Undantag som gäller uppgörandet av ett särskilt bokslut för föreningens osjälvständiga fonder

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 30.9.1996 0.00
Pressmeddelande 1423
Nummer
1423

1 Ansökan

Bokföringsnämnden beviljade den 21 oktober 1974 sökanden (finsk registrerad förening) tillstånd att ge bokslutsinformation om sina osjälvständiga fonder med ett särskilt bokslut - -. Tillståndet förnyades 1981 och 1986 - -.

Sökanden anhåller om att få uppgöra sitt bokslut i enlighet med de ovan nämnda besluten också för åren 1996-2005.

2 Motiveringar

Stadganden

Med stöd av 35 § bokföringslagen (23.12.1992/1572) kan nämnden "- - om särskilda skäl föreligger - - i enskilda fall bevilja undantag bl.a. från stadgandena i - - 19-21 a §§ - -", som gäller uppgifter som skall lämnas i resultaträkningen och balansräkningen och i bilagor till dem. Möjligheten att göra undantag ingår också i bokföringsförordningen (30.12.1992/1575) som preciserar dessa stadganden. Tidsfristen för tillstånd att göra undantag har inte begränsats i lag eller förordning.

I förordningen ingår särskilda stadganden om en ideell förenings bokslut:

- i 3 § ingår ett resultaträkningsschema för ideella föreningar och

- med stöd av 9 § 1 mom. skall en ideell förening i sin "- - balansräkning separat uppge sådana medel eller sådant kapital om vilka gäller särskilda begränsande bestämmelser".

Dessutom skall enligt 9 § 2 mom. i förordningen "medel som skall förvaltas skilt för sig - - uppges särskilt i balansräkningen eller i en bilaga till den".

Om fondernas art

I en ideell förening finns det ofta fonder av olika art som avviker från varandra till uppkomst eller karaktär. Fonder kan bildas genom beslut i sammanslutningens egna förvaltningsorgan, men i vanliga fall baserar sig fonderna på donationer och testamenten med vilka sammanhänger villkor och bestämmelser som binder mottagaren. De olika arterna av fonder kan utgående från sin uppkomst och de villkor som sammanhänger med dem grupperas t.ex. enligt följande:

1. Egna fonder, som har uppkommit genom beslut av förvaltningsorganen.

2. Sammanslutningarna kan få donationer eller testamenten i fråga om vilka inte föreligger några begränsande villkor men av vilka bildas en fond som bär donatorns namn (minnes- och namnfonder).

3. Sammanslutningar får ofta ta emot medel om vilkas användning bindande föreskrifter ingår i t.ex. donationsbrev eller testamente. Användningen av kapitalet har kunnat begränsas till endast ett visst specialändamål. Ofta har det bestämts att kapitalet skall bibehållas oförminskat, varvid endast avkastningen av det helt eller delvis kan användas.

4. Sammanslutningarna har också kunnat få sådana medel som skall förvaltas skilt från övriga medel. De fonder som uppkommer på detta sätt och som är ekonomiskt skilda från sammanslutningens övriga egendom har kallats fonder med egen täckning. Inom juridiken kallas sådana fonder osjälvständiga stiftelser.

Stadgandet i 9 § 1 mom. bokföringsförordningen, om att en ideell sammanslutning i sin balansräkning separat skall uppge sådana medel eller sådant kapital om vilka gäller särskilda begränsande bestämmelser, gäller de medel eller det kapital som avses ovan i punkt 3. De fonder som avses i punkt 1 och 2 tas upp i gruppen eget kapital, och i bokföringsförordningen finns inga särskilda bestämmelser om dem. Sådana i punkt 4 avsedda medel som enligt den skyldighet som binder sammanslutningen skall förvaltas skilt från övriga medel, skall enligt 9 § 2 mom. bokföringsförordningen uppges särskilt i balansräkningen eller i en bilaga till den. I 20 § bokföringslagen förutsätts att balansräkningens poster specificeras tillräckligt. Motsvarande princip skall följas också i fråga om de medel som skall förvaltas skilt.

Tillämpning av stadgandena i det fall som ansökan avser

Behovet av information i varje enskilt fall bestämmer, hur uppgifter om fonderna ges i bokslutet utöver den information som förordningen kräver. Eftersom det i det fall som avses i ansökan bör anses att informationen enbart förbättras, om ett separat bokslut också uppgörs för fonderna, kan det förfarande som avses i ansökan tillåtas med stöd av 35 § bokföringslagen, förutsatt att fonderna inbegrips som en egen post i sökandens bokslut eller att av de separata boksluten på annat sätt bildas en enhetlig helhet.

3 Bokföringsnämndens undantag

Sökanden får i sina bokslut för åren 1996-2005 ge bokslutsinformationen om de fonder som avses i ansökan i ett särskilt bokslut, förutsatt att fondernas intäkter och kostnader eller resultat upptas i sökandens egen resultaträkning och att fondernas tillgångar, skulder, eget kapital och resultat upptas i dess balansräkning som särskilda poster, och förutsatt att det särskilda bokslutet över fonderna fogas till sökandens bokslut.