Osakepääoman korotuksena vastaanotetun investointivarauksen kirjaaminen
- Numero
- 995
Kehitysyhtiön omistukseen kuuluu sekä enemmistö- että vähemmistöosakkuuksia eri alojen yrityksistä. Hakijan omistuspohjaa on olennaisesti laajennettu osakepääoman korotuksella, ja omistuspohjaa on tarkoitus edelleen laajentaa mm. tarjoamalla eräille yrityksille mahdollisuutta merkitä osakepääoman korotus investointivarauksta käyttäen.
Valtiovarainministeriö on antamallaan päätöksellä katsonut, että hakijayhtiön toimintaa on pidettävä investointivarauslain (1094/78) 10 §:n 1 mom:ssa tarkoitettuna teollisuuden kilpailukyvyn parantamisen ja kansantalouden rakennemuutoksen kannalta tärkeänä toimintana. Tämän nojalla hakijalla on mahdollisuus em. Säännöksen mukaisesti ottaa osakepääoman korotuksena suorituksia vastaan sellaisilta yrityksiltä, jotka käyttävät investointivarauksiaan osakepääoman korotuksen merkitsemiseen. Investointivarauslaissa on säännöksiä em. menettelyn veroseuraamuksista. Niiden tarkoituksena on, ettei investointivarauksen tehneessä yrityksessä investointivarauksen käyttämisellä ole tulosvaikutusta, vaan tämä vaikutus syntyy osakepääoman korotuksen vastaanottavassa yrityksessä siten, että investointivarausta käyttäen suoritetulla osakepääomankorotuksella on katettava hankitun käyttöomaisuuden hankintamenoa, joka tältä osin ei ole tuloverotuksessa vähennyskelpoinen.
Koska asian kirjanpidollinen käsittely on hakijayhtiölle epäselvä, hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnan lausuntoa siitä, onko kyseisten investointien kirjaukset suoritettava investointivarauslain periaatteita noudattaen siten, että suoritettavan investoinnin hankintamenosta vähennetään investointivarausta käyttäen suoritettu osakepääomankorotuksen nimellismäärä, jolloin yhtiö ei voisi tehdä poistoja näin katetun investoinnin osalta, vai onko kirjaukset vastaanotetun osakepääoman korotuksen ja sitä vastaavalla määrällä suoritetun käyttöomaisuusinvestoinnin osalta suoritettava toisistaan riippumatta siten, että poistot tehdään investoinnin kokonaishankintamenon perusteella.
Lisäksi hakija on pyytänyt lausuntoa siitä, mikä vaikutus edellä mainituilla kirjaustavoilla on yhtiön vapaaseen omaan pääomaan.
Lausunnon perustelut
KPL 4 §:n mukaan kirjanpitoon merkitään liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät. Osakeyhtiön uusmerkinnässä kirjataan merkityistä osakkeista maksettava määrä osakeantitilin hyvityspuolelle. Kun osakepääoman korottaminen on rekisteröity, siirretään uusien osakkeiden nimellisarvoa vastaava määrä osakepääomatilille. OYL 12 luvun 3 §:n 1 mom:n ensimmäisen lauseen mukaan vararahastoon on siirrettävä osakemerkinnässä ja vaihtovelkakirjojen osakkeista saatu nimellisarvon ylittävä määrä ja määrä, joka 2 luvun 12 §:n 3 mom:n tai 4 luvun 14 §:n mukaisesti on tullut yhtiölle skeä määrä, joka yhtiöjärjestyksen mukaan on siirrettävä vararahastoon. Sillä, että osakeyhtiön osakas on suorittanut sen osakepääomaa investointivaraustaan käyttäen ei ole vaikutusta osakkeista maksettavan määrän kirjaamiseen.
KPL 16 §:n 3 mom:n mukaan käyttöomaisuuden hankintameno aktivoidaan ja kirjataan vaikutusaikanaan poistoina kuluiksi.
Käyttöomaisuuden koko hankintameno kirjataan vaikutusaikanaan poistoina kuluiksi myös siinä tapauksessa, että osakeyhtiön on käytettävä sille osakepääomana suoritettu määrä investointivarauslain 13 §:n 3 mom:ssa tarkoitetulla tavalla käyttöomaisuuden hankintamenon kattamiseen.
OYL 11 luvun 6 §:n 3 mom:n mukaan osakeyhtiön oma pääoma on taseessa jaoteltava sidottuun omaan pääomaan ja vapaaseen omaan pääomaan. Sidottua omaa pääomaa ovat osakepääoma, vararahasto ja arvonkorotusrahasto. Muut rahastot ovat vapaata omaa pääomaa. Tilikauden voitto ja voitto edellisiltä tilikausilta ilmoitetaan erikseen vapaan oman pääoman lisäyksenä, tilikauden tappio ja tappio edellisiltä tilikausilta sen vähennyksenä.
Sillä, että osakeyhtiön osakas on suorittanut sen osakepääomaa investointivaraustaan käyttäen, ei ole vaikutusta osakeyhtiön vapaaseen omaan pääomaan.
Investointivarauslain 13 §:n 3 mom:ssa tarkoitetusta käyttöomaisuusinvestoinnista tehdyt poistot pienentävät tilikauden voittoa, joka on ilmoitettava osakeyhtiön vapaan oman pääoman lisäyksenä.
Kirjanpitolautakunnan lausunto
Osakeyhtiön osakkaan investointivaraustaan käyttäen osakepääoman korotuksena suorittama määrä kirjataan perusteluissa selostetulla tavalla osakeyhtiön sidotun oman pääoman ryhmään kuuluvalle osakepääomatilille. Osakepääomalla rahoitetun käyttöomaisuusinvestoinnin koko hankintameno poistetaan vaikutusaikanaan tilikauden tulosta laskettaessa.