Beslut på anhållan om undantag som gäller uppgörandet av ett särskilt bokslut för föreningens osjälvständiga fonder

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.9.2005 0.00
Pressmeddelande 1752
Nummer
1752

1. Ansökan

Sökanden ( - - - ) är en finsk registrerad förening, som bokföringsnämnden den 30 september 1996 beviljade tillstånd att för åren 1996?2005 ge bokslutsinformation om de med namnet ( - - - ) betecknade fonderna som föreningen förvaltar med ett särskilt bokslut (BFN 1423/1996). En förutsättning för detta har varit att i sökandens egen resultaträkning anges fondernas intäkter och kostnader eller resultatet och att i dess balansräkning fondernas tillgångar, skulder, eget kapital och resultat som särskilda poster och att fondernas särskilda bokslut fogas till sökandens bokslut. Nämnden har tidigare beviljat sökanden motsvarande tillstånd genom beslut åren 1974, 1981 och 1986. Sökanden anhåller om tillstånd att i enlighet med beslutet 1423/1996 få uppgöra särskilda bokslut för ovan nämnda fonder också för åren 2006?2015. 2. Motiveringar till beslutet

2.1 Fonder bundna vid bestämda syften. Ideella sammanslutningar och stiftelser förvaltar ibland fonder i fråga om vilkas kapital eller avkastningen av det finns särskilda bestämmelser som begränsar användningen ? i allmänhet i form av ett donationsbrev eller testamente. Dylika fonder som är bundna vid bestämda syften delas i allmänhet in i två grupper: a) fonder med egen täckning d.v.s s.k. osjälvständiga fonder och b) övriga fonder som är bundna till användningssyftet. Ett särdrag för fonder med egen täckning är att de skall skötas skilt från sammanslutningens eller stiftelsens övriga medel. I den senare fondtypen har medlens användningssyfte begränsat på ett eller annat sätt. Dessa särdrag för fonderna gör att det krav på separat information som gäller dem i allmänhet är större än vanligt i bokslutet.

2.2 Bokföringslagen. I bokföringslagens (1336/1997, nedan BFL) 8:2.2 § föreskrivs specifikt och uttömmande om bokföringsnämndens fullmakter att bevilja undantag. I och med den färskaste lagändringen (L 1304/2004) har nämndens fullmakter att bevilja undantag inskränkts till att gälla tillfällig förvaring av bokföringsmaterial utomlands i vissa fall (BFL 2:9.1 §), tiden för upprättande av bokslut och verksamhetsberättelse (BFL 3:6 §) samt sammanfallandet av räkenskapsperioden för ett finskt dotterföretag, som skall sammanställas med koncernbokslutet, och dess moderföretag.

Av den förteckning som beskrivs ovan kan man se att eventuella undantag inte till någon del gäller bokslutets och verksamhetsberättelsens omfattning eller innehåll. Situationen var en annan vid den tid då beslut fattades om de undantag som tidigare beviljats sökanden. I samband med den nämnda lagändringen, som trädde i kraft den 31 december 2004, slopades emellertid nämndens rätt att bevilja undantag på en viss tid från de scheman och noter som skall följas vid upprättandet av resultaträkning och balansräkning samt från verksamhetsberättelsens mera exakta innehåll.

Utgående från det som sägs ovan konstaterar bokföringsnämnden att den inte har befogenhet att bevilja undantag i den situation som sökanden beskriver. Sökandens möjlighet och å andra sidan också skyldighet att ge mera detaljerad bokslutsinformation om osjälvständiga fonder fastställs enbart med stöd av bokföringslagen och författningar på lägre nivå.

2.3 Bokföringsförordningen. Bokföringsförordningens (1339/1997, nedan BFF) 1:3.1 § innehåller ett resultaträkningsschema för ideella sammanslutningar och stiftelser. Intäkterna och kostnaderna i varje grupp skall anges tillräckligt specificerade i resultaträkningen eller i en not till den (BFF 1:3.3 §).

Bokföringsförordningen ålägger den bokföringsskyldige att i sitt bokslut ge särskild information om fonder som är bundna vid ett bestämt syfte. BFF 1:6.4 § ålägger en ideell sammanslutning eller stiftelse att i sin balansräkning särskilt ta upp sådana medel eller sådant kapital vars användning har begränsats med specialbestämmelser. Som en egen grupp i balansräkningen skall också medel som skall förvaltas särskilt tas upp (BFF 1:6.5 §). Det senare momentet tillämpas på fonder med egen täckning och det förra på övriga bundna fonder.

Bokföringsnämnden hänvisar också i detta sammanhang till sitt utlåtande BFN 1334/1995 som gavs medan bokföringslagen från år 1973 gällde. I detta utlåtande har ställning tagits till hur medel och kapital i fonder med egen täckning samt interna poster skall tas upp i balansräkningen och resultaträkningen. Detta utlåtande kan fortsättningsvis tillämpas bara man beaktar att i fråga om de författningshänvisningar som finns i det tillämpas nuvarande bestämmelser med samma innehåll.

Vidare hänvisar nämnden till sitt färskare utlåtande BFN 1694/2002 där nämnden uttalade sig om bokföringsbehandlingen av andra än lagstadgade fonder vilka förvaltas av stiftelser. Enligt utlåtandet kan medel överföras till sådana fonder endast av överskottet från räkenskapsperioden och genom beslut av stiftelsens förvaltningsorgan. Fondöverföringen sker följaktligen inte så att den belastar resultatet utan endast som en intern överföring inom balansräkningen.

2.4 Frivillig tilläggsinformation. Bokföringslagstiftningen ställer inte heller något hinder för en ideell sammanslutning eller stiftelse att som en not till bokslutet eller i verksamhetsberättelsen ge mera ekonomisk information än bestämmelserna i fråga eller en riktig och tillräcklig bild förutsätter i fråga om de fonder som den förvaltar och som är bundna vid ett bestämt syfte. Följaktligen kan man t.ex. som en not till bokslutet eller som en del av verksamhetsberättelsen ta upp dylika fonders särskilda bokslut.

3. Bokföringsnämndens beslut

Bokföringsnämnden har inte behörighet enligt gällande lag att bevilja undantag för uppgörandet av särskilda bokslut för de fonder som avses i ansökan. Till följd av detta låter nämnden bli att undersöka ansökan.

På detta beslut får ändring inte sökas genom besvär (Bokföringslagen 1336/1997, 8 kap. 2 § 8 mom.).