Utlåtande ang. hur förvärv och avyttring av sådana egna aktier som avses i 7 kap. lagen om aktiebolag skall behandlas i bokföringen
- Nummer
- 1613
1 Bakgrund
Ett aktiebolag får med vissa begränsningar som definieras i lagen om aktiebolag (734/1978) mot vederlag förvärva egna aktier med bolagets utdelningsbara medel. Bestämmelser om bolagets egna aktier samt om förvärv och avyttring av dessa finns i 7 kap. lagen om aktiebolag (145/1997). Bokföringsnämnden avger följande utlåtande ang. behandlingen av bolagets egna aktier i bokföringen för att utveckla god bokföringssed.
I sitt utlåtande behandlar bokföringsnämnden inte sådana egna aktier som skulle kunna tas upp i balansräkningen bland omsättningstillgångar. De anvisningar som i utlåtandet ges om behandlingen av egna aktier i bokföringen gäller i tillämpliga delar även de aktier i moderbolaget som ett dotterbolag innehar.
Bokföringsnämnden tar inte ställning till hur bolagets egna aktier bör behandlas i beskattningen.
2 Motivering
2.1 Lagen om aktiebolag
2.1.1 Förvärv av egna aktier
Enligt 7 kap. 3 § 1 mom. lagen om aktiebolag får ett bolag förvärva egna aktier endast med medel som kan användas för vinstutdelning.
2.1.2 Upptagning av egna aktier i balansräkningen
Enligt 11 kap. 6 a § andra meningen lagen om aktiebolag får aktierna tas upp i balansräkningen, om de är föremål för sådan offentlig handel som avses i 1 kap. 3 § värdepappersmarknadslagen och ett belopp som motsvarar anskaffningsutgiften tas upp i balansräkningen som en icke utdelningsbar post under fritt eget kapital.
2.1.3 Vinst som erhållits genom försäljning av egna aktier
Enligt 12 kap. 3 a § 1 mom. 5 punkten lagen om aktiebolag skall till överkursfonden avsättas försäljningsvinst som erhållits genom försäljning av egna aktier och aktier i moderbolaget.
2.1.4 Förlust som uppkommit genom försäljning av egna aktier
Lagen om aktiebolag innehåller inga särskilda bestämmelser om hur eventuell förlust som uppkommer vid försäljning av egna aktier skall behandlas i bokföringen.
2.1.5 Krav på uppgifter i verksamhetsberättelsen och i noterna
Enligt 11 kap. 9 a § 1 mom. lagen om aktiebolag skall i verksamhetsberättelsen för varje aktieslag uppges de sammanlagda antal aktier i bolaget och moderbolaget som bolaget och dess dottersamfund har i sin besittning, aktiernas sammanlagda nominella belopp samt aktiernas relativa andel av aktiekapitalet och det sammanräknade röstetalet för samtliga aktier. Enligt 2 mom. skall i verksamhetsberättelsen nämnas om bolaget under räkenskapsperioden har erhållit eller avyttrat egna aktier eller aktier i moderbolaget. I verksamhetsberättelsen skall i fråga om aktierna uppges 1) datum då aktierna erhållits eller avyttrats; 2) orsaken till att aktierna har erhållits eller avyttrats; 3) hur aktierna har erhållits eller avyttrats; 4) antal; 5) det sammanlagda nominella beloppet; 6) aktiernas relativa andel av aktiekapitalet och av det sammanräknade röstetalet för samtliga aktier; 7) vederlag som betalts för aktierna; samt 8) inverkan på
fördelningen av ägandet och rösträtten i bolaget. Enligt 3 mom. skall de uppgifter som avses i 3 - 7 punkten lämnas för varje aktieslag. Har aktier erhållits av eller avyttrats till en person som hör till bolagets närmaste krets, skall denne nämnas vid namn. Även de grunder enligt vilka vederlaget har bestämts skall anges, om aktier har förvärvats eller avyttrats med bolagsstämmans bemyndigande.
