Om behandling av mångtydiga omständigheter i ett bostadsaktiebolags bokslut
- Nummer
- 1921
1. Ansökan
Sökande (- - -) ber om utlåtande gällande vilka uppgifter som krävs för att ge en rättvisande bild i de situationer där man vid upprättande av bokslutet och verksamhetsberättelsen är tvungen att stöda sig på ekonomiskt betydande lösningar som innehåller mångtydig osäkerhet.
Enligt sökande råder stora variationer i gränsdragningen för de uppgifter som lämnas i samband med mångtydiga situationer. Ibland har situationen lett till att man i verksamhetsberättelsen eller noterna upptar information om att det finns till och med minsta lilla möjlighet till en alternativ lösning och att man samtidigt motiverar på vilka grunder bolagets ledning har kommit fram till den lösning den presenterar. I andra fall upprättas bokslutet och verksamhetsberättelsen som om det inte alls hade funnit något behov att tolka situationen, trots att det hade funnits betydande orsaker till olika tolkningar.
2. Motiveringar till utlåtandet
2.1. Det är de som undertecknar bokslutet som ansvarar för upprättande av bokslutet och verksamhetsberättelsen samt att dessa är korrekta, inte styrelsen eller disponenten. Styrelsen och disponenten ska agera omsorgsfullt. Bolagsstämman fastställer bokslutet för ett bostadsaktiebolag. Bolagsstämman kan behandla sådana omständigheter gällande innehållet i bokslutet som aktieägarna lyfter fram.
Då styrelsen känner till mångtydiga omständigheter som kan tolkas på olika sätt, behandlar styrelsen dessa separat och fattar beslut om hur man ska gå tillväga. Om man fattar beslut om att uppta omständigheten i bokslutet, framgår motiveringarna och den valda metoden av bokslutet. Om styrelsen däremot har fattat beslut om att inte uppta omständigheten har den eventuellt antecknat detta i protokollet från sitt möte.
2.2. Utgångspunkten för kravet på en rättvisande bild (Bokföringslagen 1336/1997, 3:2.1 §) är hur de uppgifter och omständigheter som presenteras i bokslutet påverkar bildandet av den bokföringsskyldiges resultat för räkenskapsperioden och ekonomiska ställning. Därmed ska en enskild uppgifts betydelse och hur den eventuellt upptas i bokslutet granskas för vilken ekonomisk effekt omständigheten har.
2.3. I bokföringsnämndens tidigare utlåtande BFN 1874/2011 upptas bl.a. följande gällande uppgifter som ska upptas i ett bostadsaktiebolags verksamhetsberättelse:
"- - då man bland annat till följd av skillnaderna i storlek och struktur hos de olika bolagen inte på ett entydigt sätt kan ge mera detaljerade anvisningar om innehållet i verksamhetsberättelsen för bostadsaktiebolag än de anvisningar som finns i den allmänna anvisningen. Därmed är det bostadsaktiebolagen i egenskap av bokföringsskyldiga som bär ansvaret för vilka uppgifter som behövs för att ge en rättvisande bild enligt BokfL 3:2.1 § utöver de omständigheter som särskilt har omnämnts i bokföringslagstiftningen och lagen om bostadsaktiebolag.
Eftersom kravet på att verksamhetsberättelsen ska vara överskådlig i BokfL 3:1.7 § är bindande för bostadsaktiebolag anser bokföringsnämnden det vara förenligt med god bokföringssed att inga sådana uppgifter inkluderas i verksamhetsberättelsen som inte är nödvändiga enligt BokfL 3:2.1 §. Eftersom dessa till sitt antal eventuellt kan vara många kan de leda till att kravet på en rättvisande bild av resultatet av bostadsaktiebolagets verksamhet och dess ekonomiska ställning inte uppfylls.
2.4. Bokföringsnämnden anser att ett bostadsaktiebolags styrelse inte automatiskt är skyldig att i bokslutet redogöra för samtliga meningsskiljaktigheter i bolagets verksamhet, av typ att en enskild aktieägare har uttryckt sitt missnöje. Då styrelsen för upprättande av bokslutet bedömer meningsskiljaktigheter kring tolkningar, kan den såsom beskrivs i punkt 2.3 här ovanför, utelämna sådana omständigheter som är oväsentliga i fråga om de ekonomiska effekterna. Uppgifter som trots att de utelämnas eller presenteras bristfälligt inte kan väntas påverka de slutsatser som bokslutsanvändaren drar utgående från den givna informationen bör anses vara sådan oväsentlig information; övriga uppgifter anses vara väsentliga.
2.5. Om styrelsen och disponenten känner till att bokslutet eller verksamhetsberättelsen innehåller sådana omständigheter som är väsentligt oklara och mångtydiga som om de utfaller – i strid med styrelsens uppfattning – väsentligt påverkar bostadsaktiebolagets ekonomiska ställning eller resultat, ska dessa däremot beskrivas för tryggande av en rättvisande bild. Skyldigheten att lämna uppgifter kan jämställas med skyldigheten att uppta uppgifter om den bokföringsskyldiges övriga ansvarsförbindelser som avses i (1339/1997) 2:7.2 § 4 punkten i noterna.