Registrering av poster i utländsk valuta i bokföringen
- Nummer
- 1594
1 Ansökan
Sökanden (--) har 29.9.1999 begärt bokföringsnämndens utlåtande gällande registrering av poster i utländsk valuta i bokföringen. Sökanden har i sin ansökan redogjort för formerna och användningen av omsättningskoefficienter utgående från förordningar av Europeiska unionens råd.
Sökandens verksamhet består av köp och försäljning av papperstillverkarnas överskottsproduktion som huvudsakligen går till export. Verksamhet bedrivs såväl inom euroområdet som på andra exportmarknader. Sålunda är sökanden tvungen att omräkna huvudparten av de belopp som förekommer i verifikaten.
Sökanden vill försäkra sig om att förfaringssättet är riktigt bl.a. i följande fall:
1. Skall man vid bokföringen följa principen om "två räkneoperationer" när den nationella myntenheten omräknas till en annan nationell myntenhet inom euroområdet? I praktiken är detta förfarande komplicerat och arbetsamt, varför sökanden skulle vilja göra omräkningen enligt den finska markens kurs.
2. Också omräkningen av valutor i länder utanför euroområdet skall ske via euro. Kan omräkningar vid bokföringen göras med hjälp av den medelkurs som finns på listan över valutakurser?
3. Kan man vid omräkning av belopp i leverantörs- och försäljningsfakturor använda de kurser som noteras på den sista dagen i månaden?
4. Enligt vilken princip omräknas saldot på valutakonton?
2 Motivering
2.1 Bokföringslagen
Bokföringslagen (1336/1997) innehåller inga speciella bestämmelser om bokföring av affärshändelser i utländsk valuta. När frågor som rör detta skall avgöras skall skyldigheten att iaktta god bokföringssed enligt 1 kap. 3 § bokföringslagen användas som utgångspunkt.
I 5 kap. 3 § bokföringslagen sägs att fordringar i utländsk valuta samt skulder och andra åtaganden i utländsk valuta omräknas till finsk valuta enligt den kurs som Finlands Bank noterar på bokslutsdagen. Är fordringar eller skulder eller andra åtaganden i utländsk valuta bundna vid en bestämd kurs genom avtal eller på något annat sätt, får de omräknas till finsk valuta enligt denna kurs. "
2.2 Rådets förordning
I del II i Rådets förordning (EG) nr 974/98 om införande av euron finns bestämmelser om hur valutan i Finland och i de övriga medlemsstaterna som deltar skall ersättas med euron. Enligt dessa skall valutan i respektive medlemsstat som deltar ersättas med euro enligt valutans växelkurs. I Rådets förordning (EG) nr 2866/98 finns bestämmelser om den slutgiltigt fastställda växelkursen mellan euro och finska mark.
2.3 Bokföringsnämndens allmänna anvisning
Enligt Bokföringsnämndens allmänna anvisning av 15.11.1999 om omräkning av fordringar samt skulder och andra förbindelser i utländsk valuta till finsk valuta omräknas under övergångsperioden 1999 - 2001 finska mark till euro och euro till finska mark med hjälp av den fasta växelkursen. Belopp i andra till euroområdet hörande länders nationella valutor omräknas i regel till eurobelopp och eurobeloppen till mark genom att på motsvarande sätt använda den fasta växelkursen. Vidare skall belopp i valuta från länder utanför euroområdet omräknas genom att använda ifrågavarande valutas eurokurs samt eurons växelkurs.
Vid omräkning kan man enligt väsentlighetsprincipen alternativt även använda kurser som beräknas på basen av de av Finlands Bank eller Europeiska centralbanken noterade valutakurserna eller affärsbankernas köp- och säljkursnoteringar.
Varje dags kontanta betalningstransaktioner i utländsk valuta skall noteras separat i grundbokföringen omräknade till finsk valuta. Övriga poster i utländsk valuta kan bokföras så att transaktionerna omräknade till finsk valuta åtminstone månadsvis eller för fyra veckors perioder noteras i bokföringen inom två månader från utgången av ifrågavarande månad eller period.
Enligt den till god bokföringssed hörande väsentlighetsprincipen kan man vid den dagliga registreringen av valutaposter tillämpa t.ex. vecko- eller månadsvisa på förhand bestämda fasta kurser, om den skillnad som uppstår jämfört med registrering enligt dagskurser är av ringa betydelse. Användningen av fasta kurser får dock inte leda till att valutaposterna i bokslutet upptas väsentligt olika stora jämfört med om de hade omräknats enligt kursen den dag de uppstod.
Från och med 1.1.1999 då euron togs i bruk avses med bokslutsdagens kurs i första hand den kurs som Europeiska centralbanken noterar för bokslutsdagen. Under övergångsperioden för eurons ibruktagande räknar och publicerar Finlands Bank därtill markbeloppen för de valutakurser som Europeiska centralbanken publicerar. Om bokslutet under övergångsperioden upprättas i finska mark, kan fordringar och skulder i enlighet med väsentlighetsprincipen upptas i balansräkningen enligt de av Finlands Bank publicerade valutakurserna.
Om affärshändelser i utländsk valuta under räkenskapsperioden har omräknats till finsk valuta t.ex. med tillämpning av månadsvis eller för fyra veckors perioder bestämda fasta kurser eller med affärsbankernas valutakursnoteringar, skall man i regel senast vid uppgörandet av bokslutet övergå till att vid omräkningen tillämpa den kurs som Europeiska centralbanken noterar. Om bokslutet under övergångsperioden upprättas i finska mark, kan omräkningen med beaktande av väsentlighetsprincipen göras enligt den valutakurs som Finlands Bank har beräknat för boksluten.
3 Bokföringsnämndens utlåtande
Med beaktande av väsentlighetsprincipen kan affärshändelser i utländsk valuta under perioden 1999 - 2001 registreras i bokföringen enligt de kurser som av Finlands Bank beräknats på basis av de av Europeiska centralbanken noterade valutakurserna eller affärsbankernas köp- och säljkursnoteringar. Vid den dagliga registreringen av valutaposter kan man tillämpa vecko- eller månadsvisa på förhand bestämda fasta kurser, om den skillnad som uppstår jämfört med registrering enligt dagskurser är av ringa betydelse.
Som grund för omräkningen av fordringar i utländsk valuta vid uppgörandet av bokslutet används den kurs som Europeiska centralbanken noterar på bokslutsdagen men i stället för denna kan i enlighet med väsentlighetsprincipen användas de kurser som Finlands Bank har beräknat om bokslutet under övergångsperioden upprättas i finska mark.