Begreppen företag inom samma koncern och ägarintresseföretag
- Nummer
- 1557
1 Ansökan
Sökanden (- -) har den 11 december 1998 på basis av 8 kap. 2 § 1 mom.
bokföringslagen (30.12.1997/1336) begärt bokföringsnämndens utlåtande gällande tillämpning av 3 kap. 1 § 3 mom. bokföringslagen med tanke på vilka företag som skall upptas som "företag inom samma koncern" och vilka som "ägarintresseföretag" i resultaträkningen och balansräkningen.
Sökanden - - är ett bolag som producerar tjänster. Bolaget har inlett sin verksamhet 1.7.1998 och dess moderbolag är (--). Sökanden ämnar tillämpa den nya bokföringslagen redan på den första räkenskapsperioden som går ut 31.12.1998. Sökanden ämnar i sitt bokslut uppta (- -)-koncernens samtliga dotterföretag som "företag inom samma koncern". Som motivering till detta anger sökanden att i den promemoria som innehåller motiveringen till bokföringsförordningen (post 10 a i resultaträkningen) konstateras att begreppet "företag inom samma koncern" är vidare än begreppet koncernföretag: Med koncernföretag avses den bokföringsskyldige i fråga (moderföretaget) och dess dotterföretag men "företag inom samma koncern" kan också vara den bokföringsskyldiges moderföretag eller ett annat dotterföretag till det sistnämnda.
Sökanden ämnar i sitt bokslut uppta som "ägarintresseföretag" endast det egna bolagets ägarintresseföretag (inkl. intresseföretag). I motiveringen till bokföringsförordningen (post 10 b i resultaträkningen) tas enligt sökanden inte ställning till om man med ägarintresseföretag avser den bokföringsskyldiges, den bokföringsskyldiges koncerns eller den bokföringsskyldiges slutliga moderbolags koncerns ägarintresseföretag. Av motiveringen framgår inte heller uttryckligen hur intresseföretagen skall hanteras. Eftersom ett intresseföretag enligt (1 kap. 8 §) bokföringslagen alltid är ett ägarintresseföretag och eftersom ett ägarintresseföretag enligt (1 kap. 7 §) bokföringslagen å andra sidan är ett företag som inte är dotterföretag, anser sökanden att också intresseföretag skall upptas som ägarintresseföretag. Sökanden har konstaterat att i facklitteraturen (t.ex. Jarmo Leppiniemi: WSOY tietopalvelut/Liikekirjanpito s. 12:11 och 12:23) räknas dock dotterföretag och intresseföretag som företag inom samma
koncern.
Sökanden ämnar tillämpa samma tolkning i fråga om samtliga beteckningar i resultaträkningen och balansräkningen och anser att grupperingen är förenlig med de s.k. fjärde och sjunde bolagsrättsliga direktiven av EG. Sökanden konstaterar att i artikel 17 i det s.k. fjärde bolagsrättsliga direktivet definieras ett ägarintresseföretag, dock så att även ett koncernföretag är ett ägarintresseföretag. Enligt direktivet är sålunda både koncernföretag och intresseföretag också ägarintresseföretag. Ägarintresseföretag definieras endast ur den bokföringsskyldiges synvinkel.
Sökanden konstaterar vidare att enligt artikel 45 i det s.k. sjunde bolagsrättsliga direktivet (artikel 59 i
det s.k. fjärde bolagsrättsliga direktivet) skall ägarintressen i sådana företag över vilka ett betydande inflytande utövas, redovisas i balansräkningen som delposter till, beroende på omständigheterna, antingen posten "Aktier eller andelar i anknutna företag " eller posten "Ägarintressen". Sökanden anser att det sistnämnda innebär att om det betydande inflytandet är lika omfattande som ett bestämmande inflytande upptas företaget bland företag inom samma koncern, men annars bland ägarintresseföretagen.
På basis av vad som anförts ovan begär sökanden bokföringsnämndens utlåtande om
sökanden kan tillämpa den gruppering som presenterats ovan.
2 Motivering
2.1 Bestämmelser
2.1.1 Bokföringsförordningen
Enligt det resultaträkningsschema som ingår i 1 kap. 1 § bokföringsförordningen (30.12.1997/1339) skall de finansiella intäkterna och kostnaderna specificeras på så sätt att skilt upptas bl.a.:
10 a Intäkter från andelar i företag inom samma
koncern
10 b Intäkter från andelar i ägarintresseföretag
I det schema som ingår i 6 § upptas under placeringar (III):
1 Andelar i företag inom samma koncern
2 Fordringar hos företag inom samma koncern
3 Andelar i ägarintressseföretag
4 Fordringar hos ägarintresseföretag
Också fordringarna under rörliga aktiva samt främmande kapital upptas som skilda poster när det gäller företag inom samma koncern och ägarintresseföretag.