Enligt 11 kap. 6 a § första meningen lagen om aktiebolag skall i balansräkningen eller dess bilaga per aktieslag i fråga om de egna aktier och aktier i moderbolaget som bolaget har i sin besittning uppges antalet, det sammanlagda nominella beloppet och anskaffningsutgiften.
2.1.6 Egna aktier mot bolagsrättslig bakgrund
I regeringspropositionen med förslag till lagar om ändring av lagen om aktiebolag (RP 89/1996, s. 130) föreslogs att med undantag av de medel som motsvarar aktiernas nominella belopp skall alla medel som i samband med kapitalanskaffning inflyter till bolaget registreras till en överkursfond, som utgör en del av det bundna kapitalet. Vinst som erhållits genom försäljning av egna aktier och aktier i moderbolaget skall avsättas till överkursfonden. Försäljningsvinsten avsätts till överkursfonden oberoende av hur bolaget har kommit i besittning av aktierna.
Enligt motiveringen till den ovan nämnda propositionen (RP, s. 104) påverkar avyttring av egna aktier som bolaget har i sin besittning aktieägarnas ställning på motsvarande sätt som en ökning av aktiekapitalet genom nyemission. Av denna anledning föreslogs i lagen om aktiebolag att den reglering som gäller avyttring av aktier skall vara så enhetlig som möjligt med den reglering som gäller riktade aktieemissioner.
I lagen om aktiebolag eller i motiveringen till den har man inte tagit närmare ställning till arten av försäljningsvinst som erhålls genom försäljning av egna aktier. Den eventuella vinst som uppkommer vid försäljning av egna aktier kan dock ur bolagsrättslig synvinkel jämföras med kapitalplacering, eftersom den på grund av de bestämmelser om överkursfonden som ingår i lagen om aktiebolag inte är utdelningsbart eget kapital.
2.2 Bokföringslagen
2.2.1 Anskaffningsutgift
Enligt 4 kap. 5 § 1 mom. bokföringslagen (1336/1997) avses med anskaffningsutgift de rörliga utgifterna för anskaffning och tillverkning av en tillgång. Enligt motiveringen till regeringens proposition (RP 173/1977, s. 20) motsvarar förslaget fjärde direktivet. Enligt artikel 35.1 a baserar sig värderingen av bestående poster på anskaffningspriset eller produktionskostnaderna. I anskaffningsutgiften inberäknas inköpspriset och andra utgifter som direkt föranleds av anskaffningen.
2.2.2 Bestämmelser om värdering och periodisering
I balansräkningen upptas värdepapper, som utgör finansieringstillgångar, och andra sådana finansieringsmedel till anskaffningsutgiften eller, om deras sannolika överlåtelsepris på bokslutsdagen är lägre, till detta värde (5 kap. 2 § 2 punkten bokföringslagen).
Anskaffningsutgiften för anläggningstillgångar och andra materiella tillgångar som hör till bestående aktiva skall aktiveras och tas upp under sin verkningstid som kostnad genom avskrivningar enligt plan (5 kap. 5 § 1 mom. bokföringslagen).
Värdepapper vilka till sin natur utgör anläggningstillgångar upptas i balansräkningen inom gruppen placeringar. Bokföringslagen innehåller inga särskilda stadganden om avskrivning på placeringar inom bestående aktiva. Enligt bokföringsnämndens allmänna anvisning av den 27.9.1999 om avskrivningar enligt plan avskrivs anskaffningsutgiften för placeringar inom bestående aktiva i allmänhet inte enligt plan, eftersom man inte för dem kan förutspå någon begränsad ekonomisk verkningstid.
Om den sannolika framtida inkomsten från en tillgång eller investering som hör till bestående aktiva varaktigt är mindre än den ännu oavskrivna anskaffningsutgiften, skall skillnaden kostnadsföras som en nedskrivning (5 kap. 13 § bokföringslagen).
