Om skyldighet att upprätta bokslut då det föregående bokslutet ännu inte fastställts

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.5.2014 0.00
Pressmeddelande 1920
Nummer
1920

1. Ansökan

Sökande (- - -) har i samband med sin ansökan om specialtillstånd att förlänga den tidsfrist inom vilken bokslutet ska vara upprättat bett bokföringsnämnden om anvisningar gällande upprättande av bokslut i en situation där det föregående bokslutet ännu inte har fastställts till följd av oklarheter i det. Sökande undrar om bokslutet kan upprättas, trots att bolagsstämman ännu inte har fastställt bokslutet för föregående år samt vilka tilläggsuppgifter som bör presenteras i noterna?

2. Bokföringsnämndens utlåtande

2.1. Enligt lagen om bostadsaktiebolag (1599/2009; härefter även "BostABL") 10:3 § ska bokslutet och verksamhetsberättelsen upprättas i enlighet med bokföringslagen och bestämmelserna i BostABL 10 kap. Enligt bokföringslagen (1336/1997; härefter "BokfL") 3:6 § ska bokslutet och verksamhetsberättelsen upprättas inom fyra månader från räkenskapsperiodens utgång. Enligt BokfL 3:7 § ska bokslutet och verksamhetsberättelsen dateras och det ska skrivas under av den bokföringsskyldige. Om den bokföringsskyldige är en sammanslutning eller en stiftelse, ska bokslutet och verksamhetsberättelsen skrivas under av styrelsen eller de ansvariga bolagsmännen samt av verkställande direktören eller en person i motsvarande ställning.

2.2. På frågan om ett bokslut kan upprättas trots att bokslutet för det föregående räkenskapsåret ännu inte har fastställts svarar bokföringsnämnden att bestämmelserna om skyldighet att upprätta bokslut är tvingande, vilket betyder att man utgående från dessa bestämmelser alltid är skyldig att upprätta bokslut. Därmed utgör till exempel det faktum att bokslutet för föregående räkenskapsår inte har fastställts eller att det råder osäkerhet kring de poster som upptas i bokslutet ingen grund för att låta bli att upprätta bokslut.

2.3. Kravet på att bokslutet och verksamhetsberättelsen ska ge en rättvisande bild (BokfL 3:2 §) förutsätter dock att de omständigheter som har nämnts i punkt 2.2. här ovanför och eventuella osäkerhetsfaktorer beaktas vid upprättande av bokslutet. Ett bokslut upprättas alltid under rådande osäkerhet och det ska upprättas omsorgsfullt utgående från den tillgängliga informationen.

2.4. Bokföringsnämnden anser det vara en i den grad exceptionell situation att bokslutet grundar sig på ett bokslut för föregående räkenskapsperiod som ännu inte fastställts, att det enligt nämnden är förenligt med god bokföringssed att bolaget ger en redogörelse för denna omständighet i bokslutet.

Om de övriga faktorer som punkt 2.3. hänvisar till är väsentliga ska de redogöras för i bokslutet. Till oväsentlig bör sådan information räknas som inte kan antas påverka bokslutets användare och de slutsatser denna drar, om de utelämnas eller presenteras bristfälligt. Övriga uppgifter bör anses vara väsentliga.

2.5. Om det senare visar sig att det finns en väsentlig felaktighet i föregående bokslut ska den styrelse som upprättade bokslutet bedöma huruvida det är skäl att upprätta ett korrigerat bokslut. Om felaktigheten inte bör anses vara väsentlig, korrigeras felet på det sätt som har beskrivits i utlåtandet BFN 1750/2005, vid behov genom justering av ackumulerade vinstmedel från tidigare år i bokföringen för följande räkenskapsperiod.