Poikkeuslupa saman tilikauden vaatimuksesta konsernissa

arbets- och näringsministeriet
Julkaisuajankohta 11.3.2003 0.00
Tiedote 1698
Numero
1698

Kirjanpitolautakunta

1. Hakemus

Hakija ( - - - ) on konsernin emoyhtiö, jolla on yksi suomalainen tytäryhtiö ( - - - ) ja yksi venäläinen tytäryhtiö ( - - - ) (jäljempänä A ja B). Suomalaisella tytäryhtiöllä A ja emoyhtiöllä on sama tilikausi, joka päättyy 31.3.2003. Venäläisen tytäryrityksen B tilikausi on kuitenkin kalenterivuosi, mikä on hakijan mukaan Venäjän lakien ja säännösten asettama edellytys. Tämän perusteella hakija hakee poikkeuslupaa kirjanpitolain vaatimuksesta, jonka mukaan konserniyhtiöillä on oltava sama tilikausi. Edelleen hakija pyytää saada yhdistää B:n 31.12.2002 laaditun tilinpäätöksen hakijan tilikauden päättymispäivälle 31.3.2003 laadittavaan konsernitilinpäätökseen.

Hakijalle on myönnetty vuotta aiemmin vastaavansisältöinen poikkeuslupa B:n poikkeavan tilikauden vuoksi (KILA 1677/2002).

2. Päätöksen perustelut

Kirjanpitolain (1336/1997, jäljempänä KPL) 6:5 §:n mukaan konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä tytäryrityksellä tulee olla sama tilikausi kuin emoyrityksellä, jollei kirjanpitolautakunta myönnä tästä KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitettua poikkeusta. Jos konsernitilinpäätökseen yhdisteltävän tytäryrityksen tilikausi päättyy yli kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä tai yli kolme kuukautta emoyhtiön tilikauden päättymisen jälkeen, on konsernitilinpäätökseen yhdisteltävä tytäryrityksen välitilinpäätös, joka laaditaan emoyrityksen tilikauden päättymispäivälle.

Poikkeus voidaan myöntää KPL 8:2.2 §:n nojalla vain erityisestä syystä ja määräajaksi. Poikkeuksen myöntämisen edellytyksenä on, ettei se ole Euroopan yhteisöjen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä annettujen sääntöjen vastainen.

Kirjanpitolautakunta on katsonut päätöksessään 1380/1996 erityiseksi syyksi poiketa konserniyritysten saman tilikauden vaatimuksesta muun muassa

tilanteen, jossa tytäryrityksellä on emoyrityksestä poikkeava tilikausi hankittaessa. Sanottu koskee kuitenkin ainoastaan tytäryhtiön ensimmäistä tilikautta tytäryrityksenä.

Hakijan jo aiemmilla tilikausilla konserniin kuuluneen venäläisen tytäryhtiön B tilikausi on kalenterivuosi, joka poikkeaa muiden konserniyhtiöiden tilikaudesta. Hakijan ilmoituksen mukaan Venäjän lainsäädäntö edellyttää, että venäläisten tytäryhtiöiden tilikausi on kalenterivuosi.

Hakijan esille tuoma tytäryrityksen sijaintivaltion lainsäädännöllinen joustamattomuus tilikauden määräytymisen suhteen voidaan katsoa erityiseksi syyksi tilikausien poikkevuudelle. Lautakunta kuitenkin huomauttaa, että tällaistakin tilannetta arvioitaessa on otettava huomioon myös muissa valtioissa toimivien konserniyhtiöiden lainsäädännöllinen joustovara oman tilikautensa muuttamisessa. Lähtökohtaisesti konserniyritysten on pyrittävä mukauttamaan tilikautensa lainsäädännön sallimissa puitteissa yhteneviksi. Jo poikkeusluvilta KPL 8:2.2 §:ssä edellytetyn määräaikaisuuden voidaan katsoa edellyttävän yrityksiltä aktiivista toimintaa sellaisten erityisten syiden poistamiseksi, joiden perusteella poikkeuslupa on myönnetty tai voitaisiin myöntää. Lautakunta katsoo, että tällaisia toimia poikkeusluvan saajilta tai luvan hakijoilta tulee voida edellyttää kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisessa laajuudessa.

Edellä mainitun perusteella kirjanpitolautakunta katsoo, että hakijan tytäryrityksen B kohdalla nyt kuluvan tilikauden osalta on olemassa erityinen syy poiketa yhden tilikauden osalta konserniyritysten yhteisen tilikauden vaatimuksesta.

Koska tytäryrityksen B tilikausi päättyy 31.12.2002 eli tasan kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä, se voidaan KPL 6:5 §:n ja seitsemännen yhtiöoikeudellisen direktiivin 83/349/ETY eli ns. konsernitilinpäätösdirektiivin 27.3 artiklan nojalla yhdistellä konsernitilinpäätökseen ilman erillisen välitilinpäätöksen laatimista. Tämän johdosta se voidaan jo lain nojalla yhdistellä tytäryrityksen tilikauden päättymispäivälle 31.12.2002 laadittavan tilinpäätöksen perusteella.

KPL 3:2.1 §:n perusteella tilinpäätöksen liitetiedoissa on annettava tarpeelliset lisätiedot, jollei tilinpäätös muuten anna oikeita ja riittäviä tietoja kirjanpitovelvollisen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitetusta poikkeusluvasta tulee antaa mainitun lain 3:2.1 §:n mukainen lisätieto sekä hakijan että niiden tytäryritysten, joita mainittu poikkeuslupa koskee, tilinpäätösten liitetietona.

3. Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakijan ja hakemuksessa tarkoitetun venäläisen tytäryhtiön tilikaudet voivat poiketa toisistaan siten, että tytäryhtiön tilikausi päättyy 31.12.2002. Tästä poikkeusluvasta on annettava lisätieto sekä hakijan että mainitun tytäryrityksen tilinpäätösten liitetiedoissa.

Hakijan venäläinen tytäryhtiö voidaan KPL 6:5 §:n nojalla yhdistellä konsernitilinpäätökseen sen tilikauden päättymispäivälle 31.12.2002 laadittavan tilinpäätöksen perusteella.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (Kirjanpitolaki 1336/1997, 8 luku 2 § 8 mom.).