Om en kostnadsföring som har gjorts beträffande finansieringstillgångar eller beträffande balansräkningens bestående aktiva visar sig vara obefogad senast vid utgången av räkenskapsperioden, skall den tas upp som en rättelse av kostnadsföringen (5 kap. 16 § bokföringslagen).
Om det sannolika överlåtelsepriset för ett jord- eller vattenområde eller ett värdepapper som hör till bestående aktiva på bokslutsdagen är varaktigt väsentligt högre än den ursprungliga anskaffningsutgiften, får i balansräkningen utöver den ännu oavskrivna delen av anskaffningsutgiften tas upp en uppskrivning motsvarande högst skillnaden mellan det sannolika överlåtelsepriset och den oavskrivna delen av anskaffningsutgiften (5 kap. 17 § 1 mom. bokföringslagen).
2.2.3 Upptagning av egna aktier i balansräkningen
Enligt 4 kap. 3 § andra meningen bokföringslagen delas posterna bland aktiva i balansräkningen upp i bestående och rörliga beroende på det ändamål för vilket de är avsedda. Bestående är sådana poster som är avsedda att stadigvarande ge intäkter under flera räkenskapsperioder. De övriga posterna bland aktiva är rörliga.
I det balansräkningsschema som presenteras i 1 kap. 6 § bokföringsförordningen (1339/1997) har en egen post för egna aktier eller andelar tagits upp bland placeringar under bestående aktiva och bland finansiella värdepapper under rörliga aktiva.
Enligt den promemoria (20.12.1997, s. 9) som innehåller motiveringen till bokföringsförordningen indelas fjärde undergruppen "Övriga fonder" i en separat post "1. Fond för egna aktier eller andelar" --- som motsvarar anskaffningsutgiften för egna aktier som tagits upp i den balansräkning som avses i lagen om aktiebolag. Samma sak konstateras i bokföringsnämndens allmänna anvisning av den 20.4.1998 om upprättandet av resultaträkningar och balansräkningar. Enligt den allmänna anvisningen tas i ett aktiebolags balansräkning eget kapital upp enligt följande:
EGET KAPITAL
Aktiekapital
Överkursfond
Uppskrivningsfond
Fond för egna aktier
Reservfond
Övriga fonder
Fonder enligt bolagsordningen
Övriga fonder
Balanserad vinst (förlust) från tidigare räkenskapsperioder
Räkenskapsperiodens vinst (förlust)
Kapitallån
2.2.4 Vinst eller förlust som uppkommer genom försäljning av egna aktier
Bokföringslagen innehåller inga särskilda bestämmelser om upptagning av den vinst eller förlust som uppkommer genom försäljning av egna aktier.
2.2.5 Koncernbokslut
Enligt 6 kap. 10 § bokföringslagen skall de aktier eller andelar i moderföretaget som har tagits upp i dotterbolagets balansräkning tas upp som en egen post också i koncernbokslutet. Enligt 2 mom. tillämpas bestämmelserna på motsvarande sätt på de egna aktier eller andelar som har tagits upp i moderbolagets balansräkning. Enligt motiveringen till regeringens proposition (RP, s. 37) skall eliminering av internt innehav om vilken det bestäms i 6 kap. 8 § bokföringslagen inte tillämpas på moderföretagets aktier som innehas av dotterföretaget eller moderföretaget självt, om de har tagits upp i balansräkningen. De aktier som inte elimineras är ur koncernens synvinkel egna aktier, och de upptas som en särskild post i koncernbalansräkningen.
2.2.6 Krav på uppgifter i noterna
Varken bokföringslagen eller bokföringsförordningen innehåller några särskilda krav på att noterna skall innehålla uppgifter om egna aktier.
