Päätös koskien poikkeuslupahakemusta kirjanpidon saattamiseksi ajan tasalle

arbets- och näringsministeriet
Julkaisuajankohta 18.9.2000 0.00
Tiedote 1624
Numero
1624

1. Hakemus

Hakija, (- -) -niminen rekisteröity yhdistys, on 22.8.2000 pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lisäaikaa kirjanpitonsa saattamiseksi lain edellyttämällä tavalla ajan tasalle; lisäaikaa on pyydetty vuoden 2000 loppuun asti.

Lisäksi hakija pyytää kirjanpitolautakuntaa vaatimaan poliisilta virka-apua kirjanpitoaineiston palauttamiseksi yhdistyksen haltuun kirjanpitolain (1336/1997; jäljempänä myös KPL) 8:1.1 §:n perusteella.

2. Päätöksen perustelut

2.1. Rajaus

Kirjanpitolautakunnan päätös asiassa koskee hakijan pyyntöä saada lisäaikaa kirjanpitonsa saattamiseksi ajan tasalle. Toisaalta lautakunnalla ei ole toimivaltaa pyytää poliisilta virka-apua kirjanpitolain valvomiseksi. Kirjanpitolain 8:1.1 §:n kolmannessa virkkeessä on annettu kauppa- ja teollisuusministeriölle mahdollisuus pyytää tällaista virka-apua, mutta vastaavaa mahdollisuutta ei ole kirjanpitolautakunnalla. Tämän vuoksi lautakunta siirtää hakemuksen käsittelyn virka-apupyynnön osalta kauppa- ja teollisuusministeriölle.

2.2. Lain säännökset

Kirjanpitolain 3:6 §:n mukaan tilinpäätös on laadittava kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjanpitolautakunta voi myöntää poikkeuksia tästä velvollisuudesta erityisestä syystä määräajaksi yksittäistapauksissa tai toimialoittain (KPL 8:2.2 §). Euroopan yhteisöjen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä annetut säädökset eivät sisällä tilinpäätöksen laatimisaikaa koskevia säännöksiä.

Kirjanpitolautakunnasta annetun asetuksen (784/1973) 3.1 §:n toisessa virkkeessä on asetettu määräaika poikkeuslupahakemukselle: poikkeusta on haettava niin ajoissa, että päätös siitä voidaan tehdä ennen kuin tilinpäätös on tehtävä kirjanpitolain mukaan. Kirjanpitolain 3:6 §:ssä edellytetään, että tilinpäätös laaditaan kolmen kuukauden kuluessa tilinkauden päättymisestä.

Toisaalta kirjanpitolautakunta ei voi myöntää poikkeuksia lain tilikauden aikaista kirjanpitoa koskevista määräajoista. Kirjanpitolain 2:4.2 §:ssä edellytetään käteisellä rahalla suoritetun maksun kirjaamista viivytyksettä; muut kirjaukset saadaan tämän lainkohdan mukaan kuukausikohtaisesti tai neljän viikon jaksolta viimeistään kahden kuukauden kuluessa kalenterikuukauden tai jakson päättymisestä. Kirjanpitolain 8:2.2 §, joka sisältää säännökset kirjanpitolautakunnan toimivallasta, ei valtuuta lautakuntaa myöntämään poikkeuksia KPL 2:4.2 §:n säännöksistä

2.3. Säännösten soveltaminen hakemuksen tarkoittamaan tapaukseen

Siltä osin kuin yhdistyksen tilikautta 1999 koskevan tilinpäätöksen ei ole katsottava vielä valmistuneen sen tilintarkastukseen liittyvien seikkojen vuoksi, kirjanpitolautakunnalla ei ole toimivaltaa pidentää KPL 3:6 §:n mukaista kolmen kuukauden määräaikaa tilinpäätöksen laatimiselle, sillä pidentämistä koskeva hakemus on saapunut lautakunnalle vasta 22.8.2000; mahdollisuus pidentämisen myöntämiseen olisi edellyttänyt hakemuksen toimittamista lautakunnalle viimeistään 31.3.2000 kirjanpitolautakunnasta annetun asetuksen 3.1 §:n toisen virkkeen mukaisesti.

Mitä tulee yhdistyksen tilivuotta 2000 koskevaan kirjanpitoon, lautakunta ei voi myöntää poikkeusta tilikauden aikaisia tapahtumia koskevien kirjanpitomerkintöjen tekemiselle KPL 2:4.2 §:ssä asetetuista määräajoista. Lautakuntaa

ei ole valtuutettu tällaisten poikkeusten myöntämiseen KPL 8:2.2 §:ssä.

3. Kirjanpitolautakunnan päätös

Siltä osin kuin hakemus koskee pyyntöä pidentää määräaikaa tilinpäätöksen laatimiseksi tilivuodelta 1999, kirjanpitolautakunta jättää hakemuksen tutkimatta liian myöhään tehtynä. Hakemusta ei myöskään tutkita pyyntönä pidentää määräaikaa merkintöjen tekemiseen kirjanpitoon tilivuonna 2000, sillä laissa ei ole valtuutettu lautakuntaa myöntämään poikkeuksia kirjanpitomerkintöjen tekemisestä.

Kirjanpitolautakunnalla ei ole toimivaltaa vaatia poliisilta virka-apua kirjanpitoaineiston palauttamiseksi hakijan haltuun, joten lautakunta jättää hakemuksen tätä koskevan pyynnön tutkimatta ja siirtää sen kauppa- ja teollisuusministeriön käsiteltäväksi.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (KPL 8:2.8 §).