Om möjligheten att skriva upp värdet på konstföremål

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 14.2.2006 0.00
Pressmeddelande 1774
Nummer
1774

1. Ansökan 

Sökanden ( - - - ) är ett aktiebolag som bedriver serviceverksamhet och som har skaffat konstföremål bl.a. för att förbättra kundtrivseln och som allmän placering. Föremålen har aktiverats som materiella tillgångar bland bestående aktiva i balansräkningen. Sökanden frågar, om man på dessa konstföremål kan göra uppskrivningar. Föremålen har värderats för en konstförmedlares räkning; deras värde har stigit på ett bestående sätt och torde stiga ytterligare även i framtiden. Sökanden har meddelat att man i fråga om en eventuell uppskrivning tillämpar försiktighetsprincipen.

Sökanden vill ytterligare veta om möjligheten att göra en uppskrivning, samt hur den behandlas i bokföringen om dessa föremål hör till omsättningstillgångarna.

2. Motiveringar till utlåtandet

  2.1. Bokföringslagen.  Enligt bokföringslagen (1336/1997, nedan även BFL) 5:17.1 § (sådan den är ändrad i lagen 1304/2004) kan en värdeuppskrivning göras, ”om det sannolika överlåtelsepriset för ett jord- eller vattenområde eller ett annat värdepapper än ett i (5 kapitlet) 2 a § avsett finansiellt instrument, som hör till bestående aktiva på bokslutsdagen, är varaktigt väsentligt högre än den ursprungliga anskaffningsutgiften.” I detta fall ”får i balansräkningen utöver den ännu oavskrivna delen av anskaffningsutgiften med iakttagande av konsekvens och särskild försiktighet tas upp en uppskrivning motsvarande högst skillnaden mellan det sannolika överlåtelsepriset och den oavskrivna delen av anskaffningsutgiften”. 

2.2. Bokföringsnämndens ställningstagande. Ovan beskrivna förteckning i BFL 5:17.1 § över de tillgångsposter, på vilka man i bokslutet kan göra en värdeuppskrivning, är uttömmande. Föremål för uppskrivning kan således vara endast ett jord- eller vattenområde eller ett värdepapper som inte är ett finansiellt instrument, som hör till bestående aktiva. De konstföremål som avses i ansökan och som aktiverats bland bestående aktiva ingår sålunda inte i tillämpningsområdet för uppskrivningsbestämmelsen. Vad gäller sökandens andra fråga, kan uppskrivningar överhuvudtaget inte göras på omsättningstillgångar.

Enligt BFL 5:5.1 § aktiveras och bokförs anskaffningsutgiften för en materiell tillgång som hör till bestående aktiva under sin verkningstid som kostnad genom avskrivningar enligt plan. Konstföremål har på samma sätt som tillgångsposter med möjlighet till uppskrivning typiskt i regel obegränsad ekonomisk verkningstid. I praktiken innebär detta, att man i allmänhet inte gör avskrivningar enligt plan på deras anskaffningsutgifter. När en bokföringsskyldig skaffar konstföremål i annat än handelssyfte – t.ex. så som sökanden antingen som placeringsobjekt eller till kundlokaliteterna – antecknas de i balansräkningen bland bestående aktiva som ”Övriga materiella tillgångar”.

3.  Bokföringsnämndens utlåtande  

De konstföremål som den bokföringsskyldiga har skaffat är inte sådana tillgångsposter på vilka man kan tillämpa BFL 5:17 § om uppskrivning, oberoende av att det även för dylika föremål är typiskt att de i regel har en obegränsad ekonomisk verkningstid. Konstföremål som har anskaffats i annat än handelssyfte antecknas i balansräkningen bland bestående aktiva som ”Övriga materiella tillgångar”.