Noterna till resultaträkningen skall innehålla uppgift om de värderingsprinciper och värderingsmetoder samt periodiseringsprinciper och periodiseringsmetoder som har följts vid upprättandet av bokslutet (2 kap. 2 § 1 punkten bokföringsförordningen).
Noterna till balansräkningens passiva skall innehålla en specifikation per balansräkningspost om ökningar och minskningar av posterna i det egna kapitalet samt om överföringar mellan dessa poster under räkenskapsperioden (2 kap. 5 § 1 mom. 1 punkten bokföringsförordningen).
2.3 Internationella redovisningsprinciper
Det förfarande enligt lagen om aktiebolag som innebär att det är tillåtet att under vissa förutsättningar uppta egna aktier i bokslutet avviker från den tolkningsanvisning som utfärdats av International Accounting Standards Committee (IASC) ang. egna aktier (SIC 16: Share Capital - Required Own Equity Instruments, Treasury Shares). Enligt denna tolkningsanvisning har egna aktier inget värde utan de dras av från eget kapital. Den vinst resp. förlust som uppkommer genom försäljning av egna aktier upptas inte i resultaträkningen.
2.4 Behandlingen av egna aktier i beskattningen
Enligt den ståndpunkt som omfattats av skattemyndigheterna (Skattestyrelsens meddelande 6/1997) utgör överlåtelsepriset på bolagets egna aktier enligt 5 § näringsskattelagen beskattningsbar inkomst. I fråga om beskattning kan avyttring av egna aktier genom försäljning enligt meddelandet ovan inte betraktas som skattefri kapitalplacering även om den vinst som erhålls genom försäljning enligt bestämmelserna i lagen om aktiebolag skall tas upp under bundet eget kapital. Enligt det ovan nämnda meddelandet blir vidare den förlust som uppkommer genom försäljning av egna aktier enligt näringsskattelagen avdragen från den beskattningsbara inkomsten i samband med beskattningen.
3 Bokföringsnämndens utlåtande
3.1 Behandlingen av aktier som upptagits som tillgångar i balansräkningen
Upptagning av förvärv
Förvärvet av egna aktier upptas i balansräkningen genom avdrag från de utdelningsbara medel som avses i 12 kap. lagen om aktiebolag. Egna aktier och aktier i moderbolaget får upptas i balansräkningen som tillgångar under bestående aktiva endast om aktierna i fråga är föremål för sådan offentlig handel som avses i värdepappersmarknadslagen. I ett dylikt fall skall förvärvet av aktier upptas i balansräkningen som en egen post antingen bland placeringar under bestående aktiva eller bland finansiella värdepapper under rörliga aktiva. Frågan om i vilken grupp i balansräkningen som aktierna skall tas upp avgörs på basis av aktiernas användningsändamål.
I balansräkningen upptas anskaffningsutgiften för aktierna sådan som den definierats enligt bestämmelserna i bokföringslagen. Ett belopp som motsvarar anskaffningsutgiften tas med stöd av 11 kap. 6 a § lagen om aktiebolag upp som en icke utdelningsbar post under fritt eget kapital. Under passiva i balansräkningen kallas denna post fonden för egna aktier.
Nedskrivningar och uppskrivningar
Vid uppgörande av bokslutet görs en nedskrivning av anskaffningsutgiften för aktier som upptagits i balansräkningen bland finansiella värdepapper under rörliga aktiva om aktiernas sannolika överlåtelsepris på bokslutsdagen är lägre än anskaffningsutgiften. Om egna aktier har upptagits i balansräkningen bland placeringar under bestående aktiva, skall vid uppgörande av bokslutet göras en nedskrivning om den sannolika framtida inkomsten från aktierna är varaktigt mindre än den ännu oavskrivna anskaffningsutgiften. Nedskrivningen registreras som avdrag från antalet egna aktier som upptagits i balansräkningen. Motsvarande avdrag tas upp i fonden för egna aktier. Nedskrivning av egna aktier som upptagits som tillgångar i balansräkningen tas inte upp som kostnad i resultaträkningen, eftersom den förlust som uppkommer vid försäljningen inte heller betraktas som en post som påverkar räkenskapsperiodens resultat på de grunder som anges nedan. Enligt bokföringsnämndens åsikt skall nedskrivningen av aktiernas värde och
försäljningsförlusten behandlas på samma sätt. Det är också möjligt att ta upp nedskrivning av värdet av sådana egna aktier som i balansräkningen upptagits som tillgångar som kostnad i resultaträkningen enligt 5 kap. 13 § bokföringslagen. Bokföringsnämnden anser dock att det är tillrådligt att följa den förstnämnda bokföringsprincipen. Om den nedskrivning som gjorts visar sig vara helt eller delvis obefogad, skall den återföras.
