Om en förenings skyldighet att upprätta koncernbokslut

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 14.10.2014 0.00
Pressmeddelande 1927
Nummer
1927

1. Ansökan

Sökande (- - - ) ber om utlåtande gällande följande:

    1. Bör man tolka bokföringslagen så att en förening anses vara ett sådant annat moderföretag som är skyldigt att upprätta ett koncernbokslut, om den driver rörelse som avses i 6 kap. 1 § 2 mom. i bokföringslagen?
    2. Om ett koncernbokslut bör upprättas, ska koncernens resultaträkning i så fall upptas såsom anges i 1 kap. 1 § eller 3 § i bokföringsförordningen?

Föreningen äger hela aktiestocken i A Ab. A Ab äger för sin del hela aktiestocken i B Ab. Räkenskapsåret 2013 uppgick den sammanlagda omsättningen i föreningen och den koncern A Ab, där föreningen har bestämmande inflytande, till 6,7 Me (Föreningen 1,6 Me och A-koncernen 5,5 Me). Balansräkningarnas sammanlagda balansomslutning var 10,9 Me (Föreningen 6,5 Me och A-koncernen 4,4 Me) och det sammanlagda antalet anställda var 215 personer (Föreningen 6 och A-koncernen 207 personer).

Majoriteten av föreningens intäkter består av hyror för utrymmen i den fastighet föreningen äger. Föreningen har hyrt ut sammanlagt 3057 kvadratmeter av den fastighet på 10 610 kvadratmeter som den äger till bolagen i A-koncernen. År 2013 utövade föreningen dessutom mötes- och kongressverksamhet (2013 var intäkterna 0,3 Me och kostnaderna 0,4 Me). Denna verksamhet har föreningen överfört till B Ab från och med 1.11.2014.

På föreningens förslag väljs dess representanter till styrelseledamöter i dotterbolagets och dess dotterbolags styrelse. Enligt ansökan utövar föreningen på detta sätt bestämmande inflytande över sina dotterbolag. Inga övriga administrativa tjänster eller finansieringstjänster har överlåtits till dotterbolagen.

2. Bokföringsnämndens utlåtande

2.1. Bokföringslagen (1336/1997, härefter "BokfL" 6:1.2 § har följande ordalydelse:

Även andra moderföretag än sådana som avses i 1 mom. är skyldiga att upprätta och i sitt bokslut ta in ett koncernbokslut, om de driver rörelse. Detta gäller dock inte enskilda yrkesutövare.

2.2. Bokföringsnämnden har 7.11.2006 gett en allmän anvisning om upprättande av koncernbokslut, där avsnitt 2.2 lyder enligt följande:

    • "En ideell sammanslutning och en stiftelse skall anses driva rörelse enligt 6:1 § i BokfL och vara skyldig att upprätta koncernbokslut, om den aktivt deltar i ledningen, finansieringen eller annan därmed jämförbar verksamhet i dotterföretaget. Detta kan till exempel försiggå så att en ideell sammanslutning eller en stiftelse antingen vid sidan av sin egen rörelseverksamhet eller på annat sätt överlåter administrativa, finansiella eller övriga tjänster eller får sådana från sitt dotterföretag eller på annat sätt idkar rörelse med dotterföretaget.
    • "Exempel på ovan nämnda kan utgöras av ett fall där inbördes affärer hade gjorts mellan en stiftelse och dess dotterföretag, stiftelsen hade beviljat pant för dotterföretagens räkning och beviljat lån åt dotterföretagen. Stiftelsen och dotterföretagen hade också haft samma ledning. I sitt utlåtande 1519/1998 ansåg bokföringsnämnden att stiftelsen på basen av den till god bokföringssed hörande principen om sak framom form var skyldig att upprätta koncernbokslut, trots att rörelse i huvudsak bara idkades via dotterföretagen."
    • "I vissa fall är det motiverat att sammanställa en fond som direkt påverkas av moderföreningen/stiftelsen i koncernen. Ett exempel på detta är om koncernens verksamhet sköts i en fastighet som ägs av stiftelsen och medlemmarna i de ledande organen för moderföreningen/stiftelsen samt den fond som sammanställs med koncernen huvudsakligen är samma personer. Då en skild stiftelse sammanställs med koncernen skall man beakta att koncernen enligt bestämmelserna i lagen om stiftelser inte fritt förfogar över det egna kapitalet i stiftelsen. Det är skäl att presentera det egna kapitalet i den stiftelse som sammanställs skilt från övrigt eget kapital i koncernens balansräkning och detta skall presenteras i noterna."

2.3. Nämnden konstaterar att den bedömer verksamheten i den förening som har bett om utlåtande enligt hur den har ordnats efter det att mötes- och kongressverksamheten överförts till B Ab, det vill säga från och med 1.11.2014.

2.4. Bokföringsnämnden fäster uppmärksamhet vid att cirka 29 % av de utrymmen i fastigheten som föreningen äger har hyrts till bolag i A-koncernen. Därmed kan 71 % (över 7 500 kvadratmeter) erbjudas inte enbart för föreningens eget bruk, men också hyras ut till instanser utanför koncernen. Nämnden anser det vara motiverat att anta att föreningen hyr ut åtminstone denna del av fastigheten på marknadsvillkor med avsikt att erhålla vinst. I sådan uthyrningsverksamhet är föreningen utsatt för den för affärsverksamhet typiska risken att intäkterna från verksamheten varierar.

2.5. Eftersom den mängd utrymmen som avses här ovanför och de intäkter som eftersträvas genom uthyrning av dem inte kan anses vara små, anser bokföringsnämnden att föreningen utövar sådan affärsverksamhet som avses i BokfL 6:1.2 § och därmed är skyldig att upprätta ett koncernbokslut.

2.6. Med stöd i bokföringsförordningen (1339/1997, härefter "BokfF") 3:1§ ska koncernens resultaträkning upprättas genom att "i tillämpliga delar" använda de scheman som fastställs i BokfF 1:1-5 §. Trots att det i den allmänna anvisningen om upprättande av koncernbokslut (7.11.2006, punkt 13.2.) anges att en ideell sammanslutnings koncernbokslut vanligen bör upprättas enligt resultaträkningsschemat för ideell förening och stiftelse i BokfF 1:3 § anser nämnden inte att det finns något hinder för den bokföringsskyldige att använda det så kallade rörelseschemat (BokfF.1:1 §), om det är motiverat för att ge en rättvisande bild.  Bokföringsnämnden anser att ordalydelsen i BokfF visar att den bokföringsskyldige får använda sitt omdöme vid valet av schema: De bestämmelser om ett schema som används för en ideell sammanslutning som finns i BokfF 1:3 § och som följs i moderföreningens separata resultaträkning tvingar inte föreningen att använda samma resultaträkningsschema för koncernens resultaträkning. Därmed kan föreningen enligt eget omdöme upprätta koncernens resultaträkning genom att i tillämpliga delar följa schemat i BokfF 1:1 § eller 1:3 §, beroende på vilket av dessa som är mera ändamålsenligt för att resultaträkningen ska ge den riktiga och tillräckliga bild som krävs enligt BokfL 3:2 §.