2.1.2 Bokföringslagen
Följande definition på ägarintresseföretag finns i 1 kap. 7 § bokföringslagen (30.12.1997/1336):
"Ett ägarintresseföretag är ett inhemskt eller utländskt företag som inte är dotterföretag och i vilken den bokföringsskyldige har en sådan ägarandel som skapar en varaktig förbindelse mellan den bokföringsskyldige och företaget och som är avsedd att främja den bokföringsskyldiges verksamhet eller den verksamhet som ett företag inom samma koncern bedriver. Om den bokföringsskydlige inte visar annat, betraktas ett företag som ägarintresseföretag, om den bokföringsskyldige innehar minst en femtedel av företagets aktiekapital eller motsvarande kapital."
En definition på intresseföretag finns i 1 kap. 8 §:
"Ett intresseföretag är ett ägarintresseföretag i vilket den bokföringsskyldige utövar ett betydande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen, men vilket inte hör till den bokföringsskyldiges koncern. ---"
2.1.3 Det s.k. fjärde bolagsrättsliga direktivet
I artikel 17 i
nämnda direktiv (78/660/EEG) finns en definition på begreppet "ägarintresse":
"Ägarintressen är enligt detta direktiv sådana andelar i andra företags kapital, oavsett om andelarna representeras av värdepapper eller inte, som genom att skapa en varaktig förbindelse med dessa andra företag är avsedda att främja den egna verksamheten. En kapitalandel i ett bolag skall anses utgöra ett ägarintresse, om andelen överstiger en procentsats som medlemsstaterna skall bestämma men som inte får överstiga 20 procent."
I de uppställningar av resultaträkningen som ingår i artiklarna 23-26 framställs kravet rörande indelning av intäkterna på följande sätt:
"Intäkter från ägarintressen med särskild uppgift om intäkter från anknutna företag."
Också i fråga om andra finasiella intäkter och kostnader gäller kravet på särskild uppgift om intäkter och kostnader avseende anknutna företag.
I de uppställningar av balansräkningen som ingår i artiklarna 9-10 upptas följande poster skilt bland de anläggningstillgångar som hör till
aktiva med lång verkningstid:
1 Aktier och andelar i anknutna företag.
2 Fordringar hos anknutna företag.
3 Ägarintressen.
4 Fordringar hos företag i vilka bolaget har ägarintressen.
Vidare upptas skilt fordringar hos anknutna företag samt fordringar hos företag i vilka bolaget har ägarintressen samt skulder till ifrågavarande företag.
2.1.4 Det s.k. sjunde bolagsrättsliga direktivet
Enligt artikel 45 i nämnda direktiv (83/349/EEG) (artikel 59 i det s.k. fjärde bolagsrättsliga direktivet) :
"En medlemsstat kan tillåta eller fordra att ägarintressen enligt artikel 17 i sådana företag över vilkas driftsmässiga och finansiella styrning ett betydande inflytande utövas, redovisas i balansräkningen enligt punkt 2-9 nedan som delposter till, beroende på omständigheterna, antingen posten "Aktier eller andelar i anknutna företag" eller posten "Ägarintressen". --"
2.2 Bokföringsnämndens ställningstagande
2.2.1 Företag inom samma koncern
Bokföringsnämnden anser på basis av den promemoria som innehåller motiveringen till bokförings-förordningen att med företag inom samma koncern avses förutom företag som hör till den bokföringsskyldiges koncern också bl.a. den bokföringsskyldiges moderföretag och dotterföretag. Den engelska termen "affiliated companies" i det s.k. fjärde bolagsrättsliga direktivet anger inte vilket av företagen som är ägare. Med tanke på den rättvisande bild som bokslutet skall ge liknar t.ex. fordringarna hos den bokföringsskyldiges moderföretag till sin natur mer fordringar hos dotterföretag än fordringar hos utomstående.
Intresseföretag är inte företag inom samma koncern. I den definition på ägarintresseföretag som finns i 1 kap. 8 § bokföringslagen konstateras uttryckligen att ett intesseföretag inte hör till den bokföringsskyldiges koncern.
Det av sökanden föreslagna förfarandet enligt vilket samtliga företag som hör till dess moderföretags koncern räknas som företag inom samma koncern är förenligt med god bokföringssed.
2.2.2 Ägarintresseföretag
Det finns inte någon liknande definition på ägarintresseföretag som skulle omfatta också moder- och dotterföretagen. Som ägarintresseföretag upptas alltså den bokföringsskyldiges egna ägarintresseföretag, oberoende av om de också är intresseföretag eller inte. Enligt 1 kap. 8 § bokföringslagen hör inte ett intresseföretag till den bokföringsskyldiges koncern.
Den punkt i det s.k. sjunde bolagsrättsliga direktivet som man även hänvisar till i ansökan är dispositiv för medlemsstaternas del och den har inte intagits i den finländska lagstiftningen.
3 Bokföringsnämndens utlåtande
Bokföringsnämnden anser att den gruppering som sökanden föreslår är förenlig med god bokföringssed.