Boköringsnämnden anser att den uppskrivning som enligt 5 kap. 17 § bokföringslagen under vissa förutsättningar som nämns i bestämmelsen får göras i balansräkningen, inte får göras bland de egna aktier som med stöd av 11 kap. 6 a § lagen om aktiebolag har tagits upp i balansräkningen, eftersom upptagningen av egna aktier som tillgångar i balansräkningen är mycket exceptionellt och det är fråga om att samma tillgångar tas upp två gånger i balansräkningen.
Upptagning av försäljningsresultat
Resultatet av försäljningen av egna aktier beräknas i bokföringen som en skillnad mellan överlåtelsepriset på aktierna och den anskaffningsutgift som definierats i enlighet med 4 kap. 5 § bokföringslagen.
Enligt bokföringsnämndens åsikt är det logiskt att förvärv och avyttring av egna aktier behandlas i bokföringen utgående från samma principer som i bolagsrätten. Bokföringsnämnden anser vidare att den vinst resp. förlust som uppkommer vid försäljning av egna aktier skall behandlas enhetligt i bokföringen när det gäller huruvida de aktuella posterna skall upptas i resultaträkningen eller i balansräkningen.
Enligt 5 kap. 1 § första meningen bokföringslagen skall räkenskapsperiodens inkomster tas upp som intäkter i resultaträkningen. Kapitalplaceringar är finansiella transaktioner som i princip inte upptas i resultaträkningen. Eftersom den vinst som erhålls genom försäljning av egna aktier i bolagsrättsligt hänseende kan jämföras med en kapitalplacering och de medel som inflyter i form av kapitalplaceringar enligt bestämmelsen ovan inte upptas i räkenskapsperiodens resultaträkning, är inte försäljningsvinsten en sådan händelse som påverkar räkenskapsperiodens resultat. Om ett enhetligt förfarande tillämpas, upptas den förlust som uppkommer vid försäljning av egna aktier i balansräkningen och den påverkar således inte räkenskapsperiodens resultat.
Vinsten från försäljningen av egna aktier som tagits upp som tillgång i balansräkningen avsätts till överkursfonden, ett belopp som motsvarar anskaffningsutgiften återförs till bolagets utdelningsbara medel under eget kapital och den fond för egna aktier som i samband med förvärvet noterats som en icke utdelningsbar post under eget kapital upplöses.
Eftersom bestämmelser om överkursfonden och de medel som skall avsättas till den finns i lagen om aktiebolag, och det inte finns några bestämmelser som förutsätter att förlusten från försäljningen av egna aktier skall registreras till överkursfonden, registreras förlusten från försäljningen av egna aktier bland de utdelningsbara medel som avses i 12 kap. lagen om aktiebolag. När aktierna säljs upplöses den fond för egna aktier som i samband med förvärvet av aktier upptogs som en icke utdelningsbar post under eget kapital. Förlusten från försäljningen av egna aktier belastar således bolagets såsom vinst utdelningsbara medel. Det är också möjligt att i resultaträkningen ta upp den nedskrivning som slutligen realiserats i samband med försäljningen på det sätt som konstaterades i fråga om nedskrivningar i avsnittet Nedskrivningar och uppskrivningar. Bokföringsnämnden anser dock att det är tillrådligt att följa den förstnämnda bokföringsprincipen.
