nödvändigt att göra jämförelseårets resultaträkning jämförbar, men när en riktig och tillräcklig bild kräver det ska en not ges för att möjliggöra en jämförelse mellan ändringens inverkan på resultatet under räkenskapsperioderna. Om jämförelsekalkylen dock korrigeras, ska de gjorda ändringarna och motiveringarna till dem i motsvarande grad framgå av noterna.
Om i verksamhetsberättelsen eller i noterna till bokslutet upptas bokslut eller nyckeltal för flera räkenskapsperioder, ska också dessa i mån av möjlighet göras jämförbara, eller åtminstone ska det tydligt nämnas att de eventuellt inte är jämförbara. När korrigeringar görs bör väsentlighetsprincipen beaktas.
Bokföringsförordningen (1339/1997) 2:2.1 § 5 punkten kräver att noter ska innehålla uppgift om intäkter och kostnader som hänför sig till tidigare räkenskapsperioder samt rättelser av fel, om dessa inte är av ringa betydelse. Bokföringsnämnden anser att en not på motsvarande sätt ska innehålla de ändringar i eget kapital som följer av ändringar av redovisningsprinciperna och fel under tidigare räkenskapsperioder specificerade och med beaktande av kravet på en riktig och tillräcklig bild.
Bokföringsnämnden anser att det är ett sådant förfarande som god bokföringssed förutsätter att de skatter som baserar sig på beskattningsbar inkomst under räkenskapsperioden och latenta skatter registreras också direkt som korrigering av influtna vinstmedel.”
Bokföringsnämnden konstaterar att inkorrekta bokföringar under tidigare räkenskapsperioder ska bokföras mot posten ”Balanserad vinst/förlust från tidigare räkenskapsperioder” under eget kapital i balansräkningen. Därmed kommer de bokföringar som beror på tidigare fel att antingen öka eller minska mängden eget kapital. I den dubbelbokföring som sökande tillämpar är det inte möjligt att ändra på mängden eget kapital med en registrering endast på ena sidan såsom sökande har beskrivit. För att det negativa egna kapitalet ska hävas ska å ena sidan det egna kapitalet öka och å andra sidan skulderna minska eller tillgångarna öka. Utgångspunkten för bokföringen är att det egna kapitalet utgör differensen mellan tillgångar och skulder.
Nämnden konstaterar slutligen att en yrkesutövare enligt 7:4 § i bokföringslagen (1336/1997, härefter ”BokfL”) inte behöver upprätta en balansräkning; om yrkesutövaren så önskar kan han eller hon upprätta en balansräkning.