Om hur pantbelagda returförpackningar skall behandlas i bokföringen
- Nummer
- 1753
1. Introduktion
Sökanden ( - - - ) anhåller av bokföringsnämnden om ett nytt utlåtande om hur pantbelagda returförpackningar skall behandlas i bokföringen, vilket skulle ersätta utlåtandet 1218/1993 från år 1993. Som grund för sin ansökan framför sökanden bl.a. att det inte längre finns något direkt samband mellan försäljning och köp av pantbelagda returförpackningar. Återvinningshanteringen har utvecklats till en egen separat affärsverksamhet. Bland annat i stora affärscentra har man kunnat samordna mottagningen av all slags returförpackningar till en och samma återvinningsenhet, oberoende av var kunden har köpt förpackningarna. I ansökan beskrivs bokföringen i anslutning till denna verksamhet bl.a. med följande exempel:* Av konsumenterna köps pantbelagda returflaskor för 122 euro: per Inköp 22 % 100 euro och per Mervärdesskattekonto 22 euro an Kassakonto 122 euro.* Returflaskorna, till sitt värde 122 euro, säljs till bryggeriet med ett täckningsbidrag på 10 euro i hanteringsavgift: per Kassakonto 122 euro an Försäljning 22 % 100 euro och an Mervärdesskattekonto 22 euro; samt per Kassakonto 12,2 euro an Försäljning 22% 10 euro och an Mervärdesskattekonto 2,2 euro.
2. Motiveringar till utlåtandet
2.1. Bokföringslagen
Enligt bokföringslagen (1339/1997): * "Den bokföringsskyldige skall i bokföringen som affärshändelser notera utgifter, inkomster, finansiella transaktioner samt därtill hörande rättelse- och överföringsposter" (2:1 §); och* "I omsättningen ingår försäljningsintäkterna från den bokföringsskyldiges normala verksamhet med avdrag för beviljade rabatter samt mervärdesskatt och andra skatter som baserar sig direkt på beloppet av försäljningen" (4:1 §).
2.2. Bokföringsnämndens tidigare utlåtanden
I bokföringsnämndens utlåtande 1218/1993 meddelas att (övers. av citat) "De krediteringar som görs till kunderna i detaljhandeln för returnerade flaskor bokförs när man räknar ut omsättningen som rättelseposter som dras av i försäljningen."
Förfarandet beskrivs noggrannare i motiveringarna till utlåtandet:
(Övers. av citat) "De ersättningar för flaskor som i detaljhandeln debiterats separat i samband med försäljningen av drycker, som är förpackade i flaskor, bokförs bland försäljningsintäkter. Krediteringarna till kunderna för returflaskorna är rättelseposter som bokförs bland dessa försäljningsintäkter. Mottagningen av returflaskorna, som i detaljhandeln sker som en form av kundbetjäning, bokförs som en rättelsepost i försäljningen också då kreditering sker för tomma flaskor som returneras utan motsvarande försäljning av fulla flaskor. Noteringen som en rättelsepost bland försäljningsintäkterna görs oberoende av om kunden krediteras för returnerade flaskor i kontanter eller om krediteringen registreras i kassaapparaten som en separat post som minskar försäljningspriset på kundens inköp."
2.3. Bokföringsnämndens ställningstagande
Bokföringslagen innehåller inga uttryckliga bestämmelser om särskilda fall, där intäkter, som i själva verket är en annan ekonomienhets intäkter, går genom den bokföringsskyldiges kassa eller bankkonto uteslutande som ett faktureringstekniskt arrangemang. I bokföringspraxis räknas dessa s.k. genomgångsposter inte till omsättningen.
Genomgångsposterna skall tolkas snävt: Sålunda kännetecknas en genomgångspost som inte hör till omsättningen av att den bokföringsskyldige fakturerar posten som sådan som en lika stor utgiftsöverföring, till exakt samma pris och på samma grunder.
Bokföringsnämnden har i sitt ovan nämnda utlåtande 1218/1993 ansett att köpmannens krediteringar till sin kund för returnerade flaskor är genomgångsposter. Bokföringsnämnden konstaterar att det i det aktuella fallet som utgör föremål för ansökan emellertid inte är fråga om en genomgångspost, utan om affärsverksamhet som ger täckningsbidrag, där bidraget inflyter från de hanteringsavgifter som exempelvis bryggeriet betalar till den bokföringsskyldige, som administrerar hanteringen av de returnerade flaskorna.
3. Bokföringsnämndens utlåtande
Om försäljningen av pantbelagda returförpackningar ger täckningsbidrag i form av hanteringsavgift eller annan sådan kreditering, räknas försäljningen till den bokföringsskyldiges omsättning och utgör inte en s.k. genomgångspost, som skall dras av från omsättningen enligt bokföringsnämndens tidigare utlåtande 1218/1993. Kännetecknande för en genomgångspost är att den bokföringsskyldige fakturerar den som sådan som en lika stor utgiftsöverföring.