Upptagning av eventuella skatteverkningar som föranleds av försäljningen
Den vinst som har erhållits genom försäljning av egna aktier skall enligt lagen om aktiebolag avsättas till överkursfonden. Denna försäljningsvinst kan på grund av de begränsningar som gäller vinstutdelningen i fråga om de poster som registrerats till överkursfonden jämföras med kapitalplacering. Eftersom det är exceptionellt att medel som inflyter i form av kapitalplaceringar beskattas, är det enligt bokföringsnämndens åsikt logiskt att den skatt som ev. påförs försäljningsvinsten dras av från den försäljningsvinst som registreras till överkursfonden. För denna behandling i bokföringen talar utöver den exceptionella behandlingen i beskattningen också det faktum att bolaget till sitt förfogande och i sin besittning får nettovinsten från försäljningen, dvs. den försäljningsvinst från vilken eventuell skatt har blivit avdragen.
Den ovan beskrivna bokföringsprincipen motsvarar bestämmelsen i IAS 12-rekommendationen (Income Taxes) som trädde i kraft vid ingången av 1998. Enligt denna skall skatteverkningarna av de poster som tas upp under eget kapital även de tas upp under eget kapital (IAS 12:61).
Enligt bokföringsnämndens allmänna anvisning om latenta skatteskulder och skattefordringar är inkomstskatten summan av räkenskapsperiodens skatt och den latenta skatten som tagits upp i resultaträkningen. Eftersom den skatt som eventuellt påförs vinsten från försäljningen av egna aktier tillhör räkenskapsperiodens skatt upptas den under Inkomstskatt i ett resultaträkningsschema som uppgörs enligt 1 kap. 1 - 2 § bokföringsförordningen. För att endast nettovinsten från försäljningen skall registreras till överkursfonden görs i resultaträkningen efter posten Inkomstskatt en avsättning till överkursfonden som motsvarar beloppet av eventuell skatt. Den skatt som påförs försäljningsvinsten beräknas med iakttagande av den försiktighetsprincip som hör till god bokföringssed.
Andra kostnader i anslutning till försäljningen av egna aktier än skatt upptas i resultaträkningen i den kostnadspost till vilken de enligt sin natur hör och dras inte av från överkursfonden.
Försäljningsförlusten och de eventuella skatteverkningar som föranleds därav upptas i likhet med försäljningsvinsten och den skatt som ev. påförs som nettobelopp under eget kapital. De eventuella skatteverkningar som föranleds av den förlust som uppkommer genom försäljning av egna aktier upptas i resultaträkningen efter posten Inkomstskatt som en avsättning till de såsom vinst utdelningsbara medlen. Om detta förfaringssätt tillämpas, påverkar den förlust som uppkommer vid försäljningen av egna aktier inte räkenskapsperiodens resultat. Den försäljningsförlusten av de egna aktier vilka har upptagits som tillgång under aktiva i balansräkningen kan också behandlas på det alternativa sätt som beskrivs ovan, varvid de eventuella skatteverkningarna av försäljningsförlusten kvarstår i resultaträkningen.
Behandling i koncernbokslutet
De av moderbolagets aktier eller andelar som på basis av 11 kap. 6 a § lagen om aktiebolag har tagits upp som tillgångar i ett dotterbolags balansräkning samt de egna aktier eller andelar som tagits upp som tillgångar i moderbolagets balansräkning tas upp som en egen post också i koncernbokslutet. De elimineras inte när koncernbokslut görs upp.
Försäljningen av egna aktier och aktier i moderbolaget föranleder inga elimineringar vid uppgörandet av koncernbokslutet. Den eventuella vinst som erhållits genom försäljning av egna aktier och aktier i moderbolaget ingår i överkursfonden och en eventuell försäljningsförlust minskar de utdelningsbara medlen.
