Yhteistyökumppanin myynnin huomioonottaminen kauppiaan kirjanpidossa

arbets- och näringsministeriet
Julkaisuajankohta 16.12.1996 0.00
Tiedote 1442
Numero
1442

1 Hakemus

Lausuntopyyntö koskee vähittäiskauppiaan yhteistyökumppanina olevan yrityksen myynnin huomioonottamista kauppiaan kirjanpidossa.

Tausta

Hakemuksen mukaan suurissa päivittäistavaraa myyvissä vähittäiskaupoissa on viime aikoina tullut yleiseksi käytännöksi, että vähittäiskauppiaan (jäljempänä kauppias) yhteistyökumppanina toimiva toinen yritys (jäljempänä yhteistyökumppani) vastaa melko pitkälle tietystä osastosta tai tavararyhmästä.

Edellä tarkoitettuja sopimuksia on hakemuksen mukaan ainakin kahta eri päätyyppiä:

1. Kauppias myy yhteistyökumppanin tuotteet omissa nimissään. Yhteistyökumppanin laskuttaa kauppiaalta kaupan kassajärjestelmästä saadun raportin perusteella myyntihinnasta 100 - x %.

2. Kauppias myy yhteistyökumppanin tuotteet omissa nimissään. Kauppias tilittää (ilman laskutusta) yhteistyökumppanille kassajärjestelmästä saadun raportin perusteella myyntihinnasta 100 - x %.

Hakemuksessa kuvatuissa vaihtoehdoissa yhteistyökumppani vastaa yleensä oman toimintonsa osalta käyttöomaisuudesta, henkilöstökuluista, vaihto-omaisuudesta (myös hävikki- ja epäkuranttiusriski), vakuutuksista ja mainonnasta. Toisaalta kauppiaan vastuulla on kummassakin vaihtoehdossa tuotteiden rahastaminen, luottotappioriski, luottokorttipalkkiot ja tilojen yleiskulut; lisäksi hän yleensä vastaa kiinteistö- ja vuokrakuluista.

Myynnistä vähennettäväksi sovittu määrä/palkkio voi hakemuksen mukaan olla kiinteä prosenttiluku yhteistyökumppanin koko myynnin osuudesta tai se voi vaihdella tuoteryhmittäin.

Lausuntopyyntö

Hakija pyytää lausuntoa seuraavista kysymyksistä:

1) Tuleeko kauppiaan kirjata koko "bruttomyynti" kaupan myynniksi ja palkkiolla vähennetty myynti (100 - x %) kaupan ostoihin (vastaavasti yhteistyökumppanin myyntiä); vai

2) Tuleeko "bruttomyynti" jättää kokonaan huomiotta kauppiaan kirjanpidossa ja käsitellä ainoastaan palkkio (x %) kauppiaan muina tuottoina tai myyntinä, jolloin "bruttomyynti" on yhteistyökumppanin myyntiä ja vähennetty palkkio hänen kuluja?

2 Perustelut

Järjestelyn siviilioikeudellinen luonne

Hakemuksen mukaan kauppias myy yhteistyökumppanin tuotteet omissa nimissään. Tämä täyttää komissiokaupan tunnusmerkit. Komissiokaupassa (myyntikomissiossa) komissionsaaja myy omissa nimissään tavaroita toimeksiantajan (komissionantajan) lukuun. Tavaroiden omistusoikeus ei siirry komissiosuhteessa komissionsaajalle, vaan suoraan komissionantajalta ostaja-asiakkaalle.

Komissionantaja on komissionsaajalle vastuussa tavaran laadusta, ominaisuuksista ja virheettömyydestä. Mitä komissionsaaja mahdollisesti joutuu maksamaan asiakkaalle tavarassa olleesta virheestä, on komissionantajan hänelle hyvitettävä.

Komissiokauppa kirjanpidossa

Kirjanpitolakiin (10.8.1973/655) tai -asetukseen (30.12. 1992/1572) ei sisälly tarkempia säännöksiä liikevaihtoon sisällytettävien erien sisällöstä. Tavanomaisesti liikevaihtoon merkitään saadut tuotot varsinaisesta toiminnasta, joka on kirjanpitovelvollisen tarkoitusta toteuttavaa jatkuvaa ja suunnitelmallista hyödykkeiden myyntitoimintaa, joka on yleensä tarkoitettu voitolliseksi.

Kirjanpitolautakunta on aikaisemmin lausunnossaan 1995/ 1350, katsonut, että välitysmyynti luetaan kauppiaan liikevaihtoon. Hakemuksessa tarkoitettu järjestely on kuitenkin erilainen, sillä tavaroiden omistusoikeus ei siirry kauppiaalle (komissionsaajalle). Tämän vuoksi kirjataan liikevaihtoon ainoastaan saatu välityspalkkio. Samasta syystä kauppias ei myöskään sisällytä omaan vaihto-omaisuuteensa yhteistyökumppanin omistuksessa olevia myytäviä tavaroita.

3 Kirjanpitolautakunnan lausunto

Sopimuksen luonteesta johtuen hakijan tulee merkitä liikevaihtoonsa välitysmyynnistä saamansa palkkiot.