Uppgifter i verksamhetsberättelsen och i noterna
I verksamhetsberättelsen lämnas de uppgifter som avses i 11 kap. 9 a § 1 - 3 punkten lagen om aktiebolag om de egna aktier som bolaget har i sin besittning samt om de egna aktier som bolaget erhållit och avyttrat under räkenskapsperioden.
I noterna lämnas de uppgifter som avses i 11 kap. 6 a § lagen om aktiebolag om de egna aktier som bolaget har i sin besittning samt de uppgifter som avses i 2 kap. 2 § 1 punkten bokföringsförordningen och i 2 kap. 5 § 1 mom. 1 punkten bokföringsförordningen om behandlingen av egna aktier i bokföringen.
3.2 Behandlingen av aktier som inte tagits upp som tillgångar i balansräkningen
Upptagning av förvärv
Förvärvet av egna aktier upptas genom avdrag från de utdelningsbara medel som avses i 12 kap. lagen om aktiebolag också i det fall att aktierna inte på grund av de begränsningar som bestämmelserna i lagen om aktiebolag anger inte får tas upp eller inte har tagits upp i balansräkningen som tillgångar under aktiva.
Nedskrivningar och uppskrivningar
En eventuell ändring i det sannolika överlåtelsepriset på egna aktier eller i den sannolika framtida inkomsten från egna aktier, vilken innebär att priset/inkomsten är lägre än anskaffningsutgiften för aktierna, tas inte upp i balansräkningen. Den skall dock uppges i noterna till bokslutet i enlighet med kravet i 3 kap. 2 § 1 mom. bokföringslagen att bokslutet skall ge en riktig och tillräcklig bild av resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och om dennes ekonomiska ställning. Det är inte heller möjligt att i balansräkningen ta upp uppskrivning av värdet av egna aktier.
Upptagning av försäljningsresultat
Resultatet som uppkommer vid försäljningen av egna aktier i bokföringen beräknas som en skillnad mellan överlåtelsepriset på aktierna och den anskaffningsutgift som definierats i enlighet med 4 kap. 5 § bokföringslagen. På de grunder som anförs ovan i punkt 3.1 är resultatet av försäljningen av egna aktier en post som inte påverkar räkenskapsperiodens resultat.
Om de egna aktierna inte har tagits upp som tillgångar i balansräkningen, skall försäljningsvinsten avsättas till överkursfonden och ett belopp som motsvarar anskaffningsutgiften för aktierna återföras till posten utdelningsbara medel under eget kapital. Den förlust som uppkommer vid försäljningen av egna aktier belastar bolagets såsom vinst utdelningsbara medel.
Upptagning av eventuella skatteverkningar som föranleds av försäljningen
De eventuella skatteverkningar som föranleds av försäljningen tas upp och beräknas på samma sätt som i det fall att de egna aktierna har tagits upp i balansräkningen som tillgångar under aktiva.
Behandling i koncernbokslutet
I koncernbokslutet får ingen eliminering ske när det gäller sådana egna aktier eller aktier i moderbolaget som inte får tas upp eller inte har tagits upp i balansräkningen, eftersom de redan har dragits av från eget kapital hos det bolag som innehar dem.
Försäljningen av egna aktier eller aktier i moderbolaget föranleder inte heller några elimineringar i koncernbokslutet i de fall där de inte har fått tas upp eller de inte har tagits upp i balansräkningen. Den eventuella vinst som uppkommit genom försäljning av egna aktier eller aktier i moderbolaget ingår i överkursfonden och en eventuell försäljningsförlust minskar bolagets såsom vinst utdelningsbara medel.
Uppgifter i verksamhetsberättelsen och i noterna
I verksamhetsberättelsen och i noterna lämnas de uppgifter som anges i punkt 3.1.